5 tips: criticus in hoofd hacken

5 tips om je innerlijke criticus te hacken

5 tips om de criticus in je hoofd te hacken

Ben jij die criticus in je hoofd ook zat?  Dat stemmetje die je ondermijnd in je plannen en je acties Toch is het stemmetje bevechten zinloos, want hij komt iedere keer trouw terug. Dus wat nu? 

Met onderstaande tips heb je snel onder de knie welke nuttige functie hij heeft en hoe je deze juist in je voordeel laat werken!

 1.     Door welke bril* kijk je?

Geloof je klakkeloos alles wat je denkt? Onderzoek claimt dat slechts 40% van wat we tot ons nemen feitelijk is, de andere 60% wordt vervormd door de kleur van de bril waardoor we kijken. Ben je hiervan bewust en scheid wat je feitelijk zeker kunt weten van het subjectieve.

Door welke bril kijk je?

 2.     Wanneer je innerlijke criticus met je aan de haal is gegaan, bedenk* dan drie nieuwe tegengestelde gedachten (dus positief), welke net zo waar of misschien nog wel meer waar zijn voor jou. Zet ze dan naast elkaar en focus je aandacht op de gedachte waarvan je het meest blij wordt. Alles waar we op focussen groeit!

eeuwige student van het leven

 3.     Heb je al toestemming gekregen om eeuwige student* van het Leven te mogen zijn? De criticus in ons hoofd baseert z’n info op ‘oude koeien’ – waar je nu staat is wezenlijk anders als een jaar geleden, een maand geleden en misschien zelfs wel een uur geleden. Besef dat jouw innerlijke groei elke seconde van de dag jouw kaarten opnieuw schudt en kan zorgen voor uitkomsten die je voorstellingsvermogen ver voorbijschieten.

 4.     Besef dat elke gedachte waarbij je een rot gevoel (over jezelf) krijgt ZINVOL* is en dus jouw aandacht verdient. Echter in plaats van verder te fantaseren in de richting waar je een rot gevoel over krijgt, zit de kunst er ‘m in om de gedachte met oprechte nieuwsgierigheid te bekijken. Wat is er in het moment van je rotte gevoel zo belangrijk wat je mist/ontbreekt/tegenaan loopt? Hoe hoger je emotie oploopt, hoe belangrijker deze kwestie voor je is. Dus neem hem serieus aan de hand en vraag jezelf af wat je anders had willen zien.

 5.     Je hoofd in het zand steken is slechts een tijdelijke oplossing. Soms helpt het om jezelf de ruimte te gunnen om, binnen vastgestelde grenzen (bijvoorbeeld 5 minuten), vol je gevoel van frustratie/kritiek toe te laten. Realiseer je dan: pijn* hoort bij groei (tijdelijk) – lijden is een (onbewuste) keuze. Door de tijd die je jezelf geeft om vol te mogen balen, is de volgende stap makkelijker gezet: Geef OMdenken een kans om te ontdekken wat de situatie/gedachte je WEL kan opleveren.

weegschaal die uit balans is tussen hart en hoofd

BONUS INZICHT
De informatiebron die onze innerlijke criticus gebruikt komt vanuit ons EGO. Ons EGO weet veel, echter onze GEEST put uit véél meer dimensies. De deur naar je GEEST zetelt in je HART. Een handige manier om te testen of je HART genoeg betrokken is bij je denken, is wanneer je rust voelt. Onrust duidt meestal op een weegschaal die uit balans is tussen hart en hoofd.

Dus tip 6: Heb je de gedachte van je innerlijke criticus al voorbij de jury van je HART laten komen?

The most confused we ever get is when we’re trying to convince our mind of something our heart knows is a lie

N.B.:
*Bril: ervaringen en situaties uit het verleden, onzekerheid en angsten beïnvloeden de manier waarop we dingen zien, zij kleuren de bril waardoor we naar het leven kijken, waardoor we zaken vaker subjectief dan objectief zien.
*Bedenk: of zoek via Google het antoniem op van de (kritische) overtuiging.
*Student van het Leven: Als we beter wisten hadden we anders gedaan! Al doende leert men. Risico’s nemen hoort bij groei.
*ZINVOL: omdat deze gedachte de exacte richting aangeeft naar de overtuiging die toe is aan herziening. Het rotte gevoel is dé indicatie dat we geloof hechten aan iets dat conflicteert met wie we ten diepste (kunnen) zijn. Pivotten is een oefening op papier die hierin helderheid geeft.
*Pijn: en/of balen mag, geef jezelf 5 minuten om er vol in te zinken – langer lijden is overbodig zeker als je de kunst van het pivotten onder de knie hebt.  


Meer hierover weten?

Plaats een reactie

Ontvang mijn gratis Ebook

Met praktische tips

Deirdre Bouwman, auteur

Wil je iemand in een destructieve relatie helpen?

Heb je een vriendin die terugkerend in een destructieve relatie verzeilt raakt? Download dan deze brochure en stuur hem haar toe!