Voor Vrijheid, vreugde en groei in werk & liefde, na een verleden van misbruik en geweld


De vertaalde transcriptie van bovenstaande opname

—————————————————

Om het beste resultaat met Tapping te krijgen kun je het beste je eigen woorden gebruiken. De bijgesloten meditatie is ontworpen om een gids te zijn bij het helpen om je eigen unieke ervaring te maken. 
Je begint de meditatie door de emoties rondom je hartzeer naar boven te halen en door de situatie te herbeleven lang nadat deze heeft plaatsgevonden. Geef een stem aan de emoties die je (nog) voelt. Je gebruikt hiervoor je eigen woorden terwijl je de volgorde van het kloppen van de punten rond gaat. Doe alsof je de ervaring aan het delen bent met een allerbeste vriend(in). Dit is een veilige ruimte. Je kunt de meditatie telkens herhalen voor verschillende situaties of gevoelens mbt je hartzeer.

In bovenstaande opname wordt je hierin stap voor stap begeleid. Terwijl je een stem geeft aan de gevoelens, en je jouw verhaal ‘deelt’, terwijl je de acupressuur punten stimuleert, stuur je een kalmerend signaal naar het brein. Je laat daarmee je brein weten dat, desondanks die gedachten, het veilig is om te ontspannen. Wanneer we deze negatieve gedachten kunnen denken en de negatieve situatie uit het verleden terughalen, in een ontspannen staat, dan verliest het de macht over ons en wordt het makkelijk om deze emoties los te laten en het een meer positieve ervaring te laten zijn (!)

Ga verder met de positieve uitspraken wanneer bij het horen ervan jij je comfortabel voelt, wanneer ze beginnen waar te klinken. Terwijl we tijdens het kloppen focussen op de positieve uitspraken kalmeren we de ‘strijd’ of ‘vlucht’ reactie in de hersenen. Door de positieve ervaringen toe te laten en de congruentie te voelen, creëren deze ook een kalmerende reactie. Dus neem even de tijd om het verdriet te voelen. Denk aan die gebeurtenis in het verleden. Hoe intens voelt het op een schaal van 0 -10? Neem slechts waar.

Je begint met het nemen van 3 kalmerende ademhalingen. Haal adem in door je neus en adem uit door je mond. Klop op je ‘karate chop’ punt en begin met de ‘set-up’ verklaring. Klop en herhaal voor jezelf:

Ook al heb ik al deze pijn uit een vorig hartzeer, ik hou van mezelf en accepteer mezelf en ik erken hoe ik me voel.

Hoewel niets lijkt te helpen tegen deze pijn,  hou ik van mijzelf en accepteer ik mezelf en erken ik de gevoelens die ik heb.

Hoewel ik deze pijn al zo lang bij me draag, hou ik van mezelf en accepteer ik mezelf en ik sta open om het laten verdwijnen. We geven een stem aan deze hartzeer.

 

We beginnen met het kloppen op het wenkbrauw punt: (herhaal na mij) al deze pijn uit mijn verleden

Zijkant van het oog: ik voelde het zo diep

Onder het oog: zo lang

Onder de neus: het voelt onmogelijk om de pijn te laten gaan

Op de kin: niemand begrijpt hoeveel dit pijn doet

Sleutelbeen: deze overweldigende emoties

Onder de oksel: die ik heb vastgehouden

 

Bovenkant van het hoofd: want wat er is gebeurd was hartverscheurend

Wenkbrauw: Ik wil veranderen wat er is gebeurd

Zijkant van het oog: dus ik herhaal de situatie in mijn gedachten

Onder het oog: Ik wil voorkomen dat mijn hart

Onder de neus: weer door deze pijn moet gaan

Kin: dus ik hou vast aan de pijn

Sleutelbeen: Ik ben bang dat als ik die pijn laat gaan

Onder de oksel: het weer zal gebeuren

 

Bovenkant van het hoofd; Ik heb alleen maar geprobeerd mezelf te beschermen

Wenkbrauw: van iets dat al is gebeurd

Kant van het oog: ik zie dat ik goede bedoelingen heb

Onder het oog, maar vasthouden aan deze pijn werkt niet

Onder de neus: Ik sta open voor een andere manier

Kin: Ik ben er klaar voor om voorzichtig geconfronteerd te worden met deze hartzeer

Sleutelbeen: Ik ben er klaar voor om te erkennen hoe ik me voel

Onder de oksel: het loslaten begint

 

Bovenkant van het hoofd: met de vrijheid te voelen – haal diep adem in – adem uit, je doet het geweldig, dit is jouw moment om te zeggen hoe je je voelt, is er boosheid verdriet, gevoelens van verraad, spijt, misschien al deze emoties gemixt in een bal van verdriet: dat is ok. Dit is jouw tijd om het een stem te geven, het te laten gaan. Terwijl je kloppend de punten langsgaat, breng je gevoelens zo simpel mogelijk onder woorden. Je  mag één woord als boosheid kiezen. Of je kunt elke emotie die je je maar kunt bedenken gebruiken. Wees trouw aan je eigen ervaring. En geef de emoties een naam en een stem om toe te laten dat ze van je mogen losraken.

 

Begin op het wenkbrauw punt. Wat is dat gevoel?: nu herhalen.

Zijkant van het oog.: ….

Onder het oog – Aan welke emoties heb je vastgehouden?

Onder de neus: ….

Kin:  zo ja! Geef een stem aan die gevoelens.

Sleutelbeen: ….

Onder de oksel: ….

Bovenkant van het hoofd – ja zo! Uit de gevoelens zodat ze kunnen loslaten. Erken hoe je je voelt. Haal diep adem in, adem uit. Je doet het geweldig. Dit is een veilige plek. Denk nu eens aan wat er is gebeurd, is het een specifieke gebeurtenis? Of een patroon dat je herhaald terugziet in je relaties? Hoe zag die gebeurtenis of patroon eruit? Wat zeiden zij, wat zei jij? Doe net alsof je jouw verhaal deelt met een dierbare vriend(in). Er is geen goede of verkeerde manier om dit te doen. Geef het verhaal wat je vasthoudt een stem.

 

Begin met kloppen op de binnenkant van je wenkbrauw: ……

Zijkant van je oog: … wat is er gebeurd?

Onder het oog: ….

Onder de neus: …

Kin: zo ja! Welk gevoel gaf dit jou?

Sleutelbeen: ….

Onder de oksel:  ….

 

Top van het hoofd: zo ja! Je doet geweldig.

 

Je kunt verder gaan met tikken om je pijn uit je verhaal te delen. Maar wanneer je voelt dat het genoeg was en je rustiger bent, kun je de positieve cyclus beginnen.

 

Klop op het begin van je wenkbrauw punt: Ik erken al deze gevoelens.

Zijkant van je oog: Ik voel ze al zo lang.

Onder het oog: en ik ben klaar om ze te laten gaan.

Onder de neus: Ik ben meer dan deze ervaring.

Kin: mijn hart was opengebroken.

Sleutelbeen: en nu richt ik me op het binnenlaten van meer licht.

Onder de oksel: ik verdien liefde.

 

Bovenkant van het hoofd: Ik laat al deze oude angst

 

Wenkbrauwen: Ik ken mijn eigen kracht.

Zijkant van je oog: Ik heb zoveel geleerd.

Onder het oog: Ik adem al deze lessen.

Onder de neus: en ik ademen de pijn uit.

Kin: terwijl ik loslaat….

Sleutelbeen: stel ik mezelf open voor wonderen.

Onder de oksel: ik verdien een mooi leven.

 

Bovenkant van het hoofd: mijn hart is vol liefde en de toekomst schijnt me toe.

Haal diep adem, plaats je handen op je hart. Merk op hoe je je voelt, heb je een gevoel van opluchting? Heb je helderheid over het volgende waarop je wilt kloppen? En hoe wil je verder? Neem kennis van de huidige intensiteit op de schaal van 0-10. Deze meditatie kan herhaaldelijk worden gebruikt om jezelf te ondersteunen. Neem even rustig de tijd om nieuwe inzichten, gedachten en gevoelens te laten integreren. Besef/vraag jezelf af waaraan je jezelf moet helpen herinneren om vooruit te blijven gaan. En je hart toe te laten zich heel & open te voelen.

—————————————————

Heb je nav dit blog en/of Tapping vragen of opmerkingen neem gerust contact met mij op! Zoals met alles wat nieuw voor ons is, lijkt de te beklimmen berg groter dan hij is. In slechts 1 sessie laat ik je zien en voelen hoe effectief deze methode is en hoe hij positief doorwerkt in je dagelijks leven. Ik wil graag meer informatie! Bellen kan ook 06-14682724.

Narcisme in een notendop

Narcisme is een complexe psychische aandoening. Hij bestaat in vele gradaties en is ook makkelijk te verwarren met ‘normale’ menselijke eigenaardigheden en/of wangedrag. Ik kwam dit filmpje tegen op Facebook en vind het de moeite waard om hem hier te delen. Vooral ook omdat op het einde er een duidelijke JA wordt gegeven dat er iets aan te doen valt. Kijk het filmpje door op onderstaand plaatje te klikken.

 

Waar het mij om gaat is dat elke vrouw die met narcisme te maken heeft stappen met zichzelf gaat maken. Het is een illusie te denken dat je een ander kunt veranderen. Maar aan onszelf kunnen we wel werken! We kunnen ons bewust worden wat het IN ONS IS, dat een ander aantrekt. En we kunnen leren kiezen om aspecten van onze persoonlijkheid (verder) te ontwikkelen waardoor de greep van anderen op ons verslapt, verandert of zelfs geheel wegvalt.

Wil je weten wat dit voor jou kan betekenen? Ik ben bezig met een aantal stichtingen en subsidies om een programma aan te bieden van 6 workshops om je hierbij te begeleiden. Is dit interessant voor jou? De meer aanmeldingen ik verzamel de sterker ik sta om fondsen te regelen om jou dit aan te bieden. Neem daarom contact met mij op en dan plaats ik je op mijn lijst en hou ik je op de hoogte! Wil je eerst wat meer informatie, dat kan ook! Dan maken we een telefonische (06-14682724)/Skype afspraak!

verkracht

Je moet het maar durven
VERKRACHT
24 vrouwen over seksueel geweld

“Het is een bedroevend actueel onderwerp: verkrachting. Per week doen 24 vrouwen in Nederland aangifte. Slechts een fractie van het werkelijke aantal, want de meeste slachtoffers zwijgen. Wij spraken 24 moedige vrouwen die het taboe willen doorbreken.” Schrijft Tanja Spaander voor het blad VROUW van de Telegraaf – uitgave week 10, 4 maart 2016.

Ongeveer een maand geleden nam Tanja contact met mij op. Via Facebook en een stagiaire journalist (die mij afgelopen zomer interviewde voor een artikel over ‘Geluk’ in de Telegraaf) wist zij dat ik ervaring heb met het thema verkrachting.

Ergens ervaring mee hebben en ermee werken is 1, maar voor heel Nederland in een artikel verschijnen waarin de details van mijn verleden zouden worden blootgegeven, was toch even een ander verhaal. En toch geloof ik hier in. De meer je verkrachting uit de taboesfeer haalt, de minder vat ‘het’ op je heeft. Ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat mijn verleden mij nu meer goeds oplevert dan kwaad. En in die ieniemienie donkere hoekjes van mijn geest, waar er restjes van schaamte en boosheid huist, mocht nu ook licht op geschenen worden. Het effect is echt wonderlijk. In eerste instantie toen ik het blad uit de brievenbus haalde en naar het artikel keek, wilde ik het ’t liefst weggooien. Ook wilde ik er niet met mijn vriend over praten die avond. Maar dit weekend is er iets gebeurd van binnen. Of dit komt doordat ik er met anderen over heb geschreven…? Ik voel mij vandaag maandag 8 maart – echt lichter, opgeluchter en frisser.

Ik denk dat het ligt aan de (misplaatste) schaamte die er voor mij onbewust toch nog op zat. De reacties van anderen waren liefdevol en het meest belangrijke van alles: Ik vind mezelf lief! Het (h)erkennen van deze emotie vanuit deze nieuwe invalshoek heeft ‘m doen wegsmelten! Het toeval wilde dat ik dit weekend ook met EFT-Tapping aan de slag ben gegaan met mezelf en hier een mooie meditatie op heb gedaan. 

Ik zal hier in een volgend blog meer over vertellen!

Lees het hele artikel door te klikken op onderstaand plaatje. Mijn eigen stukje staat op pagina 5 en is blauw gearceerd.

Verkrachting_Vrouw_Telegraaf

 

ErvaringsdeskundigheidWat is ervaringsdeskundigheid?

Persbericht van MOVISIE 25 januari 2016 – Ervaringsdeskundigheid betekent wat anders dan alleen een zelfde ervaring hebben als een ander. Het geeft aan dat iemand niet alleen geleerd heeft van zijn ervaringen, maar ook geleerd heeft deze te gebruiken als bron van kennis om anderen mee verder te helpen. Ervaringsdeskundigheid kan vanuit verschillende perspectieven een meerwaarde hebben.

‘De inzet van ervaringsdeskundigen binnen zorg en welzijn verdient meer erkenning als zinvolle aanvulling op professionele hulpverlening’, stelt Yvonne van Mierlo, Raad van bestuur van Movisie en jurylid van de vierde Participatieprijs. Dit jaar is het thema van de Participatieprijs ‘deskundig door ervaring’. Een brede groep partners ondersteunt de prijs.

De vierde Participatieprijs
De Movisie Participatieprijs bekroont jaarlijks een project dat de participatie bevordert van groepen die extra aandacht verdienen. Dit jaar is het thema ‘deskundig door ervaring’, opdat dit een meer vanzelfsprekend begrip in onze sector wordt. Ervaringsdeskundigheid kan meerwaarde hebben binnen elk terrein van zorg en welzijn. Denk bijvoorbeeld aan de jeugdzorg, verslavingszorg, GGZ of bij revalidatie. Door middel van deze prijs wordt een podium geboden aan innovatieve projecten die ervaringsdeskundigheid inzetten. Het is tijd om als succesvol project gezien te worden en een bron van inspiratie te zijn voor anderen! Meld uw project aan op www.movisie.nl/participatieprijs.

De_wet_van_aantrekking

Door Byron Katie en The Work wist ik al dat het mogelijk is, ongeacht je situatie, om een kalme, warme vredige innerlijke rust te ervaren. En juist die innerlijke kalmte & vrede zorgt er voor dat je buitenwereld ook positief mee verandert. Er is dus iets binnenin ons dat hetzelfde aantrekt in onze buitenwereld. Ik voel deze rust en vrede nu ook daadwerkelijk. En ik zie ook het verband tussen personen die van nature en vanzelfsprekend  successen boeken, dit bewerkstelligen door een juiste afstemming tussen gevoel en gedachten.  En dit is nu precies waar het bij De Wet van Aantrekkingskracht om draait.

De Wet van Aantrekkingskracht
Een vaak omstreden onderwerp, omdat er een enorme media hype omheen is ontstaan en we haar vaak verkeerd begrijpen. Ik heb er een paar jaar geleden een artikel over geschreven in Het Ondernemersbelang – lees hier.

De Wet van Aantrekkingskracht is altijd actief – in onszelf en buiten onszelf. Ze reageert op trilling/energie. Wanneer ik geïrriteerd ben omdat ik vind dat de dag te snel is begonnen en ik nog wel langer had willen slapen (dus een gevoel van irritatie) en tevens denk: ik moet de dag positief beginnen, dus ik creëer de gedachte “wat een prachtige dag, ik heb een geweldig leven” dan zijn dat 2 signalen die elkaar tegenspreken – mijn gevoel vs mijn bewust ingezette gedachte… en de Wet van Aantrekkingskracht reageert primair op hoe je je voelt, gedachten zijn daarbij ondergeschikt. Door mijn initiële irritatie is de kans groot dat mijn gedachten automatisch shiften naar onderwerpen die daarmee resoneren zoals bezorgdheid, spanning en eventuele angsten. En voilà dan matchen de gedachten met het gevoel en dan gaat het ware creëren van start – negatief weliswaar. Want als ik iets voel en ook zo denk dan ga ik het ook ‘zien’ en zijn mijn ervaringen, die dag, daar een bewijs van.

