Een betere wereld begint bij mezelf: Tapping helpt! Ook wat voor jou?!

Love the life you live, Live the life you love met Tapping


Een betere wereld begint bij mezelf! Ik ben mijn eigen proefkonijn en altijd zoekende naar betere/makkelijkere manieren om lekkerder in mijn vel te zitten (letterlijk en figuurlijk). Ongevraagde triggers vanuit een traumatische jeugd en ingewikkelde (verleden) liefdesrelaties, uitdagingen in de opvoeding van mijn kind, een gezonde en liefdevolle relatie behouden, een eigen praktijk draaiende houden (lastige taken uitstellen), het huishouden, familie…. Zomaar even een greep van invloeden van buitenaf die er soms voor kunnen zorgen dat ik mezelf voor een momentje verlies. Gelukkig zijn die momenten heel kort en worden ze ook steeds interessanter, want mijn leven wordt steeds rijker, avontuurlijker en nog meer vervullend! Zo heb ik sinds kort Tapping (Kloppen) ontdekt. Ik ben ervan overtuigd dat OOK JIJ hier baat bij kunt hebben!

Wat het lezen van dit blog je gaat opleveren:

  • Je krijgt inzicht welk effect emoties op je lichaam en je geest hebben
    Je krijgt een stap-voor-stap uitleg hoe je los kunt komen van bijv. oud zeer
  • Door dit serieus je aandacht en tijd te geven (neem er een ochtend, middag  of avond voor) kun je werkelijk alles aanpakken, zoals: je eigen criticus temperen, juiste keuzes maken, ouderlijke invloeden loslaten, je onnodig druk maken, verleden wonden uit relaties helen, uitstelgedrag transformeren, volledige fysieke ontspanning reguleren, blokkades op je(financiële/relationele/carrière) flow opheffen, (oude) angsten oplossen.
  • Door het slechts een paar keer te oefenen leer je gedachten patronen doorzien en kun je triggers vroegtijdig herkennen en in positieve banen leiden
  • Door dit stap-voor-stap proces leer je jezelf (nog) beter kennen en de regie over je leven handhaven


Wat staat jou in de weg om het leven te leiden dat je wenst?

Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat wanneer we een negatieve emotie ervaren de Amygdala (deel van ons brein) automatisch 1 uit 3 standen kiest: Vluchten, vechten of bevriezen. Ook stijgt het niveau van adrenaline en cortisol in ons lichaam. Ons hele hormonale stelsel krijgt een dauw en ons centrale zenuwstelsel schiet in de verkramping. Met andere woorden: je voelt je klote en je verstand laat je in de steek! Het kan nog erger, je raakt langdurig in die emoties verstrikt en stevent af op een depressie of je zegt of doet iets waar je later flink spijt van krijgt.

Dit kan anders! En het goede nieuws is dat je er alleen jezelf voor nodig hebt. Ik heb honderden gesprekken met cliënten gevoerd waardoor ze inzicht kregen in deze patronen en leerden (h)erkennen dat ze een keuze hadden. Een keuze om de situatie, welke de emotie leek te veroorzaken, vanuit een out-of-the-box invalshoek te bekijken waardoor ze zich van de emotie(s) konden bevrijden. Naast de bevrijding werd ook duidelijk welke ‘les’ besloten lag in de emotie, en met deze kennis werden zij een wijzer, sterker en gelukkiger mens.

Effectieve moderne zelfontwikkeling methodieken

Op het vlak van persoonlijke ontwikkeling is er veel te vinden. Byron Katie met The Work staat bij mij hoog in het vaandel en recentelijk heb ik ook de waarde ontdekt in EFT  (Emotional Freedom Technique) Tapping. Door mijn coaching achtergrond begreep ik snel hoe en waarom deze techniek zo waardevol en effectief is. Ik heb hier dus geen opleiding in gevolgd en wat je hier over EFT Tapping leest is wat ik ervan begrijp en op internet heb gevonden. Uiteraard heb ik het wel zelf flink getest en ben ik erg onder de indruk.

