Vier vragen die je leven veranderen

Vier vragen die je leven veranderen

Wat als ik nou te beschadigd ben?
“Ten eerste ben je alleen maar ‘tè’ beschadigd als je niet meer bereid bent om keuzes te maken die in het belang zijn van je veiligheid, vrijheid en levensgeluk. Dan bedoel ik niet dat je dat soms niet lukt, maar structureel: Een staat van volledige aangeleerde hulpeloosheid. Denk aan een aapje dat zolang in gruwelijke omstandigheden en gevangenschap heeft geleefd, dat het niet meer ontsnapt als de deur van zijn kooi openstaat. Zelfs niet als zijn water op is en het enige water zich buiten de kooi met de open deur bevindt. Dat aapje sterft uiteindelijk van de dorst, terwijl dat in zijn nieuwe omstandigheden niet had gehoeven; Hij was te beschadigd.
Als je nog in staat bent, al is het zelden, al is het met ontzettend veel moeite, om gezonde keuzes te maken, dan ben je niet ‘te beschadigd’. Beschadigd ja. Heel erg beschadigd, misschien ook wel. Maar niet tè.” Lees hier deze hele, prachtige blog van Mariska.

Als je nog wèl bereid bent om keuzes te maken dan is De vier vragen die je leven veranderen een wonderbaarlijk effectieve manier om de verbinding met jezelf en anderen te herstellen. Ik heb vanaf 2003 de grootste innerlijke transformaties bereikt door dit onderzoek op mezelf toe te passen. Ik heb hier ook de blog Blijf jij wachten totdat het ongeloof en de scepsis van jouw omgeving stopt, voordat je zichtbaar durft te zijn? over geschreven. Inmiddels ben ik opgeleid door Byron Katie zelf in The Work (zoals deze methodiek wordt genoemd). Onze mind (geest) is snel en slim en leidt ons makkelijk om de tuin, zeker wanneer het gaat om jezelf, de ander, of de situatie zuiver waar te nemen – zonder gekleurd verhaal. Door het eerste onderzoeken samen met een geoefend coach te doen, kun je vertrouwen op diens alertheid op mogelijke valkuilen en blinde vlekken vanuit je verleden, tijdens het onderzoek.

“Een gespannen, onaangenaam gevoel is het resultaat van een gedachte. We hebben een gedachte, krijgen een gevoel en reageren daar dan op. In een poging deze onaangename gevoelens te veranderen, zoeken we meestal naar oplossingen buiten onszelf (sport, relaties, eten, alcohol, seks, drugs, geld uitgeven, etc.) dit geeft soms tijdelijke troost en het lijkt alsof we alles weer onder controle hebben.

We kunnen ook anders te werk gaan. Door ons denken te onderzoeken, pakken we het gevoel bij de wortel aan en dan kan er iets van binnenuit veranderen – orde neemt de plaats in van chaos. Chaos is het gevolg van hechten aan een idee dat niet waar is, een idee waaraan we vasthouden en waarvan we denken dat het waar zou moeten zijn. Totdat we het onderzoeken, kan dat idee ons nog veel meer pijn, stagnatie en vijandschap bezorgen. Het onderzoek, The Work, brengt iedere keer weer vrede en vrijheid.” – uit: Byron Katie, Vier vragen die je leven veranderen.

Strijden tegen wat je graag anders zou willen roept slechts meer strijd op. Toch gaan we meestal deze innerlijke strijd aan en weten we niet hoe we het moeten stoppen. Houden van wat is – is stoppen om tegen de realiteit in te gaan. Vanuit verwarring en innerlijke strijd is effectieve actie vrijwel onmogelijk. Onderzoek daarentegen schept ruimte om de realiteit vanuit een nieuw perspectief te belichten. Dan wordt actie eenvoudig, vloeiend, vriendelijk en vrij van angst.

Voor wie?

Voor groepen en individueel wanneer je stress, irritatie-, boosheid-, verdriet-, en/of je gekwetst-, beschaamd- voelen, door een situatie of een conflict met jezelf of een ander, wilt oplossen.

“Iets of iemand anders beschuldigen is een subtiele poging, doch altijd zonder success, om uit het veld van de polariteit te geraken” Sufi wijsheid – Shah Niyaz Ahmad (1742-1834)

Doch… als je dit doet tijdens The Work, betreed je de poort waarachter de antwoorden liggen die je hart verlangt en je mind bevrijdt!

Wat is het?

Kennismaking met de vier vragen die je leven veranderen: is een eenmalige sessie waarin ik je The Work laat ervaren op een gedachte/situatie die je nu stress oplevert. Tijdens deze 1,5 uur doorzie je de situatie volledig en levert je dat direct de meest praktische oplossing. Je ontmoet je wijze zelf, in de rol van leraar waar je altijd al naar hebt gezocht. Om het je zo makkelijk en voordelig mogelijk te maken bied ik deze aan per Skype.

Een groep-workshop: Een workshop van 2 uur waarin de beginselen worden uitgelegd, er wordt geoefend en de deelnemers na afloop het boekje (beknopte samenvatting) van De Vier Vragen mee naar huis krijgen.

Hoe werkt het?

Minds are like parachutes, they only functions when open – Frank Zappa
Wanneer een situatie in je (werkende) leven stress oproept, frustreert, woedend of machteloos maakt, dan veroorzaken de emoties die daar mee gemoeid zijn verkramping in ons brein. De mind sluit zich. We gaan op slot en verzoening, begrip, of een constructief gesprek lijkt onmogelijk. Door stapsgewijs De 4 vragen te doorlopen van The Work, maakt verkramping plaats voor openheid en daarmee wordt duidelijk hoe en waarom het conflict is ontstaan. Door de andere invalshoeken welke minstens-, net zo- of zelfs meer waar zijn lost de verkramping op, de nieuwe inzichten leiden tot innerlijke rust en vormen je directe handleiding waarmee je de situatie oplost. Je kunt The Work heel goed alleen doen. Met de Kennismaking met de vier vragen die je leven veranderen en/of De vier vragen die je leven veranderen basisprogramma, help ik je op weg en bereik je makkelijker meer diepgang in het proces. Wil je nog meer weten over deze werkwijze en de werkbladen plus het gratis boekje downloaden?  Klik HIER.

Voorbeelden die je leven veranderen in 1 onderzoek zijn:

  • Ik heb de goedkeuring van mijn familie nodig
  • Ik ben boos op Bas omdat hij mij diep heeft gekwetst
  • Mijn moeder deed niets om het incest te stoppen
  • Chantal moet ophouden met mij advies te geven
  • Jan bepaalt alles voor mij en laat mij niet in mijn waarde
  • Ik hoor nergens bij, anderen sluiten mij buiten

Marlène, 52: “Ongelooflijk… dat het zo simpel is. De frustratie en angst voor mijn vader heeft geleid tot een automatisch reactiepatroon in mezelf. Deze projecteer ik onbewust op mijn partner. Ik kleur daarmee situaties tussen ons, en meen mij bij voorbaat te moeten beschermen. Deze beschermingsreactie werkt precies het gedrag in de hand waarvoor ik juist zo bang was en hierdoor zie ik mijn ‘verhaal’ ten onrechte bevestigd.  Wat een bevrijding dat ik dit mechanisme nu doorzie!”

confusedmind

MELD JE HIER AAN om direct een afspraak te maken of voor meer informatie over Vier vragen die je leven veranderen. Bellen/inspreken kan ook op 06-14682724.