Andersom werkt het ook – ik wordt wakker terwijl Bloom, mijn hondje, zich lekker zacht tegen mij aan drukt. Ik voel de liefde in mij stromen terwijl ik haar zachte koppie aai en haar staartje vreugdevol zie kloppen tegen haar kleedje. Ik denk automatisch aan de ruimte die ik heb vandaag om te werken aan mijn nieuwe ideeën. Een huilend meisje van 6 die ’s ochtends protesteert om na schooltijd naar de opvang te willen kan ik liefdevol opvangen ipv te reageren op haar verzet. Een auto die dubbel naast die van mij staat geparkeerd en mij insluit, terwijl ik wil wegrijden bij school, weet ik handig te omzeilen door een stuk de stoep op te steken. De cappuccino die ik wilde halen moet ik laten schieten want ik was mijn telefoon met pasjes vergeten… dan maar gewoon terugrijden naar huis en lekker aan de slag! Koffie werd toch weer een gewoonte i.p.v. een exclusief momentje genieten…

Simpel gezegd is het de kunst van het half volle glas zowel in gedachte als in gevoel. Te vaak wijken die 2 van elkaar af en dan lijkt het erop, hoe we ook ons best doen om positief te blijven & te denken, dat dit nutteloos is. Wat we dan te doen hebben is ons gevoel onder de loep nemen. Welke gedachte hangt samen met ons gevoel? Waar komt dit vandaan? Vervolgens is het essentieel om onszelf serieus te bevragen of we alle invalshoeken van dat verhaal al de ruimte hebben gegeven, om ons bewustzijn te informeren. Want, alles heeft een reden van zijn.

Ik ben mij gaan realiseren dat alles een reden van zijn heeft doordat – uiteindelijk – elk verhaal wat mij overkomt en wat ik schep een boodschap draagt waar ik als mens van groei. Het mij laat mij zien hoe ik beter kan zijn/doen/leven/voelen… En ja, ook de pijnlijke – vooral de pijnlijke ervaringen – brengen mij steeds dichterbij het creëren van een liefdevol, gelukkig en gemakkelijk leven.

Vindt je dit interessant? 

In mijn volgende blog laat ik je zien hoe en wanneer je het beste los kunt komen van ongewenste gevoelens zodat je wens-gedachten vrij spel kunt geven om tot manifestatie te komen!

Serendipiteit

Serendipiteit (mijn eigen vrije vertaling van dit woord: iets goeds ontdekken zonder er naar op zoek te zijn) gebeurt ieder mens. Voor mij blijkt serendipiteit telkens weer dé manier te zijn hoe ik tot inzichten kom en steeds meer verbinding ervaar met mijn ziel – dat stukje van mij wat altijd in liefde verblijft, waar mijn inspiratie vandaan komt en wat mij richting, energie & hoop geeft.

Vandaag heeft serendipiteit mij hier nog weer een flink stuk dichterbij gebracht. Via een nieuwsbrief van Wayne Dyer – die gek genoeg 2 maanden geleden ook al mijn mail binnen rolde – met een  gratis filmpje van hem. Hij noemt daarin een boek, uit 1914 geschreven door Joseph Benner: Impersonal Life. Naar verluid was dit ook een boek welke Elvis Presley bij zich droeg en mee zijn graf in nam. Ik werd nieuwsgierig en ben verder gaan Googlen. Ik vond een Youtube filmpje over het boek en vervolgens ontdekte ik de link om het boek gratis te lezen. Na het doen van de opdracht in het tweede hoofdstuk voelde ik ‘het’ door me heen stromen. Het is een warme tinteling, rustige vrede – die mijn verkoudheid doet smelten – een verstilling, een diep weten van-, een diep vertrouwen in… een diep vertrouwen in dat wat ik ontmoet, mij steeds dichterbij brengt waar ik vanuit mijn hart wil zijn. En dan komt dat grappige besef: Ik ben er al, ik ben er gewoon al! Alleen mijn hoofd, mijn verhalen, mijn intellect kan het lastig bevatten – die sturen soms aan op gedachten welke ik al duizenden keren heb gedacht. Ik begin steeds meer te doorzien hoe deze gedachten achterhaalde info is. En dat mijn gedachten mij slechts dienen wanneer mijn hart de bewuste leiding over ze neemt/houdt.

De volgende dag heb ik Impersonal Live uitgelezen, van ’s ochtends 09:30 tot 16:00 uur. Mijn puzzel is compleet! Ik zie luid en duidelijk hoe al mijn ervaringen mij tot dit punt en moment hebben geleid om eindelijk ‘iets’ vol vertrouwen toe te laten. ‘Iets’ wat ik bij vlagen in mijn leven zocht en glimpen van opving. ‘Iets’ wat een omstreden naam heeft, waardoor ik lang bang ben geweest ‘het’ zo te noemen. Maar nu doorzie ik het, bizar om te weten hoe dit ook voor Elvis Presley van bijzondere betekenis is geweest, het is mijn volledige overgave aan vertrouwen in… G O D –  GOD in mij!

Mede door de lessen van Byron Katie wist ik al op rationeel niveau dat het mogelijk is om, ongeacht je situatie, een kalme, warme vredige rust te ervaren. En juist die innerlijke kalmte & vrede zorgt er voor dat je buitenwereld ook positief mee verandert. Ik voel dit nu ook daadwerkelijk en zie het gebeuren. Een mooiere missie voor 2016 is mij ondenkbaar: dit proces laten groeien in mij EN zoveel mogelijk inzichten/tools/oefeningen delen waarmee jij ook geholpen wordt om dit te ervaren.

Ik heb inmiddels ontdekt dat het boek van Joseph Benner ook vertaald is in het Nederlands. Je kunt hem via http://www.hetonpersoonlijkeleven.nl gratis downloaden.

Vind je dit interessant? Volg dan mijn blogs en/of mijn nieuwsbrieven. Ik zal je stap voor stap meenemen. Ik zal inzichten met je delen waarmee mijn bewustzijn de noodzakelijke sprongen heeft gemaakt waardoor ik nu een vervullend, liefdevol en gelukkig leven leid.

vrijheid

Ik wil je graag een gewetensvraag stellen! Waarom? Omdat het leven erg kostbaar is en helaas te veel vrouwen nog gevangen zitten in angst en wantrouwen. We worden dan beperkt door patronen welke handig verpakt zitten in de-waan-van-de-dag. Is dat waar het Leven echt om gaat? Hoe vaak denk jij na over de essentie van jouw leven?

Heb jij je wel eens afgevraagd wat Je Reden van Bestaan voor jou betekent?

Bronnie Ware is een Australische en stervensbegeleider. Zij deelde het leven met haar clienten, op hun sterfbed, gedurende de laatste 3 tot 12 weken. Zij schreef hierover een aangrijpend boek: Spijt van de stervenden – Regrets of the dying

De top 5, waar de stervenden spijt van hadden waren

1. Ik wou dat ik de moed had gehad een leven trouw aan mezelf te leiden, in plaats van te leven zoals anderen het van mij hadden verwacht.

2. Ik wou dat ik niet zo hard had gewerkt

3. Ik wou dat ik de moed had gehad om mijn gevoelens te uiten

4. Ik wou dat ik in contact met mijn vrienden was gebleven

5. Ik wou dat ik mezelf zou hebben toegestaan om gelukkiger te zijn

Velen van ons hebben de focus gericht op waar we vanaf willen. En de-waan-van-de-dag slokt al onze tijd op zodat vragen die leiden tot bovenstaand besef amper in ons opkomen. Toch zijn ze essentieel voor ons levensgeluk.

Zie je ook wel eens een kennis, collega, familielid of vriend waarvan je denkt: Hoe doet hij/zij het toch? Of het nu allemaal goed loopt of er tegenslag is, hij/zij ziet altijd het goede in wat er is, straalt blijdschap uit en is prettig om bij in de buurt te zijn. Zo iemand waar je altijd energie van krijgt als je hem/haar weer gesproken hebt.

De kennis waarover deze personen beschikken, hetzij bewust of onbewust, is dat zij hun Reden van Bestaan helder hebben. Dit is een bron van energie welke de dagelijkse gebeurtenissen overstijgt. Een innerlijke kracht die gebeurtenissen uit het verleden doet wegvagen. Het is onze innerlijke kompas die feilloos instructies geeft. Met je Reden van Bestaan helder, ben je je eigen beste vriend(in) en heb je vertrouwen in de keuzes die je maakt. Je energie werkt aanstekelijk en trekt soortgelijke energie aan. Kansen zijn duidelijk herkenbaar en actie erop nemen gaat als vanzelfsprekend. Toeval verandert in synchroniciteit en op veel momenten ervaar je FLOW in je leven.

Wat is het jou waard om Je Reden van Bestaan helder te hebben? Lang voordat jouw kaarsje dooft…

Door zelf de dood in de ogen te hebben gezien en door de flinke beproevingen op m’n levenspad, ben ik mezelf vragen gaan stellen. Hierdoor is mijn Reden van Bestaan helder geworden en heb ik bovenstaande Top 5 mij volwaardig eigen gemaakt. Het is tevens de achtergrond waarom ik zo hou van mijn vak: (loopbaan) coaching. Vooral wanneer ik net een laagje dieper ga, in het persoonlijke leven, om anderen te mogen begeleiden naar het vinden van hun Reden van Bestaan.

Ben je ook nieuwsgierig en wil je hier meer over weten? Dan zoek ik jou! Ik heb een sessie van 2 uur ontwikkeld om een krachtige start te maken. En als je Je Reden van Bestaan samen wilt ontdekken dan heb ik hiervoor een compleet programma ontwikkeld. Bel 06-14682724 of mail voor het maken van een vrijblijvende afspraak.

doelbewust-creëren

Een simpel proces voor doelbewust creëeren

Onderstaande oefening  is een proces dat jou zal ondersteunen in het doelbewust creëeren van je voornemens en verlangens.

Neem drie vellen papier en schrijf bovenaan elke pagina een ding dat je wilt creëeren, hebben, bereiken, zijn of doen.

Pak het eerste vel en schrijf onder het onderwerp, in 2 stappen:

Stap 1:
“Dit zijn de redenen waarom ik dit wil “– schrijf vervolgens de redenen die in je opborrelen op, blijf ontspannen en. Wanneer er niets meer opkomt, ben je voor nu compleet.

Draai het papier om en schrijf bovenaan de pagina:

Stap 2:
“Dit zijn de redenen waardoor ik geloof, wat ik wil, ik dat ook krijg”
 – schrijf vervolgens op dezelfde losse ontspannen manier die redenen op.

Herhaal deze stappen met de andere 2 vellen. Stap 1 zorgt ervoor dat je gevoel, onderliggend het verlangen dat je hebt, zich positief laadt. Wanneer we iets missen en daardoor een wens hebben, ligt op de wens een bepaalde druk – een negatieve energie – wat tot gevolg heeft dat onze wens tegenstrijdige signalen uitzendt. Pas wanneer een wens wordt gedragen door een onderliggend positief gevoel brengt ons scheppingsproces het resultaat waar we naar op zoek zijn.

Stap 2 intensiveert jouw geloof dat je het zult krijgen. Iets willen zonder geloof dat je het zult krijgen levert over het algemeen weinig op. Geloven in wat je wilt is een essentieel onderdeel om het te bewerkstelligen/het naar je toe te halen.

Nu je beschreven hebt waarom je wilt wat je wilt en waarom je het zult krijgen heb je een verwachting ‘ingesteld’.  Door elke dag een paar minuten volle aandacht (inclusief het bijbehorende gevoel wat het oproept) te schenken aan de inhoud van je vel papier ben je jouw brein bewust aan het programmeren.  Je brein is een dienaar die opzoek gaat naar associaties en toevalligheden om naar voren te brengen waar je om vraagt.

[uit: Afstemmen op de Bron – Wayne Dyer en Esther Hicks]

Al sinds 2003 werk ik met de methode van Byron Katie die bekend staat als The Work. Als iets mij m’n verstand heeft doen bewaren dan is het deze vorm van zelfspiegeling wel. Byron schrijft regelmatig voor de media, zo ook afgelopen 4 november voor de Huffington Post. Ik heb haar oorspronkelijke artikel hieronder voor jou vertaald!

Purchase this image at http://www.stocksy.com/43443

Als je een liefhebber bent van “wat is”, dan is het duidelijk dat de wereld je eigen gezicht in de spiegel is. Maar hoe word je een liefhebber van ‘wat is?’ Het “hoe” is tot nu toe een mysterie geweest. Nu is het duidelijk dat alles wat je hoeft te doen, het onderzoeken van je stressvolle gedachten is. De vier vragen en de omdraaiingen van The Work zal je zo diep meevoeren als je wilt gaan.

Er zijn mensen die denken dat echt “verlicht zijn” nodig is, om echt vrij te kunnen zijn, terwijl niemand echt weet wat verlichting is. Ja, het staat in de heilige teksten, en ja, deze goeroe of die lama zegt dat hij het heeft bereikt, maar dat is slechts een concept; het is het verhaal van een verleden. De waarheid is dat er niet zoiets als verlichting bestaat. Niemand is permanent verlicht; dat zou het verhaal van een toekomst zijn. Verlicht zijn is alleen mogelijk in het moment. Heb je een stressvolle gedachte die je gelooft? Dan ben je in de war. Realiseer je je dat de gedachte niet waar is, dan ben je daarin verlicht. Het is zo simpel als dat. En dan komt de volgende gedachte, en misschien ben je daartoe ook verlicht, en misschien ook niet.

Ik (Byron Katie) heb geconstateerd dat er geen nieuwe stressvolle gedachten zijn, ze zijn allemaal gerecycled. Mensen proberen hun gedachten “los te laten”. Dat is vergelijkbaar met je kind vertellen dat je haar niet wilt en haar op straat schopt. Ik ging de woestijn in om weg van de wereld te komen, en nam de hele wereld met mij in mijn hoofd – elk concept dat ik ooit had meegemaakt. Ik poogde alle gedachten ongedaan te maken die door de geest van ieder mens worden uitgevoerd. Gedachten zijn niet meer individueel dan een tv-programma wat iedereen bekijkt. Over de hele wereld, in elke taal en cultuur, mensen lijden omdat ze geloven in dezelfde stressvolle gedachten als: “Mijn moeder houdt niet van me.” “Ik ben niet goed genoeg.” “Ik ben dik.” “Ik moet meer geld verdienen” “Mijn man zou me moeten begrijpen.” “Mijn vrouw zou me niet hebben mogen verlaten.” “De wereld moet gered worden.” Natuurlijk zou ik nooit vragen van mensen om hun gedachten niet te geloven. Niet alleen zou dat onvriendelijk zijn; Het is niet mogelijk voor mensen om niet te geloven wat ze geloven. We kunnen het niet voorkomen om onze gedachten te geloven, totdat we ze bevragen. Dat is de manier!

Wil je ook The Work ervaren? Meer weten over een introductie sessie? Direct aanmelden kan HIER!

 

Durf een held te zijn!

Durf een held te zijn!

 

Wilco van Rooijen is één van de weinige beroepsavonturiers die Nederland rijk is en één van de weinig levende avonturiers met de 3 polen op zijn naam: de geografische Noord- en Zuidpool en de hoogste ‘pool’, de Mount Everest. Hij is de enige Nederlander die op eigen kracht en zonder extra zuurstof, de Seven Summits, de zeven hoogste toppen op elk continent heeft weten te schrijven. Inmiddels is hij een gewaardeerd en inspirerend spreker en trainer en auteur van vier boeken, waaronder de bestseller: ‘Overleven op de K2’. Zijn motto: dromen, durven, delen, DOEN!

Tijdens zijn toespraak op 10 november 2015 jl., op het Loopbaancongres 2015 van de NOLOC waaraan ik deelnam, ontroerde Wilco mij door de manier waarop hij een koppeling maakte naar essentiële Levenslessen, door zijn avonturen als bergbeklimmer en de onvoorspelbare krachten van de natuur. Zijn motto is “alleen loop je sneller, samen kom je verder”.

Hij heeft geleerd dat “de kracht van de mens naar boven komt, wanneer het mes op je keel wordt gezet”. Wanneer je seksueel misbruik en /of huiselijk geweld hebt ervaren voelt dat “mes op je keel” wel heel letterlijk! Meestal raken we verstrikt in de dreiging en ontbreekt de focus op de kwaliteiten die zich in ons ontpoppen om te overleven. Het zijn juist die kwaliteiten en de inzichten van “hoe het niet moet” waarmee wij ons tot waardevolle personen ontwikkelen – mits dat ook de richting is waarop we ons focussen.

Voor focus is visie nodig. En visie is heel lastig wanneer we in emoties verstrikt zitten. Daarvoor hebben we ‘elkaar’ nodig om elkaar te helpen herinneren wat nu eigenlijk de zin van ons leven is en hoe we daar vorm aan kunnen geven. Daar ligt mijn passie – mijn talent – ontwikkeld door de stormen die ik heb doorstaan. De inspiratie en wijsheid hiervoor zit ook in jou – zelfs al heb je geen flauw idee ‘hoe’…

Als ambassadeur van Stichting Zijweg leid ik samen met 2 andere ambassadeurs (ieder net zo betrokken en gedreven) de Krachtgroep Amsterdam. Wij gaan 18 november 2015 van start en heten graag vrouwen welkom die middels geleide gesprekken met andere lotgenoten SAMEN hun wereld een stukje beter willen maken door te DROMEN, DURVEN, DELEN en DOEN!

Wil je meedoen? 