Tapping_points

De werkingen EFT Tapping werkt – in mijn eigen woorden

Door in een bepaalde volgorde op specifieke meridianen te kloppen (acupressuur punten) reageert ons lichaam (fysiek/biologisch). Wetenschappelijk onderzoek door Harvard Universiteit heeft dit effect aangetoond. Het cortisol niveau in het lichaam daalde met 24-50% (na een uur tappen) en het lichaam hervond z’n staat van rust. De vlucht, vecht, bevries ‘commando’ van de Amygdala wordt dan gedeactiveerd. De nieuw hervonden rust heeft een kalmerend effect op het centrale zenuwstel en we krijgen vrijer toegang tot onze creativiteit. We voelen ons senang en krijgen de juiste inspiratie voor het nemen van een volgende constructieve stap in onze situatie. Met andere woorden: je voelt je weer goed, ziet weer licht aan het einde van de tunnel en je neemt actie vanuit je hart waardoor je situatie (grotendeels) oplost.

Hoe kom je tot de voor jou juiste oplossing in je situatie?

Door tijdens het kloppen de stressvolle situatie te beschrijven reageren onze gedachten en automatische gedachtepatronen. In combinatie met de intredende nieuwe diepe rust en het daadwerkelijk erkennen van je pijn/frustratie/boosheid/verdriet – en er een cijfer van 1-10 aan te geven (wanneer je begint) – werk je een systematisch kloppatroon rond. Door woorden te geven (ongenuanceerd, eerlijk en integer naar jezelf, flat-out de waarheid over hoe je je voelt) aan je emotie ga je merken dat het cijfer na een aantal ‘rondjes’ zal dalen. Dat is dan ook het moment om jezelf liefdevol toe te spreken over de pijnlijke situatie en dat je bereid bent om je vastgehouden emoties/verhalen/herinneringen te laten transformeren in een completer en rijker licht. Waar boosheid ruimte maakt voor wijsheid en persoonlijke groei. Aangezien ELK mens diep van binnen de juiste antwoorden/oplossingen heeft, is het slechts zaak om een state-of-mind te bereiken waarin je deze wijsheid kunt waarnemen. Ik heb zowel bij mijn cliënten als bij mezelf gezien hoe krachtig dit werkt!

Wil je meer weten over de details van een tapping meditatie? Ik heb hieronder een vertaalde transcriptie gemaakt van een begeleidde meditatie door Jessica Ortner (van de TheTappingSolution.com) clearing past relationship sounds – helen van wonden van verleden relaties.

Tijdens de gratis World Summit van The Tapping Solution vorige week zag ik mijn kans schoon een meditatie op te nemen. Helaas nam mijn recorder geen pauzes op – dus een meditatie van 22 minuten is hierin teruggebracht naar 10 minuten. Ook werd er aan de deur gebeld en begon mijn hond te blaffen. Zie het als een kort kijkje – laat je gevoel spreken – want hoe klunzig opgenomen het ook is – je zult voelen hoe waardevol het is. Op Youtube zijn er talloze filmpjes te vinden – ook met instructies.

De clearing past relationship sounds – helen van wonden van verleden relaties Tapping meditatie:


De vertaalde transcriptie van bovenstaande opname

—————————————————

Om het beste resultaat met Tapping te krijgen kun je het beste je eigen woorden gebruiken. De bijgesloten meditatie is ontworpen om een gids te zijn bij het helpen om je eigen unieke ervaring te maken. 
Je begint de meditatie door de emoties rondom je hartzeer naar boven te halen en door de situatie te herbeleven lang nadat deze heeft plaatsgevonden. Geef een stem aan de emoties die je (nog) voelt. Je gebruikt hiervoor je eigen woorden terwijl je de volgorde van het kloppen van de punten rond gaat. Doe alsof je de ervaring aan het delen bent met een allerbeste vriend(in). Dit is een veilige ruimte. Je kunt de meditatie telkens herhalen voor verschillende situaties of gevoelens mbt je hartzeer.

