23 signalen dat je te veel stress in je leven hebt

Stress wordt tegenwoordig vaak voor lief genomen als deel van het leven.

Ik onderken dat er zoiets als ‘positieve’ stress bestaat, dit helpt ons groeien en presteren. Toch is de meeste (structurele) stress chronisch, beschadigend en ongezond. Hieronder tref je een lijst met 23 signalen van ongezonde stress in je leven.

Wil je ook weten wat je eraan kunt doen, lees dan vooral verder!

In je hoofd

1 – Moeite met concentreren
2 – Moeite hebben met het maken van beslissingen
3 – Negatieve kijk op het leven
4 – angstige of stormende gedachten
5 – Constant zorgen maken

Emotioneel

6 – structurele humeurigheid
7 – Prikkelbaarheid of opvliegende buien
8 – Agitatie, woede en het onvermogen om te ontspannen
9 – je overspoeld voelen door het leven
10 – je eenzaam en geïsoleerd voelen
11 – Depressie of algemene onvrede

In je lijf*

12 – Pijnen in het lichaam
13 – diarree of constipatie, darmproblemen
14 – misselijkheid, duizeligheid, draaierigheid
15 – Pijn op de borst, snelle hartslag, hartkloppingen
16 – Verlies van libido
17 – Regelmatig verkouden / griep

In je gedrag

18 – minder of meer eten
19 – Slapen – te veel of te weinig
20 – Jezelf isoleren van anderen
21 – uitstellen of verwaarlozen van de verantwoordelijkheden van je leven
22 – Het gebruik van alcohol, sigaretten of drugs om te ontspannen, of in overmaat
23 – Nerveuse gewoonten

We zijn vaak geneigd om stress te wijten aan factoren buiten onszelf. Zoals een (te) hoge werkdruk en/of eisen van anderen. Maar wanneer we inzoomen ligt de kern van stress in onhandig zelfmanagement.

Hoe bedoel je? Zal je denken!

Stress ontstaat vaak wanneer het lijkt dat we geen keuze hebben, we gedwongen worden. Stress ontstaat wanneer we een grens in onszelf overschrijden. De fysieke en mentale reacties op deze stress worden in gang gezet door chemische reacties van ons eigen hormonale- en centrale zenuwstelsel. Beiden geven daarmee een belangrijk signaal af:  je gaat voorbij aan een persoonlijke (gevoelsmatige) grens, of je laat een ander hieraan voorbij gaan. Door bijvoorbeeld:

a)    Te veel hooi op je vork te nemen
b)   Te veel verantwoordelijkheid naar je toe te trekken
c)    Je te laten manipuleren – je te veel te laten opleggen
d)   Meer van jezelf te verlangen dan reëel is – De lat te hoog te leggen

Effectief zelfmanagement

Hoe vaak laten we ons leiden door urgentie? Urgentie is voor hem die ‘m heeft uitermate belangrijk en die zal er alles aan doen om tot resultaat te komen. En dat is prima, het is zelfs een goedrecht. Maar zodra jij urgentie overneemt is het belangrijk dat je daarin trouw blijft aan jezelf en de reële mogelijkheden die je hebt. En dan bedoel ik uiteraard andere kwesties dan E.H.B.O e.d..

Vanuit het oogpunt een ander ter wille te willen zijn, of uit angst voor verlies/afwijzing, is het essentieel om toch trouw te blijven aan je eigen grenzen. Vaak gaat deze overschrijding onbewust en springen we in actie voordat we de zaak goed hebben overzien – en dat is onhandig zelfmanagement.

Structureel gehaast en onder (te) grote spanning bezig zijn leidt naast de bovengenoemde 23 punten ook nog tot in-efficiency EN last but not least: je verliest belangrijke momenten uit het oog waar veel voldoening te halen valt.

VOL-DOEN voor voldoening

Waarom is voldoening ervaren zo belangrijk?

a)    Het geeft je een gevoel van geluk
b)   Je ademt dieper
c)    Het niveau van stress/cortisol in je lijf daalt
d)   Het maakt creatief waardoor je effectiever wordt
e)    Doet je beter in vel zitten
f)     Maakt je gezellig en blij

Hoe ontwikkel je dan dus effectief zelfmanagement? Door de volgende keer dat je voelt dat je voorbij een grens gaat, of dat er iets van je wordt verwacht wat onhaalbaar lijkt, je BESEFT dat je altijd de keuze hebt om de kwestie bespreekbaar te maken. Hou jezelf en de ander voor ogen dat het hier altijd gaat om een win-win. De partij die iets van jou verlangt (ook als je dit zelf bent) – en je huidige vermogen – UITEENZETTEN. Vragen om hulp waar nodig, en een aanpak bespreken die beter aansluit op de mogelijkheden voor een volgende keer. Ook wel bekend onder de noemer voortschrijdend inzicht.

Wil je samen kijken waar/hoe je stress in jouw leven kunt transformeren? Tijdens één sessie krijg je inzicht om jouw stress te (h)erkennen en doeltreffende stappen te zetten. Je herpakt regie over jezelf in werk & privé EN je voelt je weer vrij EN je energie stroomt weer! JA, ik wil! Laat hier je nummer of mailadres achter waarop ik je vandaag nog kan bereiken, dan prikken we op korte termijn een datum.

* in je lijf – bovenstaand lijstje van fysieke ongemakken komen veelal voort uit stress, toch is het belangrijk om een arts te raadplegen indien de klachten aanhouden.

Plaats een reactie

Ontvang mijn gratis Ebook

Met praktische tips

Deirdre Bouwman, auteur

Wil je iemand in een destructieve relatie helpen?

Heb je een vriendin die terugkerend in een destructieve relatie verzeilt raakt? Download dan deze brochure en stuur hem haar toe!