Stuur een e-mail naar krachtgroepamsterdam@gmail.com met wat je het liefst uit de krachtgroep zou willen halen voor jezelf, en misschien heb je iets wat je zelf hebt geleerd wat je graag zou willen delen. Dan word je in contact gebracht met de 3 ambassadeurs van jouw Krachtgroep.  

We kunnen op deze website geen adressen en tijden e.d. plaatsen i.v.m. de veiligheid van de vrouwen. Maar de ambassadeurs, die jouw Krachtgroep begeleiden, zullen je dat rechtstreeks vertellen.

KoninginMaximaHare Majesteit Koningin Máxima hield woensdagochtend 4 november een toespraak tijdens de derde World Conference of Women’s Shelters in het World Forum in Den Haag. De internationale conferentie voor vrouwenopvang biedt een platform voor het delen van ervaringen en ideeën met het uiteindelijke doel tot een internationale aanpak voor de preventie van geweld tegen vrouwen en kinderen te komen.

On request of the Global Network of Women’s Shelters (GNWS), the Dutch Foundation of Women’s Shelters and its partners organise the 3rd World Conference of Women’s Shelters from 3-6 November 2015 in The Hague – the Netherlands.

Previous conferences were successful but continuous action is crucial: violence against women and children still occurs on a large scale and is perhaps the largest crime against humanity of all times. The objectives and programme therefore are very ambitious and thought-provoking.

In addition, we are building a broad, new alliance in the run-up to the conference to end violence against women and children with the help of ambassadors from politics, companies, NGOs and others. Another example of concrete actions and projects we initiate, is the ‘Act with your Heart’ campaign.

 

Mijn verleden met seksueel misbruik ligt virtueel op straat, en met een duidelijke reden.

Ik geloof OOK in het zeggen! Schaamte, schuld en angst vertroebelden mijn zelfbeeld. Achteraf zie ik 1 duidelijk aanknopingspunt van de kettingreactie aan gebeurtenissen rondom seksueel misbruik in mijn leven – ook geweld hoorde erbij…

Geliefd willen zijn en naïviteit.  Als kind ging het om de onvoorwaardelijke liefde die je voor je ouders hebt. Wanneer in de vader /dochter relatie seksueel grensoverschrijdende handelingen plaatsvinden, fysiek en verbaal geweld wekelijkse kost waren, alcohol en drugs een rol speelden, en psychische stoornissen mede oorzaak waren van de vrijbrief die mijn vader meende te hebben – dan (zo zie ik achteraf) ben ik door mijn gebrek aan grenzen stellen ontwikkeling een magneet geworden voor meer seksueel misbruik zoals verkrachting, aanranding, geweld in mijn relaties en seksuele intimidatie op het werk.

Op mijn 27e  werd het mij te veel. Een gedachte waar ik veel vaker mee speelde voerde ik uit. Ik was klaar met mijn leven, de pijn en het vooruitzicht dat ik een ‘mislukkeling’ zou blijven, vooral in mijn liefdesrelaties. Ik werd op tijd gevonden en na 2 dagen intensive care mocht ik wekelijkse individuele sessies via het RIAGG volgen. Daar leerde ik in een aantal maanden zien dat ik zo gek nog niet was en zulk een traject, voor mij, geen zoden aan de dijk zette – althans niet op de manier zoals het was bedoeld.

Iets in mij was wakker geworden. Wanneer ik hen probeerde te begrijpen die mij pijn hadden gedaan, verloor ik mijn kracht. En verzande ik in onmacht. Het ging met kleine stapjes dat ik keuzes durfde te maken waarmee ik de verantwoordelijkheid van mijn eigen geluk begon te dragen. Iedere keer wanneer ik dacht dat ik kon leunen of een ander ‘nodig’ had kwam ie weer langs: mijn les om eigenwaarde, innerlijke kracht en daadkracht verder te moeten ontwikkelen.

Hoe hardnekkig bepaalde patronen in mijn systeem (mijn worsteling met goed eten: boulimia, aantrekking voelen in mijn fantasieën richting geweld, mezelf afhankelijk opstellen, anderen verantwoordelijk maken voor mijn geluk…) ik leerde steeds beter voor mezelf opkomen. Ik ontdekte dat het leed welk ik had overleeft talenten in mij hebben doen ontwikkelen. Bij het bewust inzetten van deze talenten voelde ik mij gelukkig – dat begon in de Thuiszorg en bij de Kindertelefoon – valkuilen lagen nog steeds op de loer, maar ik werd er steeds handiger mee. En, zo realiseerde ik mij achteraf: mijn schuchtere, verlegen blik veranderde in een blik van zelfvertrouwen en doortastendheid. I.p.v. opmerkingen krijgen op straat en terecht komen in ongemakkelijke situaties op het werk – leek ik voor die groep mannen onzichtbaar te worden.

Mijn grootste les en beste advies voor hen die seksueel zijn misbruikt en hier nog altijd last van ondervinden, is om je aandacht naar jezelf te keren en jezelf te gaan geven wat je van een ander graag verlangt. Elke gedachte aan wat je is gebeurd en dit te willen begrijpen trekt je terug in onmacht en pijn – daar heb je nu helemaal niets meer aan. Door opnieuw verbindingen aan te gaan en jezelf onafhankelijk te ontwikkelen wordt je steeds sterker. Ik heb mijn verleden hierdoor dusdanig verwerkt dat ik dankbaar ben voor alle lessen, om wat het in mij heeft doen ontwikkelen waardoor ik nu sta waar ik sta!

Ik kan hier uiteraard veel meer over vertellen, en dat heb ik ook gedaan in mijn boek die ik gratis ter beschikking heb gesteld als download op de homepage van deze site.

be_accepted_completely

geplette_auto

Is dit pech omdat je auto is geraakt of mazzel omdat je er niet in zat?

Mazzelaar of Pechvogel: is het geluk af te dwingen?

Ik las een mooi artikel in de Quest braintainment van oktober 2015: Geluk dwing je af (pech zit tussen je oren)

In dit controversiële/rake artikel van Berry Overvelde, schrijft hij dat “pech en geluk bestaan, want toeval bestaat. Dat jij net in dat ene vliegtuig stapt dat crasht, iets wat vorig jaar slechts een op de 2,4 miljoen vliegtuigen overkwam in de commerciële luchtvaart: stomme pech. Dat jij net voor vertrek van het ramptoestel je ticket naar een andere vlucht omboekte: daarvoor mag je het toeval best even op je blote knietjes danken. Maar hoe kan het dat sommige mensen altijd domme pech lijken te hebben en anderen altijd geluk? Is dat alleen toeval? Nee. Of je een geluksvogel of pechvogel bent heb je deels zelf in de hand. Of beter gezegd: in je hoofd”

Het artikel beschrijft 3 mazzeltips over wat je kunt doen om de kans op geluk te vergroten

1. Denk positief/denk: wat als?

Richard Wiseman, Brits hoogleraar psychologie ontdekte tijdens een onderzoek dat 64% van de mensen die hij onderzocht zichzelf rekende tot de geluk- of pechgroep. “De mensen uit de eerste groep gaven o.m. aan  vaker toevallige ontmoetingen te hebben en vaker tegen buitenkansjes aan te lopen. Zo scoorden bofkonten hoger op o.m. optimisme, extraversie en openstaan voor nieuwe ervaringen. En met die eigenschappen is het veel makkelijk mazzel afdwingen – Natuurlijk ook de grootste bofkont zit het wel eens tegen. Maar, vond Wiseman: notoire mazzelaars draaien pech vaak om in iets positief. Zij maken gebruik van wat psychologen ‘counter factual thinking’ noemen, in het Nederlands soms vertaald als ‘wat-als-denken’.” Bijvoorbeeld is het pech dat door een storm je auto wordt verplet, of is het geluk omdat je er zelf niet in zat?”

Maar wat als je persoonlijkheid de inclinatie heeft, door pijnlijke ervaringen in je jeugd, om de wereld overwegend door de bril van angst, bezorgdheid of wantrouwen te bekijken? Kom je daar ooit van af?

Het antwoord is: Ja, mits je bereid bent te onderzoeken. Er zijn verschillende manieren om situaties en ervaringen te benaderen waarmee je diepgaand inzicht krijgt  in jezelf en in oorzaak en gevolg. Daarbij is het cruciaal dat je uitpluist wat angst, bezorgdheid en/of wantrouwen jou op dit moment oplevert. Vaak weten we wel dat we met díe bril weinig positiefs teweeg brengen. Toch is het mens eigen om vast te houden aan (negatieve) gewoontes wanneer het, op onbewust niveau, ons ook iets positiefs oplevert.

Zo had ik een cliënte die veel wantrouwen, boosheid en verdriet voelde richting haar moeder. Ook zij was zich ervan bewust dat dit haar slechts pijn opleverde. Toen ik haar vroeg wat voor positiefs haar deze overtuigingen opleverde bleef antwoord in eerste instantie uit – ons brein is gewend anders te denken – na even aanhouden kwam ze tot de realisatie dat deze overtuigingen, in het moment dat zij deze vol ervoer, vlak erna een enorme kracht vrijkwam om zichzelf te bewijzen. Deze bewijsdrang heeft mijn cliënte bergen doen verzetten.

Na deze verassende bewustwording kon mijn cliënte zich veel makkelijker bewust verbinden met haar, al bestaande, innerlijke kracht. En voelde zij zich gesterkt bij het maken van belangrijke levenskeuzes.

Tevens ontstond er meer ruimte om de ervaringen van vroeger, met de pijnlijke emoties richting haar moeder, beter te begrijpen. En begrip doet ketens verslappen, de energie van het hart krijgt meer ruimte en, haast magisch, leren we de ander meer zien voor wie hij/zij in wezen daadwerkelijk is. Daarin ligt de meest ontroerende ontmoeting met onszelf, en kan de genezing van onze eigen vergeving beginnen. Uiteindelijk leidt deze vergeving van onszelf  naar de vergeving van de ander. Dan bereiken we (weer) onze natuurlijke staat van zijn: “Dank zij het transformeren van weerstand herkrijgt het spontane in jou, wat bij je kern hoort, weer meer ruimte, maar nu ook gekoppeld aan de wijsheid van de ervaring. Dat is wat je als kind nog niet had…” – Jan Bommerez.

BewustZIJN is het grootste cadeau wat we onszelf kunnen geven, en dat vraagt moed! Moed om volledig zelf verantwoordelijkheid voor ons leven te nemen. Wanneer je eenmaal geproefd hebt van de kracht en het effect dat bewustZIJN geeft, na volledige verantwoordelijkheid te nemen van je eigen leven, is het een staat die blijvend in jou groeit en verder bloeit!

2. Klop af/bijgeloof werkt

Bastiaan Rutjens, sociaal psycholoog aan de Universiteit van Amsterdam zegt daarover: ‘Bijgeloof kan functioneel zijn’. Het artikel verteld verder dat o.m. onderzoekers van de Universität zu Köln (Duitsland) in 2010 ook aantoonden dat bijgeloof werkt. “Zij lieten proefpersonen verschillende taken uitvoeren. Wie mocht midgetgolven met een ‘geluksballetje’, speelde beter dan wie met een gewone bal speelde. Het dragen van een ‘geluksvoorwerp’ zorgde ervoor dat proefkonijnen beter presteerde op puzzeltaken. En ga maar door. Verklaring? Mensen worden optimistischer van het bijgeloof, geloven meer in zichzelf en hun eigen kunnen. En als gevolg daarvan presteren ze daadwerkelijk beter. Het zou dus zomaar kunnen dat een keeper dankzij een bijgelovig ritueel zo zelfverzekerd is dat hij een penaltyserie naar zijn hand zet. Zo ontstaat een self-fulfilling prophecy die je helpt om geluk af te dwingen.” Ook helpt bijgeloof volgens Rutjens “om door te zetten als het tegenzit.”

Het sprookje van het aapje en zijn vriendje het olifantje
Wellicht ken je het sprookje van een aapje en een jong olifantje die bevriend waren. Het olifantje was voor alles bang. Zijn vriendje, het aapje, had een groepsleider die altijd klaar stond met wijze raad. Hij gaf het aapje een beukennootje en legde uit welke magische krachten deze bezat. Blij gaf het aapje het nootje door aan zijn vriendje, de jonge olifant. De jonge olifant klemde het nootje in z’n slurf en met gesterkt vertrouwen door de magie van het nootje ging hij uitdagingen aan i.p.v. uit de weg. Het Olifantje overtrof zichzelf herhaaldelijk en was dolgelukkig. Op een dag moesten het aapje en de olifant hard wegrennen voor gevaar, ze kwamen bij grote gleuf in een rots. Het aapje kon erover heen springen via takken van bomen, het olifantje moest een enorme sprong maken… overtuigd van de magische kracht van het nootje, maakte het olifantje een reuzensprong en bracht zich in veiligheid. Wat was dat een spannend moment…! Met grote verwondering draaide het olifantje z’n slurf naar zich toe om het nootje te bedanken… Tot zijn grote schrik was z’n slurf leeg. Hoe lang was hij het nootje al kwijt? Hoe groot is zijn eigen (innerlijke) kracht eigenlijk? Tot wat is hij nog meer allemaal in staat?

Zelfs de medische wetenschap onderkent de werking van suggestie: het placebo effect van medicijnen. Helaas werkt het omgekeerd net zo… ben jij een doemdenker of pluis je alles uit wat mis zou kunnen gaan dan ligt dáár je focus en is de kans vele malen groter dat je dit ook aantrekt.

We kunnen dus massaal geluk amuletten kopen, maar minstens zo belangrijk is dat we ons bewust zijn van onze negatieve projecties. Het zijn voornamelijk deze projecties die ons dikwijls gevangen houden in onprettige situaties en die er voor zorgen dat bepaalde ervaringen zich telkens lijken te herhalen. We hebben zelfs een spreekwoord wat in deze categorie valt: Men lijdt het meest door het lijden wat men vreest.

3. Laat los

In het Quest artikel legt Overvelde uit dat wanneer bijgeloof en positief denken allemaal niet werkt, je dan nog altijd niks kunt doen. Controle loslaten en toeval de ruimte geven. Rutjens zegt hierover in het artikel ‘mensen zijn heel slecht in het inschatten van kansen en risico’s. Dat zorgt dat het willen uitoefenen van controle juist averechts kan werken. Wie te hard zijn best doet om pech buiten de deur te houden, zet de deur soms onbedoeld wijd open voor het ongeluk”.

Het voorbeeld dat wordt gegeven was na 9/11 in de VS – meer mensen vermijden het vliegtuig nemen en vervolgden hun reis per auto, omdat je daar het lot tenminste in eigen handen zou hebben. “vanwege alle extra autokilometers na 9/11 schatten de onderzoekers (Cornell University in 2005) dat het aantal Amerikaanse wegslachtoffers tussen oktober 2001 en mei 2003 liefst 2170 hoger was, dan het zou zijn geweest zonder vliegtuig vermijdend gedrag, 2170 mensen hadden dus de pech te sterven op straat, omdat ze de kans om te sterven in een vliegtuig ontweken”.

Een ander voorbeeld, blind gokken werkt volgens sommige onderzoeken even goed als afgaan op experts. “Kortom, besluit Rutjens, in situaties waarin mensen slecht zijn in het inschatten van kansen, zoals op de kans van ongelukken en beurswinsten, kan het overdreven uitoefenen van controle juist averecht werken. Die controle kun je dan beter loslaten. Simpelweg geloven in geluk, dat lijkt het verstandigst.”

Het Universum is een intelligent bolwerk
Wat ik heb geleerd en waar ik op vertrouw, door Byron Katie is, “We live in a friendly Universe” en de dingen gebeuren ‘niet tegen ons’ – maar ‘voor ons’. En daar komt de kunst van een open ‘mind’ en ruim denken bij kijken. We hebben altijd een keuze. Hoe?

Realiteit blijft realiteit, de kunst zit er in wat je ermee doet. Pijn is niet te vermijden, maar lijden is een optie. Elke situatie/ervaring kan zowel een bron van ergernis of een bron van groei zijn. Welke kant van focus je kiest, ligt in eigen hand.

Mooier verwoorden dan Mariska heeft gedaan in haar blog: Maar wat als ik nou te beschadigd ben? is m.i. haast onmogelijk.

Meer informatie: De geluksfactor: Richard Wiseman, Meulenhoff (2003): over geluk en pech en de invloed die je hier zelf op hebt. Dat kan geen toeval zijn, Bastiaan Rutjens, sociaal psycholoog aan de Universiteit van Amsterdam e.a. Nieuw Amsterdam 2013: over de psychologie van bijgeloof.

