Heb jij al het meest enerverende levensdoel ingevoerd in je persoonlijke GPS systeem? En rijd je vol vertrouwen, relaxed richting deze bestemming?
Hoe doet een vogel dat?
Elke vogel heeft een doel: (over)leven, en daarvoor vliegt hij bepaalde routes om te paren, zich te voeden en te broeden. Zij beschikken over “fast thinking” het deel van het brein dat wordt gestuurd door het centrale zenuwstelsel dat vanuit waarneming binnen een fractie van een seconde associeert, om vervolgens binnen diezelfde fractie van een seconde 1 handeling te kiezen om te doen. Associëren wordt soms ook met instinct vergeleken. Het woord instinct wordt algemeen geaccepteerd, maar de exacte dieper liggende werking van dit mechanisme is voor velen onbekend.
Hoe werkt het bij een aap?
Om een voorbeeld dichter bij de mens te pakken, een aap, hoe werkt zijn “fast thinking”? “Fast thinking” geeft hem de impuls om van tak naar tak te springen zonder daar over te hoeven nadenken. Of een tak altijd de juiste (sterkste etc.) is, daar bemoeit “fast thinking” zich niet mee. Die is alleen bezig om te beantwoorden op de vraag “what’s next?” “Oeps een leeuw – wegwezen hier”, en fast thinking bediend het aapje direct met impulsen vanuit het centrale zenuwstel waarmee hij zijn route kan vervolgen.
Het innerlijk kompas van de mens, uitvinding van de eeuw GPS sytemen!
Alle dieren, levende wezens, en dus ook de mens beschikken over een innerlijk kompas. Wij mensen, hebben daar een vernuftige parallelle variant op bedacht, wat wellicht makkelijker tot de verbeelding spreekt, namelijk: de GPS systemen in onze voertuigen, die middels satellieten van informatie worden voorzien. We hoeven slechts een bestemming in te voeren (what ’s next?), onze huidige locatie is al bekend, en van daaruit wordt een berekening gemaakt om het snelst bij onze ingevoerde bestemming te komen. Een weg zonder obstakels valt buiten de garantie, desalniettemin vindt er een herberekening plaats en zitten we weer op koers. MAAR wat gebeurt er als we geen bestemming in voeren (als: ‘What next?’ bijvoorbeeld onduidelijk is), of als we de auto niet in de versnelling zetten en stil blijven staan? Dan gebeurt er weinig tot niets. Sommigen van ons herkennen deze situatie ook wel als stagnatie, frustratie, degradatie.
Wetenschappelijk bewijs waarom visualiseren leidt tot doelen bereiken
Vanuit de Oosterse levenswijsheid is visualisatie een techniek die al lang met veel succes wordt beoefend om doelen te bereiken. EINDELIJK is er wetenschappelijk aangetoond waarom het gebruik van deze techniek cruciaal is om een leven te leiden waarin we groeien en bloeien, in de richting van onze eigen bewuste keuze!
Ik heb hiervoor een cursus gevolgd: “Fast Thinking, New Living”, welke door de Amerikanen Mike Dooley en David Casti via Hayhouse Radio is gegeven. Het is gebaseerd op het boek van Nobelprijs winner Daniel Kahneman: Thinking Fast & Slow. Via MRI scans is het nu duidelijke hoe ons centrale zenuwstelsel ons leven bestuurt en regeert middels associatie. En dat is goed nieuws! Want nu is het duidelijk waarom velen van ons in oude patronen blijven steken en waarom nog niet iedereen Hemel op Aarde voor zichzelf heeft weten te creëren, of erger, zich vast voelen zitten, en een gebrek aan energie ervaren om stappen te zetten die er toe doen.
In deze blog krijg je, vanuit bovengenoemde studie, een aantal zeer waardevolle tips waarmee je nu al je kracht kunt herpakken en je levensloop makkelijker kunt stileren naar eigen wens! Veel succes en plezier ermee!
Fast thinking in een notendop
Fast thinking is de uitleg van een neurologisch proces wat door ons centrale zenuwstelsel wordt geregeld. Fast thinking is waar onze inspiratie vandaan komt. Inspiratie heb je in verschillende gradaties:
- Herinnering (waar liggen mijn sleutels?)
- Inzicht (Hoe zit dat?)
- Nog een level hoger: Inspiratie
Fast thinking is 24/7 bezig met “what’s next?” of we nu wakker zijn of slapen, wij staan op #1 en zijn de enige hoofdrolspeler voor ons centrale zenuwstelsel. Zij houdt ons microscopisch in de gaten. “Zit er wel genoeg zuurstof in het bloed? Nee. Deze is een beetje laag… Oh dan gooien we er een gaap in, voor meer zuurstof richting de hersenen, bijvoorbeeld”.
Zij registreert al onze waarnemingen – zoals feedback van onze zenuwuiteinden, reacties vanuit ons gehoorstelsel of zicht – en geeft daar een “stem” aan. Het verwerkt zoveel informatie, dat met ons bewuste lineaire denken niet te bevatten valt. [Er is een schatting gemaakt dat alle (on)bewuste, (buiten)zintuigelijke waarnemingen, van een leven lang, binnen 1 seconde door de filter van ons centrale zenuwstelsel wordt getrokken om tot een eenduidig antwoord te komen: de associatie met de krachtigste stem*] Zodra ons lichaam of ons bewuste denken haar voorschotelt met een vraag, start dit razendsnelle proces, zodat wij met het antwoord vanuit een reflex kunnen functioneren.
