Seksueel misbruikt en beroemd

In de U.S. stond de maand april, van 2014, in het teken van seksueel misbruik. Gedurende die maand spraken onderstaande beroemdheden zich uit. 

Tori Amos, 22 augustus 1963
Singer / songwriter Tori Amos begon haar carrière in de muziek in de vroege jaren ’80. Zoals met de meeste kunstenaars, was haar verleden de inspiratie voor haar songmateriaal. Toen ze 21 jaar oud was, gaf ze een vreemde een lift die naar huis wilde. Deze man hield een mes op haar keel en verkrachtte Amos. Die ervaring werd opgetekend in haar lied “Me and Gun.” 

SHEILA E. (Escovedo), 12 december 1957
Sheila E. groeide op in een huis vol muziek. Ze werkte samen met haar vader, die zelf een percussionist was. Maar niet alles in haar jeugd was perfect. Op de leeftijd van vijf jaar, werd ze verkracht door een oppas. “Jaren later gaf zij haar trauma uit handen aan de Heer, waardoor zij haar lasten, waar ze lang mee rondliep, kon loslaten”.

Ashley Judd, 19 april 1968
Vorig jaar overwoog Ashley Judd om in de politiek te gaan, maar tijdens een toespraak op de George Washington University, in plaats van te praten over politiek, sprak Judd zich uit over het feit dat zij drie keer verkrachting heeft overleeft. In haar memoires, Kiss the Girls schreef de actrice over haar pijnlijke tijd in haar jeugd. Tijdens haar speech spoorde Judd andere overlevenden van verkrachting en aanranding aan om niet te zwijgen. “We hebben allemaal de moed hebben om erover te praten, omdat we zo ziek zijn als onze geheimen, en de schaamte houdt ons in isolement.” 

Teri Hatcher, 8 december 1964
Toen ze vijf jaar oud was, begon haar oom met de verkrachtingen, het misbruik duurde enkele jaren. Echter, de “Desperate Housewives” ster durfde pas als volwassene de moed te verzamelen om naar voren te komen nadat ze vernam dat haar oom ook een 14-jarige had verkracht die later zelfmoord pleegde. Haar verklaring hiel erbij om, haar oom voor 14 jaar achter de tralies te krijgen. 

Madonna, 16 augustus 1958
Geboren in Bay City, Michigan, verhuisde Madonna als 19-jarige naar New York City om haar dromen om een ster te worden na te jagen. Madonna onthulde onlangs dat ze werd verkracht tijdens haar eerste jaar in de Big Apple. In een cover essay verhaal uit Harper’s Bazaar, onthulde zij hoe ze naar het dak van een gebouw werd gesleept met het mes op haar keel en werd verkracht. Vastbesloten om het te maken in New York, zei Madonna: “Het was moeilijk en eenzaam, ik moest het lef en de kracht uit mezelf halen”

Oprah Winfrey, 29 januari 1954
Het succes van haar talkshow om miljoenen kijkers te boeien was mede door haar vermogen om haar gasten en haar publiek een respectvol podium te geven. Zij is zelf altijd een open boek geweest en sprak  over de traumatische tijd in haar jeugd. Haar verleden is verfilmd in “The Color Purple”. Winfrey was slechts 9 jaar oud toen zij werd verkracht door een oudere neef. Winfrey verklaarde dat deze ervaring ten grondslag lag aan haar promiscue gedrag als tiener. 

Pamela Anderson, 1 juli 1967
Terwijl veel tienermeisjes hun maagdelijkheid verliezen aan hun middelbare school geliefden of jeugd vriendjes, was Pamela haar eerste seksuele ervaring zonder wederzijds goedvinden. De “Baywatch” ster heeft de traumatische ervaring voor het grootste deel van haar leven mentaal geblokkeerd en pas onlangs vertelde zij over deze ervaring aan haar moeder. “Terugkijkend, was het verschrikkelijk”, zegt Anderson. “Het voelde alsof iedereen wist dat ik seks had gehad, alsof het getatoeëerd stond op mijn voorhoofd.”

Mackenzie Phillips, 10 november 1959
Mackenzie Phillips kwam uit volksmuziek royalty. Haar vader John Phillips was de frontman van de Mamas & the Papas maar in plaats van zijn dochter te beschermen tegen schade, was hij er de oorzaak van. Tijdens een interview met Oprah Winfrey, onthulde de “One Day At A Time” ster dat haar overleden vader haar verkrachtte. Als volwassene, confronteerde ze hem door te zeggen: “We moeten praten over toen je me verkrachtte” waarop hij naar verluidt antwoordde: “Je bedoelt toen we de liefde bedreven?” 

Mary J. Blige, 11 januari 1971
Mary J. Blige werd tot koningin van de hip-hop soul gekroond. Fans van overal in de wereld konden zich vereenzelvigen met de pijn en verdriet in haar stem in het nummer “Be Happy”. Blige gaf zich bloot over haar gevoel na verkracht te zijn geweest door een vriend van de familie op slechts 5 jarige leeftijd, en hoe dit van invloed is geweest tijdens haar opgroeien tot volwassene. “Ik herinner me het gevoel, letterlijk direct voordat het gebeurde, ik kon gewoon niet geloven dat deze persoon dit met mij zou gaan doen,” zei Blige. “Deze gebeurtenis heeft me mijn hele leven achtervolgd. De schaamte die ik voelde doordat ik dacht dat het mijn schuld was – leidde tot het geloof dat ik niets waard was”.

Anne Heche, 25 mei 1969
Anne Heche heeft haar moeilijke jeugd en de effecten op haar volwassen leven geopenbaard. Zij is herhaaldelijk verkracht, door haar eigen vader, vanaf kleuter zijnde totdat ze 12 jaar oud werd. Heche kreeg daardoor ook herpes. De “Six Days Seven Nights” ster zei dat haar moeder aannam aan dat het luieruitslag was en weigerde om haar mee te nemen naar de dokter. Heche en haar moeder zijn van elkaar vervreemd nadat zij haar moeder confronteerde over het seksueel misbruik. Haar moeder stelt dat Heche liegt.

Fran Drescher, 30 september 1957
Fran Drescher staat bekend om haar karakteristieke lach, maar in 1985, was het incident dat haar overkwam zeker niet om te lachen. Twee mannen braken haar huis in Los Angeles in. Terwijl de ene alles doorzocht, verkrachtte de ander Drescher en een vriendin van haar. Haar toenmalige echtgenoot Peter Jacobson was vastgebonden, geslagen en gedwongen om het hele voorval te bekijken. “The Nanny” ster zei het duurde een lange tijd om te herstellen en nog langer om de verkrachting openbaar te maken. 

Maya Angelou, 4 april 1928
Maya Angelou is misschien wel een van de grootste dichters van onze tijd, maar als kind, overleefde ze een dusdanig traumatische incident, dat deze haar stom liet. Na de scheiding van haar ouders, werd Angelou naar haar oma (moeder van haar vader) gestuurd om daar te leven. Tijdens een bezoek terug naar huis, verkrachtte de vriend van haar moeder de toen zeven-jarige Angelou. Haar ooms namen het recht in eigen handen en doodde haar aanvaller. Angelou bleef voor jaren stom.

Bron

Plaats een reactie

Ontvang mijn gratis Ebook

Met praktische tips

Deirdre Bouwman, auteur

Wil je iemand in een destructieve relatie helpen?

Heb je een vriendin die terugkerend in een destructieve relatie verzeilt raakt? Download dan deze brochure en stuur hem haar toe!