 

mythoughts

 

lovemoves

“Life is simple. Everything happens for you, not to you. Everything happens at exactly the right moment, neither too soon nor too late. You don’t have to like it… it’s just easier if you do.”
― Byron Katie

love-yourself

“As many stars as there are in the night sky, as many grains of sand that exist on all the world’s beaches. That’s how often opportunity really knocks. That’s how many second chances you really get!” -TUT

dowhatisright

laugh_apologize_letgo

more_aware_of_thoughts

Interview van Deirdre Bouwman door Peter de Kuster

Peter de Kuster heeft een inspirerend boek geschreven: De Reis van de Heldin. Het gaat over hoe je met je passie je geld kunt verdienen. Hij geeft dit boek een speciale ‘touch’ door elke maand 10 vrouwen uit te nodigen die al met hun passie hun geld verdienen. Elk siert een hoofdstuk met een samenvatting over wie ze zijn. Daarnaast plaatst Peter elke maand 1 Heldin in de spotlights. Dit is een uitgebreid interview met intieme vragen waar openhartig antwoord op wordt gegeven. 

Ik voelde mij vereerd deze ruimte te krijgen. Ook vond ik het heel spannend. Antwoord geven op zijn vragen was eenvoudig, maar dit zwart op wit teruglezen om het vervolgens met een breed publiek te delen, was confronterend. Het feit dat ik een missie heb en daarmee zo veel mogelijk vrouwen wil bereiken, maakte dat ik met de billen bloot durfde.

Lees HIER het interview!

Interview_reisvandeheldin_deirdre_bouwman_door_PeterdeKuster

Lees hier in het kort over Deirdre Bouwman

Reisvandeheldin

Klik op het beeld om het hele boek: Reis van de Heldin te lezen, ik sta in hoofdstuk 3, op pagina 16-19

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 03 • 2015

In 2020 moet 14% van de totale energievoorziening duurzaam zijn en in 2050 zelfs 100%. Dat resultaat moet onder meer worden behaald door hoge belastingen op vervuilende brandstoffen en subsidiemaatregelen voor bijvoorbeeld zonne-energie. Nederland wordt daardoor minder afhankelijk van andere landen voor de levering van kolen, olie en gas. Is een volledige duurzame energievoorziening wel haalbaar en wat zijn de consequenties voor het bedrijfsleven? De mening van ons panel.

DE LEVENSLOOPSTYLIST

“Behoefte om werk te verbinden met zingeving”

Als we naar 100% moeten in 2050 dan is het heffen van hoge belastingen op vervuilende brandstoffen een zwak middel. Films zoals “Thrive” (te zien op YouTube) laten zien dat het wel degelijk mogelijk is. Studio Roosegaarde is een mooi voorbeeld hoe onze jonge generatie geweldige ideeën heeft. Steeds meer mensen voelen de behoefte om werk te verbinden met zingeving en daar moeten we het nu, en in de toekomst van hebben. Wanneer de gevestigde industrie deze initiatieven steunt, en helpt uitrollen dan zijn er genoeg alternatieven om al sneller volledig 100% duurzaam te zijn. Het vergt een collectieve inzet om tot zo’n resultaat te komen. «

ondernemersbelang06-15

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 02 • 2015 Met de nieuwe ontslagregels per 1 juli 2015 wil het kabinet het ontslagrecht eenvoudiger, sneller, eerlijker en minder kostbaar maken voor werkgevers. Ook de transitievergoeding die de werkgever moet betalen wordt verder versoberd. Zijn al deze nieuwe wijzigingen ook werkelijke verbeteringen? De mening van ons panel.

De Levensloopstylist, Deirdre Bouwman: “Het maakt een organisatie meer flexibel”

JA! Zowel voor werkgevers als werknemers. Het maakt een organisatie meer flexibel: ‘the right man, for the right job’ is bevorderlijk voor zowel het bedrijfsresultaat als de bedrijfssfeer. Het Rockport Institute heeft onderzocht dat in Amerika slechts 30% van de mensen min of meer tevreden is over hun werk. Dat betekent dat 70% ontevreden is, variërend van enigszins neutraal tot aan mensen die depressief worden van hun werk. Het feit dat een job weinig vanzelfsprekende zekerheid biedt voor de lange duur, maakt je als werknemer alerter op je eigen verantwoordelijkheid en motivatie.

Loopbaan coaching is vaak een tool welke pas wordt ingezet op het moment dat men er toe wordt ‘gedwongen’. In mijn praktijk zie ik een stijgende lijn particulieren die ‘vrijwillig’ werk zoeken wat écht past bij waarvoor ze gebakken zijn. En ik zie meer werknemers, die zelf het verband zien tussen hun persoonlijke ontwikkeling & innerlijke (on)vrede in relatie tot leveren van energieke & positieve werkprestaties. <<

panel_ontslagrecht_mei2015-1panel_ontslagrecht_mei2015-2

 

 

 

6 mei 2015 op het National Achievers Congress in de RAI – Nick Vujicic: No arms, no legs, no limits!

IMG_3156

De situatie
Bij mij gebeurde het bijna afgelopen 4 mei. Mijn vriend gaf aan dat er een interessante gastspreker bij RTL Late Night kwam: Chris Gardner – de man achter het verhaal in de film “Pursuit of Happiness” met Will Smith en zijn zoontje.

Mijn normale avondpatroon, op tijd naar bed, liet ik ervoor wijken en geboeid keek ik naar het verhaal van deze man. Nog interessanter vond ik zijn opmerking dat hij spreker was op Het National Achievers Congress 2015 in de RAI op 5/6 mei. Dat was interessant! Daar wilde ik wel naar toe!

Het mechanisme
Ik dacht dat het 2 losse dagen betrof (een opportune misvatting die goed uitkwam).
De goedkoopste kaartjes waren al uitverkocht (ratio: te duur, niet gaan!).
De 6e had ik twee klanten staan. Eentje die ik makkelijk kon verschuiven, de ander vond ik lastiger (ratio: kun je niet maken, belangrijk gesprek!).
Op 4 mei, vroeg in de middag kreeg ik een mailtje van desbetreffende cliënt, met het verzoek om juist die afspraak te laten vervallen! (synchroniciteit/toeval)

Mijn gevoel vs mijn ratio
Mijn ratio bleef actief zoeken naar een reden om geen kaartje voor het congres te kopen, maar mijn gevoel, zeker door het vervallen van mijn afspraak, werd sterker. Ik kocht toch een “golden ticket”.

Bij de RAI aangekomen raakte ik in gesprek met 2 andere deelnemers, die mij enthousiast vertelde over de geweldige 1e dag van het congres. Shit! Ik had dus een kaartje gekocht voor 2 dagen en ging alleen de laatste. Had ik dit op voorhand geweten, dan had zeker mijn ratio mij weerhouden.

Maar goed, ik was er nu eenmaal, dus het beste ervan maken. De eerste spreker sprak mij weinig aan – en daar was ie weer, dat stemmetje: “je hebt een waardevolle werkdag verspeelt, er veel geld aan uit gegeven – je bent de afgelopen 2 weken (mei vakantie) al te veel vrij geweest…”

Ik ken deze stem en koos ervoor haar te parkeren en mij vooral te richten op de volgende spreker en het gezelschap naast mij.

Het resultaat
Elk van de volgende 5 sprekers raakte een belangrijke snaar in mij!

Dr. Renee Moore: diversifiëren van mijn aanbod
Peng Joon: meer halen uit mijn website (verder in de toekomst)
Douglas Nelson: WOW – prachtige simpele uitleg over de 4 interactieve werelden waarin we leven en de metafoor voor de fruitboom die we zijn.
James Macneil: hoe je van je boek een visitekaartje maakt
En een waanzinnige afsluiting door niemand minder dan: Nick Vujicic – de Australiër zonder benen, zonder armen, zonder limits! Eén brok zuivere inspiratie. Beoordeel zelf door deze YOUTUBE film te bekijken. 

Ik verliet het congres vol met inspiratie & blijdschap en met een super mooie deal voor een 3 daagse workshop om mij in te wijden in alles wat een boek schrijven omhelst van planning, schrijven tot aan ‘funding’ en uitgeven.

Hoe zit het met jou?
Hoe vaak gebeurt het jou, dat je in ene een idee hebt en dat je het met je denken weg rationaliseert?

Dit is een automatisch mechanisme waardoor veel mensen langer blijven steken in een positie waar ze liever gisteren al uitgegroeid waren. Ik heb het hier over gezonde, levensvatbare, levens verrijkende ideeën. De ideeën zijn meestal goed, de belemmering die we ervaren zit in onze houding. Gevoed vanuit patronen, waarden en normen, de onbewuste navigatie achter het, wetenschappelijk aangetoonde, hoge percentage van 95% van onze (automatische) handelingen.

Ben jij ook benieuwd hoe je al in 1 sessie inzicht krijgt in dit innerlijke werkzame proces? Plan ‘m HIER in, ook voor meer informatie! Zij gingen jou voor en zijn er blij mee, lees meer.

Of heb je een idee maar mis je ‘iets’ om het nu daadwerkelijk te verwezenlijken? Volg dan mijn programma van 7 weken, met resultaat garantie. Lees hier meer over het Quaning-RGprogram. Weten wat het resultaat voor anderen is geweest? Lees meer.

new doc 15_1

Dit blog gaat over de onzichtbare wisselwerking en aantrekking die wij op anderen hebben en de invloed daarvan op ons leven:

 • Hoe deze wisselwerking en aantrekking ons gevangen kan zetten
 • Wat de functie van deze wisselwerking en aantrekking is
 • Hoe dit een basis is waarmee wij, de voor ons, essentiële levenslessen kunnen doorgronden

“Degenen die in je leven verschijnen, doen dit door middel van een onzichtbare aantrekkingskracht en je stilzwijgende goedkeuring. Zij hebben dezelfde focus, dezelfde overtuigingen, en dezelfde trilling, of opvattingen die aanvullend zijn op die van jou. Ze hebben je nodig om hun “voorspellingen” te laten uitkomen, net zo veel als jij ze nodig hebt om die van jou te bewerkstelligen. Ze zullen je leraren worden, niet perse omdat ze zelf zo wijs zijn, maar omdat jij ernaar streeft zelf wijs te worden. Vergeef anderen zoals je jezelf zou vergeven. Of beter, begrijp anderen en geef jezelf de vrijheid om van jouw leven het beste te maken. Het enige wat nodig is, is jouw toestemming.” – Mike Dooley uit: The top ten things dead people want to tell you – vrij vertaald door mezelf.

Wanneer pijn, schaamte, verdriet en boosheid nog actieve emoties zijn
Omdat ik mijn pijn, schaamte en het verdriet (en zeker ook boosheid), ten aanzien van mijn verleden, voorbij ben gegroeid kan ik nu goed de waarheid in bovenstaande tekst, van Mike Dooley, herkennen, begrijpen en toepassen. Wanneer pijn, schaamte, verdriet en boosheid over vroeger nog actieve emoties bij jou zijn, dan zal bovenstaande waarschijnlijk weerstand oproepen. Toch daag ik je uit om dit met een open-mind te onderzoeken. Als dit je lukt, en je het kunt bevatten en toepassen, dan kantelt jouw realiteit 180 graden ten positieve – je hebt er dus heel veel bij te winnen.

Het zou magisch zijn wanneer ik deze kanteling in 1 blog voor jou kan waarmaken. Wat ik minstens betracht met mijn blog is om je te inspireren de diepgang en implicaties uit bovenstaand stukje te onderzoeken aan de hand van mijn persoonlijke ervaringen.

Het doorgronden van essentiële levensthema’s
Wanneer je een (of meerdere) traumatische ervaring(en) hebt meegemaakt is er een belangrijke uitdaging in je schoot geworpen waarmee je, indien je hier bewust voor kiest, essentiële levensthema’s kunt uitdiepen en doorgronden. Wanneer je innerlijk onderzoek afhoudt, blijf je onbewust/ongewild ervaringen in je leven aantrekken die jou van meer van dezelfde emoties voorzien.

Mijn katalysatoren
Mijn incest verleden en het ervaren van huiselijk geweld waren de katalysatoren waardoor ik grenzen stellen, volledig vanuit de ‘min’, leerde op te bouwen. Er ontbrak een gezond referentiekader waaraan ik kon toetsen wat mijn veilige/handige grens was. En net als met leren lopen, ben ik tijdens het aftasten, om die grenzen te ontdekken, vaak ‘gevallen’. Gedurende mijn ‘levensschool’ waren aanranding, verkrachting en seksuele intimidatie opgenomen in mijn ‘vakkenpakket’. En om nou te zeggen: wat een feest… nee natuurlijk niet!!

Wat levert het op?
Maar wat heeft het mij opgeleverd? Uiteindelijk, na een zoveelste dieptepunt, kwam ik oog in oog met de dood. Die ervaring werd een keerpunt om met hele kleine stapjes innerlijke kracht te laten stromen. En uiteindelijk, om keuzes te maken waarmee ik de verantwoordelijkheid van mijn leven in eigen handen begon te nemen. Ieder mens is anders en de eerder je er voor kiest om de touwtjes van je leven in eigen handen te nemen, de beter. Er waren twee essentiële levensthema’s welke, geholpen door mijn ervaringen, ik leerde doorgronden:

 1. macht  – de oeroude strijd tussen man en vrouw (die zich overigens net zo kan afspelen tussen gelijke seksen) en het verschil tussen mijn gelijk en mijn geluk.
 2. grenzen – waar mijn verantwoordelijk ligt, waar die van een ander ligt / wat ik voor mezelf doe, wat ik voor een ander doe (en met welk motief)

Ik ben alle personen, die op mijn pad zijn gekomen, dankbaar dat ik deze twee essentiële levensthema’s nu begrijp. Want ze vormen een groot deel van de basis voor het stromen van mijn innerlijke liefde, het ervaren van geluk en het hebben van succes. Ik zie onder mijn cliënten voor reguliere loopbaantrajecten dat velen van hen, tijdens hun mid-life, nog worstelen met zingeving, relaties en werk. Hierdoor realiseer ik mij hoe mijn verleden mij heeft ‘opgeleid’, waardoor ik rond mijn mid-life juist een zeer solide basis heb opgebouwd. En daarom kan ik ook volmondig stellen dat al het lijden en de uitdagingen mij de moeite waard zijn geweest!  

Aan wie of wat heb jij jouw Ster van Geluk gekoppeld?

Wanneer je antwoord ‘iemand’ of ‘iets’ anders is dan jezelf, vraag jezelf dan af: Aan wat? Aan wie? Waarom? Wat levert jou dit nu op? Is dit echt wat je wilt? Wat wil je wel echt? – Iedereen kent hierop zijn antwoord, diep in je hart weet je het. Mag het naar buiten komen? Durf je de consequenties te aanvaarden? Wil je verantwoordelijkheid nemen? Deze belangrijke vragen verdienen jouw tijd en aandacht! Het is het entreekaartje naar de show van jouw leven, zoals jij die het allerliefste ziet!

Met één sessie help ik je al aardig op weg. Wil je meer hulp, dan bespreken we wat bij jou past! Mail mij voor een het maken van een afspraak, of voor meer informatie. Bellen kan ook op: 06-14682724.

Heb jij al het meest enerverende levensdoel ingevoerd in je persoonlijke GPS systeem? En rijd je vol vertrouwen, relaxed richting deze bestemming?


Hoe doet een vogel dat? 

Elke vogel heeft een doel: (over)leven, en daarvoor vliegt hij bepaalde routes om te paren, zich te voeden en te broeden. Zij beschikken over “fast thinking” het deel van het brein dat wordt gestuurd door het centrale zenuwstelsel dat vanuit waarneming binnen een fractie van een seconde associeert, om vervolgens binnen diezelfde fractie van een seconde 1 handeling te kiezen om te doen. Associëren wordt soms ook met instinct vergeleken. Het woord instinct wordt algemeen geaccepteerd, maar de exacte dieper liggende werking van dit mechanisme is voor velen onbekend.

Hoe werkt het bij een aap?
Om een voorbeeld dichter bij de mens te pakken, een aap, hoe werkt zijn “fast thinking”? “Fast thinking” geeft hem de impuls om van tak naar tak te springen zonder daar over te hoeven nadenken. Of een tak altijd de juiste (sterkste etc.) is, daar bemoeit “fast thinking” zich niet mee. Die is alleen bezig om te beantwoorden op de vraag “what’s next?” “Oeps een leeuw – wegwezen hier”, en fast thinking bediend het aapje direct met impulsen vanuit het centrale zenuwstel waarmee hij zijn route kan vervolgen.

Het innerlijk kompas van de mens, uitvinding van de eeuw GPS sytemen!
Alle dieren, levende wezens, en dus ook de mens beschikken over een innerlijk kompas. Wij mensen, hebben daar een vernuftige parallelle variant op bedacht, wat wellicht makkelijker tot de verbeelding spreekt, namelijk: de GPS systemen in onze voertuigen, die middels satellieten van informatie worden voorzien. We hoeven slechts een bestemming in te voeren (what ’s next?), onze huidige locatie is al bekend, en van daaruit wordt een berekening gemaakt om het snelst bij onze ingevoerde bestemming te komen. Een weg zonder obstakels valt buiten de garantie, desalniettemin vindt er een herberekening plaats en zitten we weer op koers. MAAR wat gebeurt er als we geen bestemming in voeren (als: ‘What next?’ bijvoorbeeld onduidelijk is), of als we de auto niet in de versnelling zetten en stil blijven staan? Dan gebeurt er weinig tot niets. Sommigen van ons herkennen deze situatie ook wel als stagnatie, frustratie, degradatie.