De pool van informatie waaruit het centrale zenuwstelsel de krachtigste associatie/stem kiest wordt dagelijks aangevuld met nieuwe informatie. Niet alle informatie is juist of handig. Fast thinking oordeelt namelijk niet, elke waarneming vult de pool of deze nu op waarheid berust of niet. Daarom zijn de impulsen vanuit Fast Thinking ook niet altijd 100% betrouwbaar. Dit is een belangrijk gegeven! Nu wij weten hoe en vanuit welke opslag associaties worden gekozen, kunnen wij dezelfde techniek gebruiken om ankers te maken met informatie die onze groei & bloei juist versterkt.
Ankers hebben 5 kenmerken:
- nieuwe ervaring
- herhaling ervan
- multi modality – meerdere zintuigen zijn met de ervaring gemoeid
- er zit een emotie aan gekoppeld
- het is opvallend
Ons wereldbeeld
Ter verduidelijking nog even een belangrijk gegeven vanuit mijn werkwijze: Tussen onze 1e en 10e levensjaar bouwt ieder mens een beeld over de complexiteit van de wereld waarin wij ons bevinden. Dit is een basis setting die kleur geeft aan de bril waardoor wij onze ervaringen beoordelen: een denkpatroon. Fast Thinking tracht ons altijd een wereld te laten zien die in harmonie is met deze gedachten.
Dit is fantastisch wanneer wij vanuit onze basis de wereld hebben leren kennen als een feestje, een wereld vol met mogelijkheden, rijkdom en overvloed, maar dit is lastiger wanneer wij door uitdagingen en ontberingen er een andere lading op hebben gelegd.
Wat vooral belangrijk is, is hoe wij onszelf zien!
De rol van Slow Thinking
Het goede nieuws is dat wij deze basis settingen kunnen her programmeren door bewust nieuwe te ankers creëren. Ons Slow Thinking analyseert, weegt en beoordeeld en kun je zien als jouw persoonlijke executive manager. Slow Thinking beschikt over de perfecte skills om het bewuste visualisatie proces in te zetten. Door de eerder genoemde 5 kenmerken van een anker bewust te koppelen aan een nieuw gewenst (levens)doel.
Heb jij een diepe overtuiging over wat jij in het leven kunt bereiken (“wanneer je als dubbeltje geboren bent, zal je nooit een kwartje worden” – of – “kies jij maar een vak met je handen, want jou hersenen zijn niet gemaakt om te rekenen”) en wordt je hierdoor belemmerd, dan kun je dit diepgewortelde beeld ‘overschrijven’ door :
- Het nieuwe gewenste beeld te creëren
- De visualisatie dagelijks, gedurende 40 dagen te herhalen
- Het beeld te verlevendigen door zoveel mogelijk zintuigen erbij te betrekken
- Er een positief (dankbaar) gevoel aan te koppelen
- Het beeld opvallend te maken (het centrale zenuwstel is geneigd om associaties die apart zijn en eruit springen een prominentere stem te geven)
Even op een rijtje:
Denk systemen
Fast thinking:
- Maakt associaties (zowel constructief als destructief)
- Zoekt & haalt
- Zeer oud, alle dieren beschikken erover
- Automatisch
- Geen inspanning voor nodig, werkt vanzelf
- Creëert ons wereldbeeld
- 24/7 actief en alert
- Is geen rechter – beoordeelt niet
Slow thinking:
- Onze interne executive manager
- Analyseert en plant
- Bedenkt nieuw uitvindingen
- Heeft wilskracht nodig
- Waar je tegen vecht houd je in stand
Telkens wanneer we in een ongewenst patroon schieten is het dus ons Fast Thinking die heeft gekozen uit een dominantie associatie (vanwege bijvoorbeeld een sterke emotionele lading (#4), of een angst die we hebben die telkens wordt herhaald in ons hoofd (#2), of iets wat we hebben gezien, gehoord en geroken (#3)). Het heeft geen nut om het patroon te verwensen of er boos op te worden. Want: “whatever you resist, persists” – waar je tegen vecht, houd je in stand.
Slim gebruik van twijfel
Er is een slimme manier om deze “stains of the brains” – vlekken in ons geheugen, aan te pakken. Ze te gebruiken als “stepping stones” – opstap. Hobbels zijn opstapjes naar groei en grootsheid. Hoe doe je dat? Door, heel simpel, de associatie in twijfel te trekken. Twijfel is het mentale mes waarmee we onwaarheid, teleurstellingen en leugens, die ons van ons doel afhouden, kunnen wegsnijden.
How do you remove a stain on the brain?
You doubt it out!
En daar gebruiken we ons Slow Thinking bij. Door het beeld in twijfel te trekken, krijgt ons Fast Thinking de ruimte om andere mogelijkse versies van de werkelijkheid te gaan zien (uitkiezen als nieuwe associatie).
- Wat als er nog meer manieren zijn om de situatie te bekijken?
- Hoe zou mijn leven eruit zien als dat geloof onwaar was
- Hoe ziet deze situatie er voor een ander uit?
- Kan ik 3 redenen bedenken waarom ik het mis heb in deze situatie? Hiermee stimuleer je jouw creativiteit
Wil je meer weten over Fast & Slow Thinking, lees dan het boek: Thinking Fast and Slow, geschreven door Daniel Kahneman
Speciaal aanbod: Heb je vragen hoe je dit kunt toepassen in je eigen leven? Als je voor 1 oktober reageert bied ik je hiervoor een gratis Skype sessie van 30 minuten aan! info@levensloopstylist.nl