Zinvolle invulling na loopbaan

Zinvolle invulling na uw loopbaan

U heeft een drukke baan en in uw achterhoofd weet u dat u, al of niet gedwongen, binnen afzienbare tijd het stokje gaat overdragen. Af en toe houdt dat u bezig, maar een zuiver beeld heeft u nog niet bij hoe u dat gaat invullen; klussen in en om het huis, (verre)reizen maken, een boek schrijven, uw hobby’s verder intensiveren? Ach u ziet wel, “ik zal me echt wel vermaken”. Dan komt het afscheid en in de eerste periode heeft u nog genoeg omhanden totdat er een gemis begint op te treden. En wat dan?

Het dagelijkse ritme… De mensen die u op uw werk dagelijks ontmoette… De voldoening aan het eind van de dag of na een afgerond project… Kortom, u krijgt behoefte aan een nieuwe zinvolle invulling en door de grotere keuzevrijheid van uw tijdsbesteding is dit alleen maar lastiger geworden. In feite heeft u (opnieuw) een loopbaanvraag en of dat nou een betaalde of onbetaalde invulling is, maakt voor de vraag weinig uit. U zult dus bewust (weer) een zelfanalyse moeten maken: 

1. Welke vaardigheden heb ik de afgelopen jaren ontwikkeld en welke wil ik weer gaan inzetten? 

2. Welke onderwerpen hebben mijn voorkeur; tastbare of abstracte zaken, samen met (veel) mensen of juist alleen? 

3. Onder welke omstandigheden voel ik me het prettigst; moet ik uitgedaagd worden of juist niet, moeten er veel of weinig problemen opgelost worden? 

4. Welke bedrijfscultuur past bij mij; wil ik ruimte voor onafhankelijkheid of juist niet, wil ik erkenning of heb ik dat niet nodig? 

5. Wat is de afgelopen jaren mijn intrinsieke motivatie geweest om mijn werk te doen en motiveert mij dat nu nog? 

Het is behoorlijk lastig om deze en andere vragen zelf te beantwoorden en op basis hiervan concrete doelen te stellen voor de toekomst; u zit er immers ‘te dicht op’. Een sparringpartner met ruime ervaring is dan bijzonder welkom. 

Corrie Vonk is een gepensioneerde cliënt van mij, er ging een nieuwe wereld voor haar open. Lees hier haar verhaal.

Plaats een reactie

Ontvang mijn gratis Ebook

Met praktische tips

Deirdre Bouwman, auteur

Wil je iemand in een destructieve relatie helpen?

Heb je een vriendin die terugkerend in een destructieve relatie verzeilt raakt? Download dan deze brochure en stuur hem haar toe!