Wetenschappelijk bewijs waarom visualiseren leidt tot doelen bereiken
Vanuit de Oosterse levenswijsheid is visualisatie een techniek die al lang met veel succes wordt beoefend om doelen te bereiken. EINDELIJK is er wetenschappelijk aangetoond waarom het gebruik van deze techniek cruciaal is om een leven te leiden waarin we groeien en bloeien, in de richting van onze eigen bewuste keuze!

Ik heb hiervoor een cursus gevolgd: “Fast Thinking, New Living”, welke door de Amerikanen Mike Dooley en David Casti via Hayhouse Radio is gegeven. Het is gebaseerd op het boek van Nobelprijs winner Daniel Kahneman: Thinking Fast & Slow. Via MRI scans is het nu duidelijke hoe ons centrale zenuwstelsel ons leven bestuurt en regeert middels associatie. En dat is goed nieuws! Want nu is het duidelijk waarom velen van ons in oude patronen blijven steken en waarom nog niet iedereen Hemel op Aarde voor zichzelf heeft weten te creëren, of erger, zich vast voelen zitten, en een gebrek aan energie ervaren om stappen te zetten die er toe doen.

In deze blog krijg je, vanuit bovengenoemde studie, een aantal zeer waardevolle tips waarmee je nu al je kracht kunt herpakken en je levensloop makkelijker kunt stileren naar eigen wens! Veel succes en plezier ermee!

Fast thinking in een notendop

Fast thinking is de uitleg van een neurologisch proces wat door ons centrale zenuwstelsel wordt geregeld. Fast thinking is waar onze inspiratie vandaan komt. Inspiratie heb je in verschillende gradaties:

 1. Herinnering (waar liggen mijn sleutels?)
 2. Inzicht (Hoe zit dat?)
 3. Nog een level hoger: Inspiratie

Fast thinking is 24/7 bezig met “what’s next?” of we nu wakker zijn of slapen, wij staan op #1 en zijn de enige hoofdrolspeler voor ons centrale zenuwstelsel. Zij houdt ons microscopisch in de gaten. “Zit er wel genoeg zuurstof in het bloed? Nee. Deze is een beetje laag… Oh dan gooien we er een gaap in, voor meer zuurstof richting de hersenen, bijvoorbeeld”.

Zij registreert al onze waarnemingen – zoals feedback van onze zenuwuiteinden, reacties vanuit ons gehoorstelsel of zicht – en geeft daar een “stem” aan. Het verwerkt zoveel informatie, dat met ons bewuste lineaire denken niet te bevatten valt. [Er is een schatting gemaakt dat alle (on)bewuste, (buiten)zintuigelijke waarnemingen, van een leven lang, binnen 1 seconde door de filter van ons centrale zenuwstelsel wordt getrokken om tot een eenduidig antwoord te komen: de associatie met de krachtigste stem*] Zodra ons lichaam of ons bewuste denken haar voorschotelt met een vraag, start dit razendsnelle proces, zodat wij met het antwoord vanuit een reflex kunnen functioneren.

De pool van informatie waaruit het centrale zenuwstelsel de krachtigste associatie/stem kiest wordt dagelijks aangevuld met nieuwe informatie. Niet alle informatie is juist of handig. Fast thinking oordeelt namelijk niet, elke waarneming vult de pool of deze nu op waarheid berust of niet. Daarom zijn de impulsen vanuit Fast Thinking ook niet altijd 100% betrouwbaar. Dit is een belangrijk gegeven! Nu wij weten hoe en vanuit welke opslag associaties worden gekozen, kunnen wij dezelfde techniek gebruiken om ankers te maken met informatie die onze groei & bloei juist versterkt.

Ankers hebben 5 kenmerken:

 1. nieuwe ervaring
 2. herhaling ervan
 3. multi modality – meerdere zintuigen zijn met de ervaring gemoeid
 4. er zit een emotie aan gekoppeld
 5. het is opvallend

Ons wereldbeeld

Ter verduidelijking nog even een belangrijk gegeven vanuit mijn werkwijze: Tussen onze 1e en 10e levensjaar bouwt ieder mens een beeld over de complexiteit van de wereld waarin wij ons bevinden. Dit is een basis setting die kleur geeft aan de bril waardoor wij onze ervaringen beoordelen: een denkpatroon. Fast Thinking tracht ons altijd een wereld te laten zien die in harmonie is met deze gedachten.

Dit is fantastisch wanneer wij vanuit onze basis de wereld hebben leren kennen als een feestje, een wereld vol met mogelijkheden, rijkdom en overvloed, maar dit is lastiger wanneer wij door uitdagingen en ontberingen er een andere lading op hebben gelegd.

habitualassoc

Wat vooral belangrijk is, is hoe wij onszelf zien!

mijnassocmetleeuw

De rol van Slow Thinking
Het goede nieuws is dat wij deze basis settingen kunnen her programmeren door bewust nieuwe te ankers creëren. Ons Slow Thinking analyseert, weegt en beoordeeld en kun je zien als jouw persoonlijke executive manager. Slow Thinking beschikt over de perfecte skills om het bewuste visualisatie proces in te zetten. Door de eerder genoemde 5 kenmerken van een anker bewust te koppelen aan een nieuw gewenst (levens)doel.

Heb jij een diepe overtuiging over wat jij in het leven kunt bereiken (“wanneer je als dubbeltje geboren bent, zal je nooit een kwartje worden” – of – “kies jij maar een vak met je handen, want jou hersenen zijn niet gemaakt om te rekenen”) en wordt je hierdoor belemmerd, dan kun je dit diepgewortelde beeld ‘overschrijven’ door :

 1. Het nieuwe gewenste beeld te creëren
 2. De visualisatie dagelijks, gedurende 40 dagen te herhalen
 3. Het beeld te verlevendigen door zoveel mogelijk zintuigen erbij te betrekken
 4. Er een positief (dankbaar) gevoel aan te koppelen
 5. Het beeld opvallend te maken (het centrale zenuwstel is geneigd om associaties die apart zijn en eruit springen een prominentere stem te geven)

Even op een rijtje:

Denk systemen


Fast thinking:

 • Maakt associaties (zowel constructief als destructief)
 • Zoekt & haalt
 • Zeer oud, alle dieren beschikken erover
 • Automatisch
 • Geen inspanning voor nodig, werkt vanzelf
 • Creëert ons wereldbeeld
 • 24/7 actief en alert
 • Is geen rechter – beoordeelt niet

Slow thinking:

 • Onze interne executive manager
 • Analyseert en plant
 • Bedenkt nieuw uitvindingen
 • Heeft wilskracht nodig
 • Waar je tegen vecht houd je in stand

Telkens wanneer we in een ongewenst patroon schieten is het dus ons Fast Thinking die heeft gekozen uit een dominantie associatie (vanwege bijvoorbeeld een sterke emotionele lading (#4), of een angst die we hebben die telkens wordt herhaald in ons hoofd (#2), of iets wat we hebben gezien, gehoord en geroken (#3)). Het heeft geen nut om het patroon te verwensen of er boos op te worden. Want: “whatever you resist, persists” – waar je tegen vecht, houd je in stand.

Slim gebruik van twijfel

Er is een slimme manier om deze “stains of the brains” – vlekken in ons geheugen, aan te pakken. Ze te gebruiken als “stepping stones” – opstap. Hobbels zijn opstapjes naar groei en grootsheid. Hoe doe je dat? Door, heel simpel, de associatie in twijfel te trekken. Twijfel is het mentale mes waarmee we onwaarheid, teleurstellingen en leugens, die ons van ons doel afhouden, kunnen wegsnijden.

How do you remove a stain on the brain?
You doubt it out!
En daar gebruiken we ons Slow Thinking bij. Door het beeld in twijfel te trekken, krijgt ons Fast Thinking de ruimte om andere mogelijkse versies van de werkelijkheid te gaan zien (uitkiezen als nieuwe associatie).

 • Wat als er nog meer manieren zijn om de situatie te bekijken?
 • Hoe zou mijn leven eruit zien als dat geloof onwaar was
 • Hoe ziet deze situatie er voor een ander uit?
 • Kan ik 3 redenen bedenken waarom ik het mis heb in deze situatie? Hiermee stimuleer je jouw creativiteit

Wil je meer weten over Fast & Slow Thinking, lees dan het boek: Thinking Fast and Slow, geschreven door Daniel Kahneman

Speciaal aanbod: Heb je vragen hoe je dit kunt toepassen in je eigen leven? Als je voor 1 oktober reageert bied ik je hiervoor een gratis Skype sessie van 30 minuten aan! info@levensloopstylist.nl

At South Atlantic Ocean

“The pessimist complains about the wind,
The optimist expects it t change,
The realist adjusts the sails.”

Door bovenstaande tekst van W. Ward kwam ik in contact met Jeroen Wats. Ik heb vorige week vrijdag het genoegen gehad met hem te lunchen. Als jongetje was hij altijd zeilend op het water te vinden. Toen hij op zijn 15e de vraag van een leraar kreeg wat hij “later” wilde gaan doen, zei Jeroen: “boten bouwen”.

Dat was een moment opname. De stroom van het leven leek andere plannen met hem te hebben. Sales, marketing, export… het ging Jeroen goed – goed voor de buitenwereld. Een goed betaalde baan, succesvol in wat hij deed en een vette lease-bak.

Op een dag was Jeroen moe van het oeverloze geklaag van collega’s die ontevreden waren met hun werk/leven. Hij reed naar huis, zag zichzelf in het achteruitkijkspiegeltje en schrok. Waar was die passievolle, enthousiaste vent? Strak in het pak, haar netjes in de plooi en met een gedoofd vuur in zijn ogen. Dat moest anders! De volgende dag nam hij zijn ontslag, schreef zich in bij de KvK en nu 10 jaar later, heeft hij met G-Force een bedrijf opgezet die de snelste wedstrijdzeilboten, in zijn klasse, ter wereld bouwt. Met 13 internationale overwinningen heeft Jeroen het in de vingers om elk jaar een nieuw verbeterd model op de markt te brengen en reist hij de hele wereld over.

Regelmatig krijgt Jeroen de opmerking: “Zo, wat geweldig om je passie te leven!” Menigeen vergist zich erin dat om dit niveau te bereiken en te behouden daar ook offers mee zijn gemoeid. Er is weinig tot geen ruimte voor een relatie/privéleven – al zijn tijd zit in het bouwen aan G-Force, en JA, dát maakt hém gelukkig.

Ook al heeft hij slapeloze nachten, werkt hij keihard en is hij soms eenzaam – hij heeft een missie die hem vervuld: de meest hoogwaardige, lichtste en snelste wedstrijdzeilboten ter wereld bouwen. Zelfs het maken van winst speelt hierbij een ondergeschikte rol.

Nu hoeven we niet allemaal wereldleider in een niche te worden. En ook is het lang niet voor iedereen van jongs af aan helder wat we later willen worden, maar 1 ding heeft ieder mens gemeen. WE ZIJN ALLEMAAL UNIEK. En de levensschool die we stuk voor stuk doorlopen bedeelt ieder van ons met een vakkenpakket waarmee we verderop in ons leven van waarde zijn voor onszelf en voor anderen.

Toen Jeroen 10 jaar geleden op de stroom meevoer van de verschillende jobs, waren dat onbewuste keuzes. Pas achteraf zag hij hoe elke job hem heeft opgeleid om G-Force te bedenken, te beginnen en te bouwen tot een zeer succesvolle onderneming.

Ook Jeroen is van mening: “Als je doet wat bij je past, dan komt de rest vanzelf”

“Doen wat bij je past” heeft vaak ook een tijdelijk karakter, puzzelstukjes die nodig zijn om een totaalplaatje te creëren. Soms lijkt iets ook helemaal niet te passen, maar het bijzondere is, dat het vaak de moeilijke ervaringen, of zogenaamde mislukkingen zijn, die van grote waarde zijn om te ontdekken WAARVOOR JIJ GEBAKKEN BENT !

Doorloop onderstaande 4 stappen/vragen om inzicht te krijgen waarvoor jij gebakken bent:

 1. Waar voelde je je als kind het gelukkigst mee?
 2. Welk spel?
 3. In groep/alleen?
 4. Welke rol had je?

Bekijk je CV – maak een lijst van alle dingen:

 • Waar je goed in bent, 
 • Slecht in bent, 
 • Blij van wordt, 
 • Energie mee verliest

Welke werk gerelateerde ervaring zou je het liefst willen vergeten? Wat heb je daarvan geleerd?
Welke eigenschap van een collega, leidinggevende, vriend(in) of partner zorgt voor de grootste allergie bij jou? Weet dat die allergie een kern in zich draagt waarmee je de valkuil van jouw kwaliteit kunt voorkomen.
Dus koester hen die jou irriteren, ze hebben je iets waardevols te leren!

 

Met bovenstaande vragen kun je zelf al flink wat inzicht krijgen in WAAR JIJ VOOR GEBAKKEN BENT. Rome is ook in meer dan 1 dag gebouwd.

Dus kortom:

 1. Door de Levenslooppatronen van jouw jeugd te onderzoeken ontdek jij jouw rode draad en wat van nature bij je past.
 2. Door de patronen in je CV te bestuderen kun je een lijn ontdekken waarvoor jouw levensschool jou heeft opgeleid.
 3. Door richtingsbesef vanuit je kern te voelen, ervaar je een missie en krijg je inzicht in het “wat” en “waarom” van de ervaringen in je leven waarmee je Levensloopleiderschap ontwikkelt.
 4. Met een missie beschik je over de moed, veerkracht, het vuur, de lange adem en de spreekwoordelijke ballen TO DO WHAT IT TAKES en wordt Levensloopmanagement: het “hoe” en “wanneer” uitvoeren, een intuïtieve vanzelfsprekendheid.
 5. Dit zijn de ingrediënten om Levensloopgeluk: in werk & liefde (want 1+1=3) te ervaren.

Als De Levensloopstylist begeleid ik jou graag bij dit onderzoek. Binnen maximaal 7 weken met resultaat garantie. Een coproductie waardoor jij bedenkt, begint en bouwt!

Deirdre BOUWman, De Levensloopstylist

jouwbijdrageisveelwaard

GEZOCHT: Heb jij een vet nare situatie meegemaakt, en hierdoor in de loop der tijd (of vlak erna) een belangrijke persoonlijke les geleerd, wat uiteindelijk die situatie dubbel en dwars de moeite waard heeft gemaakt?

Ik ben opzoek naar mensen die het ‘levens-lesmateriaal’ hebben ontdekt in een ervaring. Waarom? Ik ben een boek aan het schrijven, waarin het mechanisme achter deze ervaringen, met bijbehorende ‘lessen’, wordt prijsgegeven. En, met jou ervaring (zo je wilt anoniem) wordt dit een waardevol boek, voor iedereen die een duwtje in de rug nodig heeft, om de positieve keerzijde van een lastige situatie snel te helpen ontdekken.

BELONING: What’s in it for you? Zodra het E-book klaar is krijg jij een versie! Een gratis coaching-sessie van 30 minuten, wanneer je die het hardst nodig hebt. En, als je het leuk vindt, dan vermeld ik jou, met naam, in het boek. En last but not least: grote waardering van mij en andere lezers die hiermee worden verder geholpen.

Wil je meewerken aan mijn boek en van grote inspiratie zijn voor anderen? Stuur mij dan een mail met jouw persoonlijke ervaring en de daaruit geleerde levensles. Vermeld erbij of ik je verhaal mag gebruiken met je (volledige) naam, of anoniem.

geheimwarevrijheid

Vrijheid wordt algemeen beschouwd als ’s werelds hoogste menselijk goed. Maar wat betekent vrijheid?

Om over vrijheid te beschikken is het noodzakelijk dat je er een helder beeld van hebt

Vrijheid krijgt pas echte waarde wanneer je het tegendeel hebt ervaren. Wat is het tegengestelde van vrijheid? Weerstand, onderdrukking, gevangenschap…

Beleving van vrijheid

Er zijn mensen die ultieme vrijheid ervaren wanneer ze vastgebonden en overheerst worden (SM). Zij ervaren juist de vrijheid, doordat ze volledig overmeesterd worden, in het feit dat ze nergens verantwoordelijkheid voor kunnen/hoeven te nemen.

Nelson Mandela wist 18 jaar te vertoeven in de vrijheid van zijn geest tijdens zijn gevangenschap.

Er zijn mensen die zich vrij van stress voelen door in loondienst te werken en elke maand kunnen rekenen op het gestort krijgen van salaris.

Een zelfstandig ondernemer voelt zich vrij omdat hij z’n eigen koers kan uitzetten qua werk.