In bovenstaande opname wordt je hierin stap voor stap begeleid. Terwijl je een stem geeft aan de gevoelens, en je jouw verhaal ‘deelt’, terwijl je de acupressuur punten stimuleert, stuur je een kalmerend signaal naar het brein. Je laat daarmee je brein weten dat, desondanks die gedachten, het veilig is om te ontspannen. Wanneer we deze negatieve gedachten kunnen denken en de negatieve situatie uit het verleden terughalen, in een ontspannen staat, dan verliest het de macht over ons en wordt het makkelijk om deze emoties los te laten en het een meer positieve ervaring te laten zijn (!)

Ga verder met de positieve uitspraken wanneer bij het horen ervan jij je comfortabel voelt, wanneer ze beginnen waar te klinken. Terwijl we tijdens het kloppen focussen op de positieve uitspraken kalmeren we de ‘strijd’ of ‘vlucht’ reactie in de hersenen. Door de positieve ervaringen toe te laten en de congruentie te voelen, creëren deze ook een kalmerende reactie. Dus neem even de tijd om het verdriet te voelen. Denk aan die gebeurtenis in het verleden. Hoe intens voelt het op een schaal van 0 -10? Neem slechts waar.

Je begint met het nemen van 3 kalmerende ademhalingen. Haal adem in door je neus en adem uit door je mond. Klop op je ‘karate chop’ punt en begin met de ‘set-up’ verklaring. Klop en herhaal voor jezelf:

Ook al heb ik al deze pijn uit een vorig hartzeer, ik hou van mezelf en accepteer mezelf en ik erken hoe ik me voel.

Hoewel niets lijkt te helpen tegen deze pijn,  hou ik van mijzelf en accepteer ik mezelf en erken ik de gevoelens die ik heb.

Hoewel ik deze pijn al zo lang bij me draag, hou ik van mezelf en accepteer ik mezelf en ik sta open om het laten verdwijnen. We geven een stem aan deze hartzeer.

 

We beginnen met het kloppen op het wenkbrauw punt: (herhaal na mij) al deze pijn uit mijn verleden

Zijkant van het oog: ik voelde het zo diep

Onder het oog: zo lang

Onder de neus: het voelt onmogelijk om de pijn te laten gaan

Op de kin: niemand begrijpt hoeveel dit pijn doet

Sleutelbeen: deze overweldigende emoties

Onder de oksel: die ik heb vastgehouden

 

Bovenkant van het hoofd: want wat er is gebeurd was hartverscheurend

Wenkbrauw: Ik wil veranderen wat er is gebeurd

Zijkant van het oog: dus ik herhaal de situatie in mijn gedachten

Onder het oog: Ik wil voorkomen dat mijn hart

Onder de neus: weer door deze pijn moet gaan

Kin: dus ik hou vast aan de pijn

Sleutelbeen: Ik ben bang dat als ik die pijn laat gaan

Onder de oksel: het weer zal gebeuren

 

Bovenkant van het hoofd; Ik heb alleen maar geprobeerd mezelf te beschermen

Wenkbrauw: van iets dat al is gebeurd

Kant van het oog: ik zie dat ik goede bedoelingen heb

Onder het oog, maar vasthouden aan deze pijn werkt niet

Onder de neus: Ik sta open voor een andere manier

Kin: Ik ben er klaar voor om voorzichtig geconfronteerd te worden met deze hartzeer

Sleutelbeen: Ik ben er klaar voor om te erkennen hoe ik me voel

Onder de oksel: het loslaten begint

 

Bovenkant van het hoofd: met de vrijheid te voelen – haal diep adem in – adem uit, je doet het geweldig, dit is jouw moment om te zeggen hoe je je voelt, is er boosheid verdriet, gevoelens van verraad, spijt, misschien al deze emoties gemixt in een bal van verdriet: dat is ok. Dit is jouw tijd om het een stem te geven, het te laten gaan. Terwijl je kloppend de punten langsgaat, breng je gevoelens zo simpel mogelijk onder woorden. Je  mag één woord als boosheid kiezen. Of je kunt elke emotie die je je maar kunt bedenken gebruiken. Wees trouw aan je eigen ervaring. En geef de emoties een naam en een stem om toe te laten dat ze van je mogen losraken.

