Hoeveel gehoor krijgt jouw ‘beter weten’? Doe de test!

Je hebt jezelf nog zo voorgenomen om je winkelwagentje te vullen met gezonde producten, vanavond ga je écht op tijd naar bed, dit weekend ga je écht met sporten beginnen, je kunt jezelf wel iets aandoen: waarom heb je wéér niet naar dat stemmetje in jezelf geluisterd? je weet dat ze van je houdt… alleen nog deze ene check ter bevestiging.

Niemand hoeft jou te vertellen wanneer je iets nalaat wat je liever wel gedaan zou hebben of wanneer je iets doet wat je liever zou hebben nagelaten. Dit weet je zelf feilloos. Ons ego heeft alleen handige trucjes om dat voor onszelf te maskeren.

Tegen de smoezen van ons brein is bijna geen ‘beter weten’ bestand. En waarom zouden we ook… Wie doen we er nou eigenlijk mee kwaad? We zijn toch verantwoordelijk voor onszelf?

De praktijk wijst uit, dit ondervind ik dagelijks bij mijn cliënten, dat ons ‘beter weten’ niet de belangrijke plek krijgt die het verdient. Vaak realiseren wij ons dit pas als het kwaad al heeft geschied. Dit kan variëren van een destructieve escalatie met een partner, een situatie laten voortduren terwijl wij daar ongelukkig van worden, een zwartgallig gevoel ten aanzien van ons werk of leven hebben, of bijvoorbeeld kampen met terugkerende gezondheidsklachten.

Vaak is de situatie dan onomkeerbaar en moeten we leven met de zure gevolgen of lesgeld betalen, wat voorkomen had kunnen worden. En als kers op de taart, bezorgen we onszelf nog een extra portie ellende door het schuldgevoel wat we erover hebben.

Weinigen van ons zien de ingang die een crisis biedt om oude patronen tegen het licht te houden. Waar je struikelt ligt je grootste schat begraven. Wanneer we de moeite nemen om de oorsprong te doorgronden, kunnen we versteld staan van de waardevolle lessen welke hierin besloten liggen. Wanneer je de flow in je leven weer hervonden hebt, zal je de boodschappen van jouw ‘beter weten’ sneller herkennen en ter harte nemen. Met als resultaat dat je meer rust, geluk en succes ervaart, zowel in je werk als privé.

Deze rust en vrede ervaar je dan omdat je begrijpt dat de gebeurtenissen in je leven niet puur door jezelf zijn gekozen of je zomaar zijn overkomen. Ze zijn naar je toe getrokken als een soort magnetisme zodat de essentie van dit thema jou vrijheid en waarheid kan verschaffen. De dualiteit waarin gebeurtenissen besloten liggen hebben stuk voor stuk nut om levensthema’s in hun volledigheid te doorgronden. Dit is ook de stuwkracht in de Natuur die aan de basis van onze evolutie ligt: Dag-nacht, mannelijk-vrouwelijk, groot-klein, genot-pijn, yin-yang.

Doe onderstaande mini-test om te checken of jouw ‘beter weten’ genoeg gehoor krijgt!

1. Hoeveel signalen geeft jou blaas voordat je actie onderneemt om naar de wc gaat?

  • a) 1
  • b) 3
  • c) >5

2. Hoe vaak per week ga je op tijd slapen (zodat je een gemiddelde nachtrust van 7 a 8 uur pakt)?

  • a) vrijwel nooit
  • b) soms
  • c) meestal

3. Herken je de gedachte dat je écht iemand even moet bellen of schrijven, maar je het dan toch uitstelt?

  • a) overkomt mij dagelijks
  • b) ik geef meestal gelijk gehoor aan dit impuls
  • c) ik ervaar dit soms

4. Hoe vaak per week heb je minimaal 30 minuten voor jezelf waarin je jezelf ontspant (tv kijken, internet, interactie met andere mensen vallen daar NIET onder) – denk aan wandelen, muziek maken/luisteren, schilderen/tekenen, lezen (harmonieuze, vrolijke teksten):

  • a) Bijna elke dag
  • b) < dan 3x per week
  • c) Uhm, mag het ook per maand?