Een alleenstaande kan zich gevangen voelen in de vrijheid van het alleen zijn, doordat er verbinding met een ander ontbreekt, krijgt de alleenstaande geen spiegeling. Het ontbreken van deze wisselwerking kan een benauwd gevoel oproepen waardoor de het ‘geluk’ wat in vrijheid te vinden is, geen waarde (meer) heeft.

Iemand met een partner kan zich vrij voelen omdat hij niet meer op ‘jacht’ hoeft.

Werken ansicht wordt door velen als tegenhanger van vrijheid ervaren, terwijl het hebben van geen werk kan leiden tot je verstrikt/verstikt raken in vrijheid (doelloosheid, gebrek aan middelen, etc.)

Oefening

Bedenk nu zelf eens drie situaties die voor de één als onderdrukking/gevangene/onvrij kan voelen EN hoe dezelfde situatie vanuit een ander perspectief belicht, juist een gevoel van vrijheid kan scheppen.
1.
2.
3.

Conclusie

Hieruit kunnen we dus concluderen dat vrijheid paradoxaal, duaal, tweeledig is en dat elke situatie die met (on)vrijheid gaat gemoeid iets oplevert.

Het mooie van dit principe is dat dualiteit voor elk te bedenken thema geldt. En dat ware vrijheid ligt in het ontwikkelen van een verruimd perspectief/bewustzijn, zodat je jezelf in staat stelt om alle mogelijke kanten van een situatie te belichten. Vervolgens kies je ervoor om je aandacht te richten op de kant waar je het meest blij van wordt! Deze blijdschap is de drager van de energie waarmee jouw creativiteit bloeit en waardoor je stappen kunt zetten om het beste uit deze situatie te halen.

Dit principe geldt ook voor zeer ingewikkelde situaties. Heb jij moeite om een specifieke situatie van alle kanten te belichten? Of ken je iemand die hiermee worstelt? Ik help je binnen 30 minuten om deze visie te ontwikkelen.

Elke minuut van onvrede / gevangenschap kost je 60 seconden geluk / vrijheid

Wat is jouw geluk en vrijheid je waard?????

TIJDELIJK AANBOD GELDIG TOT 31 MAART 2015: Een persoonlijke 30 minuten Skype 1:1 instructiesessie voor slechts € 25,- Klik hier voor het maken van een afspraak of voor meer informatie.

 

 

emperor-engel-duivel

Hoe mijn valpartij met de fiets een aansporing was om vanuit meer inhoudrijke aanwezigheid bij mezelf te zijn. Wie geef ik mijn stem: het duveltje of de engel? 

Vanmorgen bracht ik mijn dochtertje met de fiets naar school. Op de terugweg kwam er een flinke stoet auto’s aan die ik voorrang moest verlenen. Ze reden achter zo’n “convoie exceptionelle” voertuig aan (enorme brede en lange vrachtwagen). Ik dacht nog: “wat is dit industrieterrein toch een gevaarlijke plek om rondom een school te hebben, Lotus kan hier echt nooit zelf met de fiets rijden”. 

In plaats van een rust positie in te nemen en netjes achter in de rij aan te sluiten, was er iets in mij dat rebelleerde vanuit de boosheid dat dit zo’n gevaarlijke plek was. Deze innerlijke rebellie maakte dat ik besloot om over de linker weghelft de auto’s en het vrachtwagen gevaarte voorbij te willen fietsen. 

Lekker slim… ahum. Het enorme gevaarte moest uitwijken en reed ver over de linkerhelft waardoor ik mij gedwongen zag richting de stoep te fietsen van de tegenliggende baan. Maar een rijdende fietsband dwars op een opstekende stoeprand werkt niet. Al voor mijn fiets in de slip raakte wist ik dat ik dit noodlot niet terug kon draaien. Het enige wat ik nog kon proberen was om mijn ‘landing’ te versoepelen. Resultaat: ik lag plat met zere knieën , geliefde broek stuk op beide knieën en schaamte dat ik op straat lag. Doordat ik ‘redelijk’ alert was viel het allemaal mee en kon ik direct opstaan en verder fietsen. 

Doordenker dat ik ben (is ook belangrijk in mijn vak) wilde ik toch uitpluizen welke les ik nog te leren had. 

Er was een negatief oordeel: gevaarlijke situaties op de weg rondom school – ieder mens zal dit met mij eens zijn – het verschil zit ‘m alleen in: hier constructief mee omgaan versus boos worden en (vanuit die emotie) de situatie te slim af willen zijn. De situatie bij de school is zoals die is. De gemeente is er al mee bezig, petities en suggesties zijn reeds overhandigd. Mijn irritatie voedde de innerlijke rebel in mij – deze gaat de strijd aan – MAAR  kwaad met kwaad bestrijden is zinloos (vrije vertaling boodschap Ghandi) 

Met mijn negatieve oordeel en vervolgens strijdlust (ik passeer deze rotzooi wel even), bracht ik mijn leven in gevaar. Toen ik de vrachtwagen passeerde (zo snel zat ik weer op mijn fiets) zag ik aan de bestuurder dat hij niets van het voorval had meegekregen. Ik had zo onder zijn wielen kunnen belanden. En dan zou hij zich hierover waarschijnlijk de rest van zijn leven schuldig hebben gevoeld, terwijl ik degene was die de regels overtrad. 

Had ik meer vanuit inhoudrijke aanwezigheid bij mezelf geweest, dan had ik:

 • De bevestiging gekregen dat het gevaarlijk rijden is op- en naar school; 
 • Oplettend en rustig de verkeersregels gevolgd, en afstand gehouden (wat maken die 3 minuten uit op een mensenleven?);
 • Nog een hele broek gehad.

Tot slot: waarom mijn ervaring vanmorgen een positieve was – het heeft mij gebracht dat ik diep dankbaar ben voor mijn intuïtie, die al zei dat ik afstand moest houden. Ik heb vanmorgen genoeg pijn gevoeld om de volgende keer direct gehoor aan deze stem te geven!

Het duveltje en het engeltje – ze reizen op elke schouder met ons mee, het leven wordt steeds leuker wanneer je beter naar het engeltje luistert!

Het_lied_van_de_zee

Zaterdag 7 februari ben ik met mijn dochtertje, van 5, naar de film in het mooie EYE (Amsterdam-Noord) geweest. We twijfelden tussen Wiplala en Het Lied van de Zee. Het werd Het lied van de Zee. Voor ons beide is het een beleving die ons nog lang zal bijblijven. Als rode draad krijgen we het belang van gevoelens te zien, om te voorkomen dat we in steen veranderen. De 3D bril van Ben laat een dimensie zien waardoor deze film geladen is met prachtige diepgaande spirituele inzichten en levenslessen. Zoals een goed sprookje betaamd. Ook zondag bleef de film onderwerp van gesprek met mijn dochtertje. Haar vragen over de film hielpen mij om op speelse manier de diepgang van het leven en de dood toe te lichten.

Review: Wonderlijke, Oscargenomineerde animatievertelling over een vuurtorenwachter die met zijn gezin aan de Ierse westkust woont. Dochter Saoirse voelt zich het lekkerst in zee, tussen de zeehonden – zij is een selkie, een sirene die de vloek van de Uilenheks kan opheffen. Van de makers van het eveneens Oscargenomineerde Brendan and the Secret of Kells. Voor kinderen van 6 tot 12 jaar, met Nederlandse stemmen.

Ben en Saoirse wonen bij hun vader in de vuurtoren op een klein eilandje. Om hen te beschermen voor de gevaren van de zee neemt hun grootmoeder hen mee naar de stad. Daar ontdekt Ben dat zijn zusje eigenlijk een selkie is. Selkies kunnen zowel de gedaante van een zeehond als een mens aannemen, en beschikken over bovennatuurlijke krachten.Zo kunnen ze bijvoorbeeld de vloek van de Uilenheks opheffen.

Tijdens een wonderlijke reis trotseren Saoirse en haar broer Ben allerlei gevaren en nemen het op tegen de heks…. Gelukkig heeft Ben een 3D-bril!

Het lied van de zee is geselecteerd voor de Oscarnominaties in de categorie Beste Animatiefilm; de Oscars worden op zondag 22 februari uitgereikt.

Bekijk hier de trailer.

De economie lijkt weer uit het dal te kruipen. Bedrijven investeren voorzichtig en de werkloosheid neemt langzaam af. Ook de lezers en adverteerders van Hét Ondernemersbelang geven in toenemende mate aan voorzichtig positief te zijn over de economische vooruitzichten voor het MKB in ons land. Deelt u die mening en ziet u nieuwe kansen in 2015 of liggen er nog gevaren op de loer die de economische ontwikkelingen in 2015 kunnen beïnvloeden?

De mening van ons panel. 

Deirdre Bouwman: “Wat je als individu kunt doen is positief actief blijven. Mijn verwachtingen voor 2015 zijn goed. Immers, alles waar je focus op richt groeit. Een uit een dal kruipende economie, werkloosheid die langzaam afneemt, een huizenmarkt die weer aantrekt, allemaal positieve signalen. De kracht van de natuur werkt met golfbewegingen, niets is statisch. Wij mensen zijn daar onderdeel van. De mooiste ideeën worden uit pijn geboren en schaarste maakt creatief. Wat je als individu kunt doen is positief actief blijven. Zo ontdek je de stroom die bij je past en trek je deze ook aan. De beweging is dan voorwaarts. Ieder mens heeft een unieke bijdrage waarmee hij/zij succesvol kan zijn. Mooier dan W. Ward kan ik het niet zeggen: “The pessimist complains about the wind; The optimist expects it to change; The realist adjusts the sails”.”

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 01 • 2015

 

sterkemier

Instinct versus intuïtie
Elk levend organisme op deze planeet gehoorzaamt aan een innerlijke drive – instinct – een te volgen patroon. Dit is m.i. ook de kern van het hele Universele evolutionaire proces in onze kosmos. Wellicht is deze afstand je te groot. Wat dichterbij bekeken, kijkend naar ons dierenrijk, heeft elk levend organisme een functie. Een mier lijkt een simpel diertje, toch onderscheidt elk miertje zich van zijn soortgenoten door het hebben van een eigen functie. Een rol waarbij hij voor zichzelf van nut is en specifieke ondersteuning biedt aan zijn volk. Hij draagt bij aan het evenwicht en de overleving van zijn soort EN daarbij aan het ecologisch welvaren van onze planeet. Daarnaast zijn zij ook de meest oorlogszuchtige schepsels op aarde. Naburige kolonies zijn constant op voet van oorlog met elkaar. Als ze de kans krijgen moordt de ene kolonie de andere van zijn eigen soort uit. Ze zijn extreem agressief[1].

De mens heeft ook een functie. Voor zichzelf, voor zijn soortgenoten en voor deze planeet. Wanneer hij/zij eenmaal gevonden heeft waar z’n hart ligt (intuïtief gedreven verlangen) blijft deze ook doorgaans trouw aan dat wat hem/haar innerlijk voortstuwt. Dan is z’n bijdrage aan zichzelf, anderen, en de Aarde in harmonie. Je herkent dit door een gevoel van FLOW. We hebben als mens een perfect ingebouwd mechanisme- soort innerlijke GPS- die ons bericht wanneer we uit harmonie zijn met onze natuur en de weg die we bewandelen (zowel in onszelf, in relaties en in werk). Dat bericht voel je wanneer je ontevreden bent, spanning ervaart, depressief bent, of een gebrek aan energie ervaart.

De menselijke rat-race
Doordat de waan van de dag ons van hot naar her sleept en ons brein + fysieke gestel voor 95% ons automatisch verder stuwt, missen we vaak de kans/mogelijkheid om hier bewust naar te kijken. We zitten doorgaans verstrikt in een vernauwd bewustzijn dat waarneemt op het niveau waar ons leven c.q. problemen zich afspelen. Door in te zien hoe dit mechanisme bij jou werkt en hoe je jezelf eenvoudig kunt trainen om je bewustzijn te verruimen, ontstaat er een vernieuwde verbinding met jezelf en je natuur. Hierdoor ben je instaat andere (bewuste) keuzes te maken en verandert de realiteit om je heen. Waar beren liepen, worden kansen zichtbaar en waar irritatie lag ontstaat begrip en verbinding. Ervaringen vanuit het verleden projecteren in de toekomst verliest zijn aantrekkingskracht, om plaats te maken voor daadwerkelijk leven in het NU met alle mogelijkheden die je voor jezelf scheppen kunt.

Het is een verandering in jezelf op een elementair niveau wat doorwerkt in alle aspecten van je leven: innerlijke blijdschap, meer energie, sterkere gezondheid, vreugdevolle relaties en groei in en met werk!

Zonder meer dus absoluut de beste en meest duurzame investering die jezelf cadeau kunt doen: jezelf trainen om met een verruimd bewustzijn waar te nemen.

[1] Amerikaanse entomoloog Edward O. Wilson (1929) trekt graag de parallel met de menselijke samenleving en de mierensamenleving. De overeenkomsten, maar vooral de contrasten tussen mens en mier, leveren volgens hem waardevolle inzichten op. Zijn geruchtmakende boek Social Biology: the New Synthesis in 1975

positieve_actie

Seksueel misbruikt zijn is al een last op zich. De lange termijn effecten hiervan op je persoonlijke ontwikkeling en je leven zijn vaak verborgen/onbewust maar toch voelbaar. Een extra handicap, wat helaas vaak voorkomt, is wanneer je de moed hebt verzameld om je ervaring te delen, en vervolgens van je omgeving (bijv. familie) een reactie van ongeloof of scepsis te krijgt. Hierdoor is het lastig om rondom hen nog volledig jezelf te zijn, groeit er vaak spanning of, erger nog, ontstaan ruzies of langdurig stilzwijgen.

Oude koeien…
Wanneer de ervaringen van seksueel misbruik hebben plaatsgevonden in je vroege jeugd, dan kunnen de herinneringen hiervan vervagen. Je hebt deze herinneringen immers ook liever niet. Was het inderdaad wel zo gegaan? Heb ik iets uitgelokt? Zijn vragen die je onzeker kunnen maken. Zeker wanneer er grote consequenties in relatie tot andere familieleden aan verbonden zitten.

Het liefst laat je oude koeien in de sloot. Helaas ontken je daarmee tevens een stuk in jezelf, hierdoor raakt de verbinding met jezelf verstoort. En het is deze verstoring die onderhuids voor stress zorgt in nieuwe situaties, in relatie tot anderen. 

Het verleden is essentieel voor de verbinding met jezelf
Er bestaat een snelle en efficiënte manier om deze belangrijke verbinding met jezelf te herstellen en optimaliseren. Dat kun je prima alleen. Door middel van situaties die nu je negatieve aandacht vragen, op een bepaalde manier te onderzoeken. Het zijn precies deze situaties die de perfecte ingang bieden om de verbinding met jezelf te herstellen. 

Hoe herstel je de verbinding met jezelf?
Er bestaat een vorm van onderzoeken welke The Work (de 4 vragen) wordt genoemd, ontwikkelt door de Amerikaanse Byron Katie. Ik heb sinds 2003 de grootste innerlijke transformaties bereikt door dit onderzoek op mezelf toe te passen. Byron heeft hier verschillende boeken over geschreven. Op haar website[1] vind je gratis formulieren en toelichting waarmee je dit onderzoek kunt doen. In beginsel is deze vorm van kijken lastig om alleen te doen. Onze mind (geest) is snel en slim en leidt ons makkelijk om de tuin, zeker wanneer het gaat om jezelf, de ander, of de situatie zuiver waar te nemen – zonder gekleurd verhaal. Door het eerste en wellicht tweede onderzoek samen met een geoefend coach te doen, kun je vertrouwen op diens alertheid op mogelijke valkuilen en blinde vlekken vanuit je verleden, tijdens het onderzoek. 

Ideeën waarop je kunt reflecteren
Wanneer je met een open mind op de volgende ideeën reflecteert zal dit jou helpen om vanuit een breder perspectief het onderzoek en de 4 vragen te kunnen doen. 

Houden van wat is
“Houden van wat is” – We lijden als we in een gedachte geloven die in strijd is met wat is. The Work laat zien dat wat volgens jou niet zou mogen gebeuren, moest gebeuren. Simpelweg omdat het gebeurde – geen enkel denken ter wereld kan dat veranderen. En let op: dit is iets anders dan de situatie gedogen of goedkeuren. Het betekent dat je kunt kijken zonder weerstand en verwarring van je innerlijke strijd. Niemand wil seksueel misbruikt worden, niemand wilt dat een geliefde ziek wordt, maar wat helpt het om er mentaal tegen te strijden? Toch gaan we meestal deze innerlijke strijd aan en weten we niet hoe we het moeten stoppen. Houden van wat is – is stoppen om tegen de realiteit in te gaan. Vanuit verwarring en innerlijke strijd is effectieve actie vrijwel onmogelijk. Wanneer we deze strijd kunnen stoppen door te leren onderzoeken wordt actie eenvoudig, vloeiend, vriendelijk en vrij van angst. 