 

Begin op het wenkbrauw punt. Wat is dat gevoel?: nu herhalen.

Zijkant van het oog.: ….

Onder het oog – Aan welke emoties heb je vastgehouden?

Onder de neus: ….

Kin:  zo ja! Geef een stem aan die gevoelens.

Sleutelbeen: ….

Onder de oksel: ….

Bovenkant van het hoofd – ja zo! Uit de gevoelens zodat ze kunnen loslaten. Erken hoe je je voelt. Haal diep adem in, adem uit. Je doet het geweldig. Dit is een veilige plek. Denk nu eens aan wat er is gebeurd, is het een specifieke gebeurtenis? Of een patroon dat je herhaald terugziet in je relaties? Hoe zag die gebeurtenis of patroon eruit? Wat zeiden zij, wat zei jij? Doe net alsof je jouw verhaal deelt met een dierbare vriend(in). Er is geen goede of verkeerde manier om dit te doen. Geef het verhaal wat je vasthoudt een stem.

 

Begin met kloppen op de binnenkant van je wenkbrauw: ……

Zijkant van je oog: … wat is er gebeurd?

Onder het oog: ….

Onder de neus: …

Kin: zo ja! Welk gevoel gaf dit jou?

Sleutelbeen: ….

Onder de oksel:  ….

 

Top van het hoofd: zo ja! Je doet geweldig.

 

Je kunt verder gaan met tikken om je pijn uit je verhaal te delen. Maar wanneer je voelt dat het genoeg was en je rustiger bent, kun je de positieve cyclus beginnen.

 

Klop op het begin van je wenkbrauw punt: Ik erken al deze gevoelens.

Zijkant van je oog: Ik voel ze al zo lang.

Onder het oog: en ik ben klaar om ze te laten gaan.

Onder de neus: Ik ben meer dan deze ervaring.

Kin: mijn hart was opengebroken.

Sleutelbeen: en nu richt ik me op het binnenlaten van meer licht.

Onder de oksel: ik verdien liefde.

 

Bovenkant van het hoofd: Ik laat al deze oude angst

 

Wenkbrauwen: Ik ken mijn eigen kracht.

Zijkant van je oog: Ik heb zoveel geleerd.

Onder het oog: Ik adem al deze lessen.

Onder de neus: en ik ademen de pijn uit.

Kin: terwijl ik loslaat….

Sleutelbeen: stel ik mezelf open voor wonderen.

Onder de oksel: ik verdien een mooi leven.

 

Bovenkant van het hoofd: mijn hart is vol liefde en de toekomst schijnt me toe.

Haal diep adem, plaats je handen op je hart. Merk op hoe je je voelt, heb je een gevoel van opluchting? Heb je helderheid over het volgende waarop je wilt kloppen? En hoe wil je verder? Neem kennis van de huidige intensiteit op de schaal van 0-10. Deze meditatie kan herhaaldelijk worden gebruikt om jezelf te ondersteunen. Neem even rustig de tijd om nieuwe inzichten, gedachten en gevoelens te laten integreren. Besef/vraag jezelf af waaraan je jezelf moet helpen herinneren om vooruit te blijven gaan. En je hart toe te laten zich heel & open te voelen.

—————————————————

Heb je nav dit blog en/of Tapping vragen of opmerkingen neem gerust contact met mij op! Zoals met alles wat nieuw voor ons is, lijkt de te beklimmen berg groter dan hij is. In slechts 1 sessie laat ik je zien en voelen hoe effectief deze methode is en hoe hij positief doorwerkt in je dagelijks leven. Ik wil graag meer informatie! Bellen kan ook 06-14682724.

Plaats een reactie

Ontvang mijn gratis Ebook

Met praktische tips

Deirdre Bouwman, auteur

Wil je iemand in een destructieve relatie helpen?

Heb je een vriendin die terugkerend in een destructieve relatie verzeilt raakt? Download dan deze brochure en stuur hem haar toe!