5. Van de 7 dagen in de week op hoeveel dagen eet je écht gezond en neem je daar de tijd voor?

  • a) Bijna elke dag
  • b) 1 tot 2x per week
  • c) 3 tot 5x per week

6. Wanneer je een meningsverschil met iemand anders ervaart ga je de situatie:

  • a) liever uit de weg, je zit niet te wachten op gedoe?
  • b) stevig aan en is het niet ongebruikelijk dat je zelfbeheersing verliest?
  • c) meestal rustig aan, je geeft de ander ruimte om zijn visie toe te lichten en vervolgens leg je jouw zienswijze uit

 

1

2

3

4

5

6

a=1

a=1

a=3

a=1

a=1

a=2

b=2

b=2

b=1

b=2

b=3

b=3

c=3

c=3

c=2

c=3

c=2

c=1

 

Je scoort 8 of minder punten:
Gefeliciteerd! Je staat goed in contact met je intuïtie en ‘beter weten’ en geeft daar meestal gehoor aan. Uiteraard zal ook jij uitdagingen ervaren in je leven, maar je blijft jezelf wel trouw en maakt van je hart geen moordkuil. Je neemt op tijd je rust en zorgt voor structurele ontspanning. Hierdoor ben je helder van geest en sta je creatief en constructief in contact met anderen. Je weet dat je maar 1 lichaam hebt en daarom zorg je er goed voor, daarbij weet je al lang dat je hierdoor lekkerder in je vel zit – letterlijk en figuurlijk!

Je score ligt tussen de 9 – 13 punten:

Er is nog veel voor je te winnen aan energie en levenskwaliteit op meerdere vlakken. Je ‘weet’ wel wat goed voor jezelf is, toch geef je daar te weinig gehoor aan. Vaste overtuigingen uit het verleden hebben tot patronen geleid waardoor je mogelijk regelmatig in je relaties met werk en/of privé in ongewenst situaties belandt.

Rust, regelmaat en reinheid, iedereen kent ze (maar weinigen passen ze ook echt toe) zijn basis handvatten om te integreren in je leven. Lichaam en geest komen daardoor meer in balans waardoor je makkelijker contact maakt met je intuïtie en je ‘beter weten’. De verbinding met onze innerlijke kompas is dan een waardevolle raadgever. Je zult ervaren dat je innerlijke stem niet langer de hinderlijke sta-in-de-weg is voor je minder gezonde gewoontes.

Je innerlijke stem wordt je vriend waarmee je blijer, succesvoller en gezonder in het leven komt te staan. Middels een strategiesessie krijg je direct meer inzicht waar je stappen kunt maken. Ik bied hem jou geheel vrijblijvend aan. Klik hier voor meer informatie over het strategiegesprek.

Je scoort >13 punten:
Het is de hoogste tijd om te investeren in jezelf. Vanuit je denken (het ego) is de kans groot dat je gelooft in bepaalde illusies en dat je mogelijk klem zit in belemmerende emoties. Hierdoor kunnen waanbeelden ontstaan tijdens processen waarvan jij denkt dat je de werkelijkheid niet aan kunt en waarin jij je bedreigd voelt.

De oplossingen die je als mens met je ego creëert als overlevingsstrategieën, vormen uiteindelijk de blokkades en stagnaties om te kunnen groeien en het leven vanuit een constructieve invalshoek waar te nemen. Je kunt het ego niet wegdoen of ertegen vechten. Het moet met liefde voor het Zelf doorzien en doorvoeld worden, net zolang tot er niets meer voor in de plaats komt. Via het doorzien van de beperkende werking van deze ego-delen, laten deze jou los.

Met deze score is het raadzaam om een strategiesessie aan te vragen. Ik bied hem jou geheel vrijblijvend aan. We kijken dan samen op welk levensvlak jij nu al met persoonlijk gericht advies een positieve slag kunt maken. Door een aantal simpele stappen krijgt jouw ‘beter weten’ de plek die het verdient! Klik hier voor meer informatie over het strategiegesprek

Plaats een reactie

Ontvang mijn gratis Ebook

Met praktische tips

Deirdre Bouwman, auteur

Wil je iemand in een destructieve relatie helpen?

Heb je een vriendin die terugkerend in een destructieve relatie verzeilt raakt? Download dan deze brochure en stuur hem haar toe!