Bij je eigen zaken blijven
In de wereld waarin we leven zijn slechts drie soorten zaken te onderscheiden:

 1. Die van jouzelf – waar jij invloed op heb
 2. Die van een ander – waar die ander invloed op heeft
 3. Die van het Leven/toeval/Universum/God (noem het wat je wilt) – waar jij of anderen geen invloed op hebben 

Veel van onze stress wordt veroorzaakt omdat we mentaal buiten onze eigen zaken leven. Zodra je dat (ongevraagd) doet creëer je (onbewust) afscheiding tussen jou en de situatie vanuit een oordeel dat je hebt. Als ik ongevraagd advies geef zal een ander dat vrijwel altijd als kritiek ervaren. Aangezien het mijn intentie is om te helpen streef ik daarmee mijn doel voorbij. Is mijn hulp zuiver liefde (omarmend)? Of zit er ook een oordeel bij vanuit bezorgdheid of wat dan ook? 

Mentaal in iemands anders zaken zitten weerhoudt je om aanwezig te zijn in die van jou. Dan ben je afgescheiden van jezelf en verwonder je jezelf over het feit dat je leven niet stroomt. “Denken dat ik weet wat het beste is voor anderen is me buiten mijn zaken begeven. Zelfs uit naam der liefde is het pure arrogantie en het resultaat is spanning, zorg en angst. Weet ik wat goed is voor mij? Dat is mijn enige zaak. Laat ik daar aan werken voor ik probeer jouw problemen voor je op te lossen” 

“Wanneer je de drie soorten zaken goed genoeg begrijpt om bij je eigen zaken te blijven, kan het je leven een vrijheid geven die je nauwelijks kunt voorstellen. De volgende keer dat je stress of onbehagen voelt, stel jezelf de vraag: in wiens zaken zit ik? Alleen al het opmerken dat je in andermans zaken zit, kan je terugbrengen bij je schitterende zelf”[2] 

Je gedachten met begrip tegemoet treden
We hebben geleerd om onze gedachten automatisch voor waar aan te nemen. Wetenschappelijk onderzoek[3] heeft aangetoond hoe gedachten ontstaan en hoe onbetrouwbaar deze in loop der tijd worden. Dit geldt nog meer voor de patronen en overtuigingen die we o.b.v. deze gedachten met ons meedragen.  

Vrijwel niemand is in staat om zijn denken te controleren. Het gaat erom dat je gedachten met begrip tegemoet treedt, dan laten ze jou los. 

“Gedachten zijn als een briesje, als bladeren aan de bomen of als vallende regendruppels. Ze verschijnen zo maar en door onderzoek kunnen we bevriend met ze raken. Zou je twisten met een regendruppel? Regendruppels zijn niet persoonlijk, onze gedachten evenmin. Als een pijnlijk concept eenmaal met begrip is tegemoet getreden, dan kun je het, als het weer terugkomt, misschien interessant vinden. Wat ooit een nachtmerrie was, is nu alleen maar interessant. De volgende keer dat het opduikt vind je het misschien grappig. De keer daarop merk je het misschien niet eens meer op.”[4] 

Marlène, 52: “Ongelooflijk… dat het zo simpel is. De frustratie en angst voor mijn vader heeft geleid tot een automatisch reactiepatroon in mezelf. Deze projecteer ik onbewust op mijn partner. Ik kleur daarmee situaties tussen ons, en meen mij bij voorbaat te moeten beschermen. Deze beschermingsreactie werkt precies het gedrag in de hand waarvoor ik juist zo bang was en hierdoor zie ik mijn ‘verhaal’ ten onrechte bevestigd.  Wat een bevrijding dat ik dit mechanisme nu doorzie!”

Voorbeelden van problemen of situaties die je binnen 1 onderzoek oplost zijn:

 • Ik heb de goedkeuring van mijn familie nodig
 • Ik ben boos op Bas omdat hij mij diep heeft gekwetst
 • Mijn moeder deed niets om het incest te stoppen
 • Chantal moet ophouden met mij advies te geven
 • Jan bepaalt alles voor mij en laat mij niet in mijn waarde
  Ik hoor nergens bij, anderen sluiten mij buiten

Doorbreek je gedachten patronen die onbewust jaren vat op je hadden, en die nu van invloed zijn op je dagelijkse leven. Klik hier voor meer informatie om het onderzoek in één sessie samen te doen.

[1] www.byronkatie.com/nl 

[2] Byron Katie: Vier vragen die je leven veranderen – Loving what is, geschreven met Stephen Mitchell ISBN 978-90-225-3574-5 (2002)

[3] Daniel Kahneman, Thinking, Fast and Slow, YOUTUBE http://youtu.be/sVcrKmoMqpc

[4] Byron Katie: Vier vragen die je leven veranderen – Loving what is, geschreven met Stephen Mitchell ISBN 978-90-225-3574-5 (2002)

In de U.S. stond de maand april, van 2014, in het teken van seksueel misbruik. Gedurende die maand spraken onderstaande beroemdheden zich uit. 

Tori Amos, 22 augustus 1963
Singer / songwriter Tori Amos begon haar carrière in de muziek in de vroege jaren ’80. Zoals met de meeste kunstenaars, was haar verleden de inspiratie voor haar songmateriaal. Toen ze 21 jaar oud was, gaf ze een vreemde een lift die naar huis wilde. Deze man hield een mes op haar keel en verkrachtte Amos. Die ervaring werd opgetekend in haar lied “Me and Gun.” 

SHEILA E. (Escovedo), 12 december 1957
Sheila E. groeide op in een huis vol muziek. Ze werkte samen met haar vader, die zelf een percussionist was. Maar niet alles in haar jeugd was perfect. Op de leeftijd van vijf jaar, werd ze verkracht door een oppas. “Jaren later gaf zij haar trauma uit handen aan de Heer, waardoor zij haar lasten, waar ze lang mee rondliep, kon loslaten”.

Ashley Judd, 19 april 1968
Vorig jaar overwoog Ashley Judd om in de politiek te gaan, maar tijdens een toespraak op de George Washington University, in plaats van te praten over politiek, sprak Judd zich uit over het feit dat zij drie keer verkrachting heeft overleeft. In haar memoires, Kiss the Girls schreef de actrice over haar pijnlijke tijd in haar jeugd. Tijdens haar speech spoorde Judd andere overlevenden van verkrachting en aanranding aan om niet te zwijgen. “We hebben allemaal de moed hebben om erover te praten, omdat we zo ziek zijn als onze geheimen, en de schaamte houdt ons in isolement.” 

Teri Hatcher, 8 december 1964
Toen ze vijf jaar oud was, begon haar oom met de verkrachtingen, het misbruik duurde enkele jaren. Echter, de “Desperate Housewives” ster durfde pas als volwassene de moed te verzamelen om naar voren te komen nadat ze vernam dat haar oom ook een 14-jarige had verkracht die later zelfmoord pleegde. Haar verklaring hiel erbij om, haar oom voor 14 jaar achter de tralies te krijgen. 

Madonna, 16 augustus 1958
Geboren in Bay City, Michigan, verhuisde Madonna als 19-jarige naar New York City om haar dromen om een ster te worden na te jagen. Madonna onthulde onlangs dat ze werd verkracht tijdens haar eerste jaar in de Big Apple. In een cover essay verhaal uit Harper’s Bazaar, onthulde zij hoe ze naar het dak van een gebouw werd gesleept met het mes op haar keel en werd verkracht. Vastbesloten om het te maken in New York, zei Madonna: “Het was moeilijk en eenzaam, ik moest het lef en de kracht uit mezelf halen”

Oprah Winfrey, 29 januari 1954
Het succes van haar talkshow om miljoenen kijkers te boeien was mede door haar vermogen om haar gasten en haar publiek een respectvol podium te geven. Zij is zelf altijd een open boek geweest en sprak  over de traumatische tijd in haar jeugd. Haar verleden is verfilmd in “The Color Purple”. Winfrey was slechts 9 jaar oud toen zij werd verkracht door een oudere neef. Winfrey verklaarde dat deze ervaring ten grondslag lag aan haar promiscue gedrag als tiener. 

Pamela Anderson, 1 juli 1967
Terwijl veel tienermeisjes hun maagdelijkheid verliezen aan hun middelbare school geliefden of jeugd vriendjes, was Pamela haar eerste seksuele ervaring zonder wederzijds goedvinden. De “Baywatch” ster heeft de traumatische ervaring voor het grootste deel van haar leven mentaal geblokkeerd en pas onlangs vertelde zij over deze ervaring aan haar moeder. “Terugkijkend, was het verschrikkelijk”, zegt Anderson. “Het voelde alsof iedereen wist dat ik seks had gehad, alsof het getatoeëerd stond op mijn voorhoofd.”

Mackenzie Phillips, 10 november 1959
Mackenzie Phillips kwam uit volksmuziek royalty. Haar vader John Phillips was de frontman van de Mamas & the Papas maar in plaats van zijn dochter te beschermen tegen schade, was hij er de oorzaak van. Tijdens een interview met Oprah Winfrey, onthulde de “One Day At A Time” ster dat haar overleden vader haar verkrachtte. Als volwassene, confronteerde ze hem door te zeggen: “We moeten praten over toen je me verkrachtte” waarop hij naar verluidt antwoordde: “Je bedoelt toen we de liefde bedreven?” 

Mary J. Blige, 11 januari 1971
Mary J. Blige werd tot koningin van de hip-hop soul gekroond. Fans van overal in de wereld konden zich vereenzelvigen met de pijn en verdriet in haar stem in het nummer “Be Happy”. Blige gaf zich bloot over haar gevoel na verkracht te zijn geweest door een vriend van de familie op slechts 5 jarige leeftijd, en hoe dit van invloed is geweest tijdens haar opgroeien tot volwassene. “Ik herinner me het gevoel, letterlijk direct voordat het gebeurde, ik kon gewoon niet geloven dat deze persoon dit met mij zou gaan doen,” zei Blige. “Deze gebeurtenis heeft me mijn hele leven achtervolgd. De schaamte die ik voelde doordat ik dacht dat het mijn schuld was – leidde tot het geloof dat ik niets waard was”.

Anne Heche, 25 mei 1969
Anne Heche heeft haar moeilijke jeugd en de effecten op haar volwassen leven geopenbaard. Zij is herhaaldelijk verkracht, door haar eigen vader, vanaf kleuter zijnde totdat ze 12 jaar oud werd. Heche kreeg daardoor ook herpes. De “Six Days Seven Nights” ster zei dat haar moeder aannam aan dat het luieruitslag was en weigerde om haar mee te nemen naar de dokter. Heche en haar moeder zijn van elkaar vervreemd nadat zij haar moeder confronteerde over het seksueel misbruik. Haar moeder stelt dat Heche liegt.

Fran Drescher, 30 september 1957
Fran Drescher staat bekend om haar karakteristieke lach, maar in 1985, was het incident dat haar overkwam zeker niet om te lachen. Twee mannen braken haar huis in Los Angeles in. Terwijl de ene alles doorzocht, verkrachtte de ander Drescher en een vriendin van haar. Haar toenmalige echtgenoot Peter Jacobson was vastgebonden, geslagen en gedwongen om het hele voorval te bekijken. “The Nanny” ster zei het duurde een lange tijd om te herstellen en nog langer om de verkrachting openbaar te maken. 

Maya Angelou, 4 april 1928
Maya Angelou is misschien wel een van de grootste dichters van onze tijd, maar als kind, overleefde ze een dusdanig traumatische incident, dat deze haar stom liet. Na de scheiding van haar ouders, werd Angelou naar haar oma (moeder van haar vader) gestuurd om daar te leven. Tijdens een bezoek terug naar huis, verkrachtte de vriend van haar moeder de toen zeven-jarige Angelou. Haar ooms namen het recht in eigen handen en doodde haar aanvaller. Angelou bleef voor jaren stom.

Bron

Is dat iets wat met dat zweverige gedoe van ‘The Secret’ te maken heeft? Ja, de schrijvers baseren hun theorie op deze wet.. Maar dit betekent niet dat het een ‘bestelapparaat’ voor roem en rijkdom is. De Wet van Aantrekking is simpelweg een natuurwet die altijd actief is, niets zweverigs dus. Het is een feit dat je aantrekt waar je veel over na denkt. Er is geen oordeel wat betreft de vraag of een bepaalde gedachte “goed” of “slecht” is dan wel of de betreffende omstandigheid “verdiend” of “onverdiend” is. De Wet van Aantrekking is neutraal. Het oordeelt niet en straft of beloond niet. Het dient gewoon om bij elkaar te brengen, zoals energie.

We ervaren de Wet van Aantrekking allemaal. Het is namelijk ook het mechanisme achter ‘beginnersgeluk’. Tijdens het spelen van een volkomen nieuw spel, ligt onze focus op winnen. Door onze onwetendheid zijn we nog vrij van zelfsabotage, welke door bijvoorbeeld belemmerende overtuigingen ontstaat. Dit is ook het soort onwetendheid waaraan het Oudhollands gezegde “Het geluk is met de dommen” refereert. 

Hoe verander je dan een negatieve overtuiging die schuil gaat achter een doel dat je wilt bereiken? Dit doe je door je bewust te worden van persoonlijk thema’s die verbonden zitten aan die overtuiging, en daar de angel uit halen.

Ervaar jij als ondernemer dat de winst van je inzet achterblijft? Kamp je regelmatig met stress waardoor je weinig geniet? Laura Elsman, camerajournalist, volgde 1 coachingsessie bij De Levensloopstylist:
Het is net of Deirdre op mijn focus-en-reset-knop heeft gedrukt. Dit heeft mij extra blijdschap, meer energie en een zeer opgeruimd gevoel opgeleverd. Hierdoor functioneer ik beter, zit ik lekkerder in mijn vel en ervaar ik meer zakelijk succes.” 
Voor meer informatie, bezoek www.levensloopstylist.nl of bel met 06-14682724

Spits 1

Spits 2 Spits 3 

Ik betreurde zijn dood niet, nu al 19 jaar geleden. Niet omdat ik een hekel aan hem heb, of hem nog iets kwalijk neem, maar gewoon omdat ik altijd vreselijk bang voor hem was.

Dit is mijn brief aan hem:

Lieve pappa,

Als_hij_nog_had_geleefdJij bent de voedingsbodem waaruit ik ben gegroeid tot wie ik nu ben. Amper 2 weken geleden heb ik de 45 jaar bereikt. Ik run mijn eigen praktijk en leef mijn passie in werk: anderen, los van omstandigheden, de kracht in zichzelf helpen ontdekken, zich met die kracht verbinden en een leven ervaren van geluk en succes. Ik heb een super lieve vriend met wie ik een prachtige dochter heb gekregen. We hebben allemaal voor elkaar gekozen en bewandelen dagelijks de weg waarin we eerlijk naar onszelf en de ander toe keuzes maken in ons eigen belang. Want als ik goed voor mezelf zorg dan ben ik een betere moeder en een lievere partner. 

Ik heb een harde maar ook zeer sterke leerschool gehad. Jij was ook een product van je opvoeding. Fysiek geweld kende je als slachtoffer en als dader. Je was aan de buitenkant stoer en leek geen angst te kennen. Het vreemdelingenlegioen leek een antwoord te zijn op jou innerlijke zoektocht. Helaas heeft dat avontuur er toe bijgedragen dat je enorm wreed kon zijn en jezelf verloor in allerlei aardse verslavingen. Bij jou waren alle polen vertegenwoordigd. Je kon koken als de beste en liet de lekkerste hapjes van je bord voor mij. Je kon super lief en romantisch zijn, maar je kon ook verbaal en fysiek de hardste klappen uitdelen.

Ik betekende alles voor je, maar je verwarde mijn rol als jouw kind met die van een volwassen vrouw. Je had geen benul dat door de onvoorwaardelijke liefde die een kind naar z’n ouders heeft, deze geen goed verweer kon bieden tegen jouw seksuele verlangens. Je dagelijkse woede uitspattingen wisselende zich af met goedmakende verwennerij. Mooie muziek draaien, mooie cadeautjes, lieve woorden. Beide uitersten waren even echt. Ik hield van je en vreesde je. Alles was op z’n minst gezegd flink verwarrend. Die verwarring heeft bij mij heel wat jaren doorgewerkt.

Ergens verloor ik mezelf, met een dieptepunt 3 maanden na jouw dood… Ik hoefde toen niet meer bang te zijn voor jouw woede… dus ik kon zelf kiezen, ik kon doen wat ik wilde… door mijn pijn, toentertijd ondragelijk, zag ik maar 1 uitweg. Gelukkig was het niet mijn tijd en werd er ingegrepen. Ik heb mijn poging overleefd.

