Cursus zelfontplooiing Helderse Volksuniversiteit

zelfontplooiing, geluk van binnenuit

Ervaar de kracht van zelfontplooiing, geluk van binnenuit.
Binnen een veilige groep (max. 6 personen), onder professionele begeleiding!

Als geluk in je zit, hoe haal je het er dan uit?

Zelfontplooiing – geluk van binnenuit, is een cursus Persoonlijke Ontwikkeling aan de Helderse Volksuniversiteit (HVU). Met recht een meest waardevolle investering in jezelf! Ken je de uitspraak “Happiness is an inside job”? Want voor een gelukkig leven dienen we telkens balans te hervinden tussen liefde, werk, gezondheid, groei, verantwoordelijkheid, familie en relaties. Ook is het belangrijk een doel te hebben en je waardevol te voelen.

De verschillende levensfasen die we als mens doorlopen, met de ervaringen die daarbij horen, dagen ons uit om te groeien. Met een beetje geluk doorzien we achteraf pas vaak het nut en de noodzaak van deze ervaringen. Echter wanneer je er middenin zit ontbreekt dit besef meestal, en helpt het sparren met gelijkgestemden, of nóg leerzamer, dit samen doen met een gespecialiseerde coach erbij. Met zelfontplooiing krijgt iedereen vlot inzicht in het waarom en wat nu te doen met de situaties.

Wil je de diepte in met jezelf binnen een kleine veilige groep (circa 6 personen), onder professionele begeleiding, grijp deze kans! Krachtige zelf-coaching: Waarin wil je jezelf nog ontwikkelen? Wat houd je tegen? Hoe maak je een begin en zet je door met nieuwe plannen?  We brengen eerst in kaart wat goed gaat en waar er nog verbetering gewenst is. Vervolgens wordt iedere deelnemer geholpen bij het kiezen van een persoonlijk doel met 3 subdoelen. Deze staan centraal gedurende de cursus. Daarnaast behandelen we een aantal vaste onderwerpen vanuit interessant perspectief. 

persoonlijke ontwikkeling

Hou een open- mind 

Groeien doen we buiten onze comfortzone. Patronen en overtuigingen overstijgen is een proces. Investeren in jezelf, in tijd en energie, betaald zichzelf op ongekend vele vlakken rijkelijk terug!

Inhoudelijk

Deze intensieve Zelfontplooiing – geluk van binnenuit cursus, bestaat uit 7 klassikale sessies van 3 uur, 3 online sessies van 45 min, ongeveer een half uur per dag en een extra 2 uur in het weekend (of ergens door de week) voor aanvullende oefeningen en leesmateriaal.

Het Levenswiel
Het Levenswiel geeft inzicht op 6 essentiële gebieden van ons leven. We brengen in kaart wat goed gaat en waar er nog verbetering gewenst is. Het is een hulpmiddel, want elke cursist, kan zo gewenst een onderwerp inbrengen waar men in wil groeien (bijv. liefde, werk, persoonlijke eigenschappen, vriendschappen etc.). Het wiel wordt bij het begin en op het einde ingevuld om te meten en ervaren hoe er wordt getransformeerd. Iedere deelnemer wordt geholpen bij het kiezen van een persoonlijk doel met 3 subdoelen, welke gedurende de cursus centraal staan, naast de vaste onderwerpen.

Dagelijkse oefeningen
Brengen patronen en overtuigingen aan het licht die ons geluk saboteren. De oefeningen helpen om focus te kiezen en deze blijvend te richten op díe zaken waarvan we willen dat ze in ons leven groeien.

Vaste onderwerpen in de 7 sessies

 • Emoties – wat hebben ze te vertellen en hoe kun je ze ten volle benutten?
 • Intuïtie – verschil tussen denken en intuïtie, erop kunnen vertrouwen, deze sterker maken
 • Hoe je lastige/pijnlijke ervaringen kunt verwerken en zelfs tot nut kunt laten zijn (de relatie tussen (jeugd)ervaringen en huidig leven)
 • Innerlijke balans – het juiste midden – de functie van ons geweten
 • Wet van Aantrekking
 • Doelbewust scheppen
 • Regie over je eigen agenda (werk en privé)
 • Opruimen (huis, lichaam, ziel en geest)

Afronding
Certificaat van deelname t.b.v. zelfontplooiing

Deelname

 • Afhankelijk van het aantal deelnemers is de cursus te volgen vanaf eind september op de dinsdag avond een/of woensdagochtend. 
 • Kosten € 150,- (betaling in 2 termijnen mogelijk) + € 42,- aan cursusmateriaal (af te rekenen bij docent – Deirdre Bouwman).
 • Inschrijven en betalen doe je rechtstreeks bij de Helderse Volksuniversiteit door op onderstaande knop te klikken!