Mijn jeugd is de oorzaak geweest dat ik mij verder ben gaan verdiepen in vele theorieën, gedachte goeden en studies ben gaan volgen. “If it doesn’t kill you, it makes you stronger “– was letterlijk van toepassing op mij. De verbanden tussen oorzaak en gevolg werden mij steeds duidelijker. Mijn overlevingsmechanismen, mijn patronen, waarden en normen vormden mijn hele leven. Ik had flink moed nodig om op een bepaald moment te kiezen tussen: leven vanuit mijn verleden of de balans opmaken en nieuwe keuzes maken. Waar wordt ik nou in hemelsnaam blij van? What the f… als dat niet past in mijn oorspronkelijke beperkte – uit angst opgebouwde plaatje?

Als ik 1 ding zeker weet dan is dat onze ervaringen ons beïnvloeden, maar het is aan onszelf, als volwassenen, of wij deze beïnvloeding een positief of negatief effect laten hebben op het leven dat wij nu leiden en dat wat nog voor ons ligt.

Jij pappa, zei altijd ironisch genoeg: ben je een leider of een lijder?

Ik heb 7 jaar geleden definitief gekozen om een leider te zijn. Ik heb gezien dat ook jij slechts een product van je verleden was en dat het je niet is gelukt om daar boven uit te rijzen. Jij hebt mij laten zien hoe destructief het is als je een gevangene van jezelf blijft. Naast de pijn die je aanrichtte heb je ook laten zien wat liefhebben is. Ik kies er voor om te behouden waar ik blij van word. Dat wat verdriet heeft gedaan is een duidelijke grens waar ik mijzelf niet (meer) mee inlaat. En dit is precies wat vergeving voor mij betekent.

Dankbaar dat ik deze balans voel en leef, kan ik terugkijken op een leerzame opvoeding ipv dat mijn opvoeding de gevangenis van mijn geest is gebleven. 

Ik steek vandaag een kaars voor je op en weet diep van binnen dat jij HET in een volgend leven heel anders gaat doen!

Je dochter

 

Schermafbeelding 2014-12-20 om 12.58.48Voornemens maken voor het nieuwe jaar is zo oud als de weg naar Rome. Hoe komt het dan toch dat, zo weinig van wat wij ons voornemen daadwerkelijk uitkomt?

De mens is een gewoonte dier. Onze lichaam is gebouwd om te overleven en volgt nauwgezet patronen. Door onze ervaringen leren we, bijvoorbeeld, om onze handen op veilige afstand van vuur te houden. We leren lessen die ons tijdelijk helpen met overleven. Deze lessen ontwikkelen zich dikwijls tot patronen. Patronen die tijdens ons volwassen leven, helaas vaak, nut hebben verloren. Toch houden deze patronen ons regelmatig, nog onbewust, in hun greep. Dan is het lastig om een nieuwe mogelijke horizon te zien. Dan willen we wel anders, maar weten we eigenlijk niet hoe… Door ons te richten op onze omgeving (anderen) blijven we op ‘veilige’ afstand van onszelf en blijven we in de ban van het oude & vertrouwde en vallen we in herhaling.

Vind jij dat 2015 ook anders mag én moet?

Het kan anders! Speciaal hiervoor heb ik een mini-programma gebouwd, waarmee  je dit zelf voor elkaar kunt krijgen.

De 5 geheimen waarmee je de voornemens voor 2015 WEL bereikt!

 1. Wanneer jouw voornemen een ander persoon includeert, verlies je energie de verkeerde richting op. Een voornemen werkt alleen wanneer je het écht, authentiek voor jezelf doet
 2. Een doel welke zich beperkt tot een beeld in je hoofd heeft weinig kracht. Wanneer je zoveel mogelijk zintuigen betrekt bij het formuleren van je doel, neemt de impact ervan toe: Pak pen en papier (zintuig – tast + zien), zet aangename muziek op (zintuig – gehoor), vul de ruimte met een plezierige geur (zintuig –reuk), eet erbij je favoriete snack (zintuig – smaak) en maak er een opvallend/komisch/origineel visueel plaatje van (dit verbind extra emotie aan het geheel).
 3. Doelen staan vaak ver van ons af, bedenk voor elk doel minimaal 3 tussenstappen op weg er naar toe, en schrijf deze op.
 4. De eerste maand zijn we doorgaans gemotiveerd met onze voornemens bezig, vaak ebt ons voornemen daarna af (bijv. goed zichtbaar in de overgang van de maand januari op februari in sportscholen). Om jezelf structureel te blijven activeren maak je een aparte digitale agenda aan, met signaal geluid. Deze agenda gebruik je uitsluitend voor je voornemens. Bedenk een realistisch termijn waarop je de doelen behaald wilt hebben en verdeel de eerder genoemde 3 tussenstappen over de maanden ervoor.
 5. We zijn meesters in het ontwijken van doelstellingen. Bekijk daarom deze agenda 1 keer in de week op een vaste dag en noteer voor die week de al gezette de stappen (successen), ongeacht hoe groot of klein, welke al zijn bereikt. Noteer die week ook de (onverwachte) hulp die je op je pad hebt gekregen, richting je doel.

Wil je professionele begeleiding in het formuleren en zetten van bovenstaande stappen dan doe ik jou een speciaal aanbod:

Een mini-coaching programma van 4 persoonlijke contactmomenten.

Een 1:1 sessie van 2 uur, gevolgd door 3 persoonlijke Skype sessies, van 45 minuten ieder, verdeeld over 2015, om je te begeleiden en je scherp te houden op je doelen.

Wat krijg je van mij:

 • Tijdens de persoonlijke 1:1 sessie (2 uur) gaan we de diepte in met je voornemen(s)
 • We testen ze op authenticiteit
 • We maken een zintuigen plan
 • We formuleren de tussenstappen
 • We maken een realistische planning
 • Ik hou je scherp in de 3 persoonlijke Skype sessies (45 min. ieder) gedurende 2015, waarin we eventuele hobbels bespreken

De waarde van dit aanbod in geld is € 303,- (excl. btw)

Om jou extra te stimuleren jouw voornemens van 2015 te bereiken met: De ultieme bestelling aan jezelf! Doe ik jou een speciaal aanbod. Schrijf je in voor het einde van deze week: 20 december En doorloop dit mini-programma, voor maximaal resultaat, voor slechts € 157,- (exc. btw)

Je hebt jezelf nog zo voorgenomen om je winkelwagentje te vullen met gezonde producten, vanavond ga je écht op tijd naar bed, dit weekend ga je écht met sporten beginnen, je kunt jezelf wel iets aandoen: waarom heb je wéér niet naar dat stemmetje in jezelf geluisterd? je weet dat ze van je houdt… alleen nog deze ene check ter bevestiging.

Niemand hoeft jou te vertellen wanneer je iets nalaat wat je liever wel gedaan zou hebben of wanneer je iets doet wat je liever zou hebben nagelaten. Dit weet je zelf feilloos. Ons ego heeft alleen handige trucjes om dat voor onszelf te maskeren.

Tegen de smoezen van ons brein is bijna geen ‘beter weten’ bestand. En waarom zouden we ook… Wie doen we er nou eigenlijk mee kwaad? We zijn toch verantwoordelijk voor onszelf?

De praktijk wijst uit, dit ondervind ik dagelijks bij mijn cliënten, dat ons ‘beter weten’ niet de belangrijke plek krijgt die het verdient. Vaak realiseren wij ons dit pas als het kwaad al heeft geschied. Dit kan variëren van een destructieve escalatie met een partner, een situatie laten voortduren terwijl wij daar ongelukkig van worden, een zwartgallig gevoel ten aanzien van ons werk of leven hebben, of bijvoorbeeld kampen met terugkerende gezondheidsklachten.

Vaak is de situatie dan onomkeerbaar en moeten we leven met de zure gevolgen of lesgeld betalen, wat voorkomen had kunnen worden. En als kers op de taart, bezorgen we onszelf nog een extra portie ellende door het schuldgevoel wat we erover hebben.

Weinigen van ons zien de ingang die een crisis biedt om oude patronen tegen het licht te houden. Waar je struikelt ligt je grootste schat begraven. Wanneer we de moeite nemen om de oorsprong te doorgronden, kunnen we versteld staan van de waardevolle lessen welke hierin besloten liggen. Wanneer je de flow in je leven weer hervonden hebt, zal je de boodschappen van jouw ‘beter weten’ sneller herkennen en ter harte nemen. Met als resultaat dat je meer rust, geluk en succes ervaart, zowel in je werk als privé.

Deze rust en vrede ervaar je dan omdat je begrijpt dat de gebeurtenissen in je leven niet puur door jezelf zijn gekozen of je zomaar zijn overkomen. Ze zijn naar je toe getrokken als een soort magnetisme zodat de essentie van dit thema jou vrijheid en waarheid kan verschaffen. De dualiteit waarin gebeurtenissen besloten liggen hebben stuk voor stuk nut om levensthema’s in hun volledigheid te doorgronden. Dit is ook de stuwkracht in de Natuur die aan de basis van onze evolutie ligt: Dag-nacht, mannelijk-vrouwelijk, groot-klein, genot-pijn, yin-yang.

Doe onderstaande mini-test om te checken of jouw ‘beter weten’ genoeg gehoor krijgt!

1. Hoeveel signalen geeft jou blaas voordat je actie onderneemt om naar de wc gaat?

 • a) 1
 • b) 3
 • c) >5

2. Hoe vaak per week ga je op tijd slapen (zodat je een gemiddelde nachtrust van 7 a 8 uur pakt)?

 • a) vrijwel nooit
 • b) soms
 • c) meestal

3. Herken je de gedachte dat je écht iemand even moet bellen of schrijven, maar je het dan toch uitstelt?

 • a) overkomt mij dagelijks
 • b) ik geef meestal gelijk gehoor aan dit impuls
 • c) ik ervaar dit soms

4. Hoe vaak per week heb je minimaal 30 minuten voor jezelf waarin je jezelf ontspant (tv kijken, internet, interactie met andere mensen vallen daar NIET onder) – denk aan wandelen, muziek maken/luisteren, schilderen/tekenen, lezen (harmonieuze, vrolijke teksten):

 • a) Bijna elke dag
 • b) < dan 3x per week
 • c) Uhm, mag het ook per maand?

5. Van de 7 dagen in de week op hoeveel dagen eet je écht gezond en neem je daar de tijd voor?

 • a) Bijna elke dag
 • b) 1 tot 2x per week
 • c) 3 tot 5x per week

6. Wanneer je een meningsverschil met iemand anders ervaart ga je de situatie:

 • a) liever uit de weg, je zit niet te wachten op gedoe?
 • b) stevig aan en is het niet ongebruikelijk dat je zelfbeheersing verliest?
 • c) meestal rustig aan, je geeft de ander ruimte om zijn visie toe te lichten en vervolgens leg je jouw zienswijze uit

 

1

2

3

4

5

6

a=1

a=1

a=3

a=1

a=1

a=2

b=2

b=2

b=1

b=2

b=3

b=3

c=3

c=3

c=2

c=3

c=2

c=1

 

Je scoort 8 of minder punten:
Gefeliciteerd! Je staat goed in contact met je intuïtie en ‘beter weten’ en geeft daar meestal gehoor aan. Uiteraard zal ook jij uitdagingen ervaren in je leven, maar je blijft jezelf wel trouw en maakt van je hart geen moordkuil. Je neemt op tijd je rust en zorgt voor structurele ontspanning. Hierdoor ben je helder van geest en sta je creatief en constructief in contact met anderen. Je weet dat je maar 1 lichaam hebt en daarom zorg je er goed voor, daarbij weet je al lang dat je hierdoor lekkerder in je vel zit – letterlijk en figuurlijk!

Je score ligt tussen de 9 – 13 punten:

Er is nog veel voor je te winnen aan energie en levenskwaliteit op meerdere vlakken. Je ‘weet’ wel wat goed voor jezelf is, toch geef je daar te weinig gehoor aan. Vaste overtuigingen uit het verleden hebben tot patronen geleid waardoor je mogelijk regelmatig in je relaties met werk en/of privé in ongewenst situaties belandt.

Rust, regelmaat en reinheid, iedereen kent ze (maar weinigen passen ze ook echt toe) zijn basis handvatten om te integreren in je leven. Lichaam en geest komen daardoor meer in balans waardoor je makkelijker contact maakt met je intuïtie en je ‘beter weten’. De verbinding met onze innerlijke kompas is dan een waardevolle raadgever. Je zult ervaren dat je innerlijke stem niet langer de hinderlijke sta-in-de-weg is voor je minder gezonde gewoontes.

Je innerlijke stem wordt je vriend waarmee je blijer, succesvoller en gezonder in het leven komt te staan. Middels een strategiesessie krijg je direct meer inzicht waar je stappen kunt maken. Ik bied hem jou geheel vrijblijvend aan. Klik hier voor meer informatie over het strategiegesprek.

Je scoort >13 punten:
Het is de hoogste tijd om te investeren in jezelf. Vanuit je denken (het ego) is de kans groot dat je gelooft in bepaalde illusies en dat je mogelijk klem zit in belemmerende emoties. Hierdoor kunnen waanbeelden ontstaan tijdens processen waarvan jij denkt dat je de werkelijkheid niet aan kunt en waarin jij je bedreigd voelt.

De oplossingen die je als mens met je ego creëert als overlevingsstrategieën, vormen uiteindelijk de blokkades en stagnaties om te kunnen groeien en het leven vanuit een constructieve invalshoek waar te nemen. Je kunt het ego niet wegdoen of ertegen vechten. Het moet met liefde voor het Zelf doorzien en doorvoeld worden, net zolang tot er niets meer voor in de plaats komt. Via het doorzien van de beperkende werking van deze ego-delen, laten deze jou los.

Met deze score is het raadzaam om een strategiesessie aan te vragen. Ik bied hem jou geheel vrijblijvend aan. We kijken dan samen op welk levensvlak jij nu al met persoonlijk gericht advies een positieve slag kunt maken. Door een aantal simpele stappen krijgt jouw ‘beter weten’ de plek die het verdient! Klik hier voor meer informatie over het strategiegesprek

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) wil dat méér jongeren voor techniek kiezen. Het startpunt is volgens haar ‘innovatief en uitdagend onderwijs dat goed samenwerkt met het regionaal bedrijfsleven’. In totaal willen overheid en ondernemingen de komende jaren 300 miljoen euro uittrekken voor een betere doorstroming naar de technische sector, te beginnen met 75 miljoen vanaf 2015 voor technische mbo-opleidingen. Hoe maak je de technische opleidingen (weer) aantrekkelijk voor jongeren?

De mening van ons panel. 

Deirdre Bouwman:”Ik denk dat techniek en innovatie belangrijke katalysatoren van onze economie zijn. Een minstens zo belangrijke katalysator is dat mensen écht doen waarvoor “ze gebakken zijn”. Zingeving in werk blijkt steeds belangrijker te zijn. Daarmee bereikt de persoonlijke inzet in werk een vaak duurzaam en hoog niveau. Technische opleidingen (weer) aantrekkelijk voor jongeren maken, zou je kunnen bewerkstelligen door jongeren te helpen herkennen welke persoonlijke kwaliteiten/talenten in deze sector goed van nut zijn. Het ontwikkelen van management skills kun je prima kwijt in een technisch bedrijf zonder persoonlijk zelf heel technisch te hoeven zijn. Het lijkt mij daarom van belang dat alle lagen van een onderneming aandacht krijgen in technische opleidingen zodat ook jongeren met een minder technische geaardheid, skills als sales, service, and management kunnen ontwikkelen in dat segment. Kruisbestuiving heeft altijd nog gebleken een uitstekende basis voor evolutie & groei te zijn.”

HÉT ONDERNEMERSBELANG // EDITIE 05 • 2014

 

De arbeidsmarkt is aan het veranderen. De inhoud van het werk verandert, maar ook de vormgeving van arbeidsrelaties verandert. Mensen veranderen regelmatig van baan en ondernemers vragen maximale flexibiliteit bij inzet van arbeid. Het aantal zzp’ers neemt drastisch toe ten koste van het aantal vaste functies binnen een bedrijf. Het vraagt van zowel werkgevers als werknemers een andere houding.  Bent u voorbereid op de nieuwe arbeidsmarkt?

De mening van ons panel.

Ik zou bovenstaande stelling anders formuleren: Het aantal vaste functies neemt af ten bate van een groeiende groep ZZp’ers. Zij zijn de pioniers die het voorbeeld geven hoe we met z’n allen kunnen toewerken naar ‘doen waar je goed in bent en waar je gelukkig van wordt’. Het is mijn vak als levensloopstylist om anderen hierin te begeleiden. Welke talenten heb je in aanleg? Wat kun daarmee doen? Hoe blijf je trouw aan de levensintentie die bij jou hoort? Welke is dat? Meer dan ooit ziet de Wetenschap en het Bedrijfsleven dat “verbinding” het sleutel woord is van waaruit alles ontstaat. “Connecting the dots” – zoals Steven Jobs (red.) het noemt, geeft ons het  inzicht dat naast de keuzes welke wij maken er nog een andere drijvende stroom actief is.

Bron: Ondernemersbelang, 17 februari 2014.

-->
css.php