Het geheim van vrijheid… overal en altijd!

Vrijheid wordt algemeen beschouwd als ’s werelds hoogste menselijk goed. Maar wat betekent vrijheid?

Om over vrijheid te beschikken is het noodzakelijk dat je er een helder beeld van hebt

Vrijheid krijgt pas echte waarde wanneer je het tegendeel hebt ervaren. Wat is het tegengestelde van vrijheid? Weerstand, onderdrukking, gevangenschap…

Beleving van vrijheid

Er zijn mensen die ultieme vrijheid ervaren wanneer ze vastgebonden en overheerst worden (SM). Zij ervaren juist de vrijheid, doordat ze volledig overmeesterd worden, in het feit dat ze nergens verantwoordelijkheid voor kunnen/hoeven te nemen.

Nelson Mandela wist 18 jaar te vertoeven in de vrijheid van zijn geest tijdens zijn gevangenschap.

Er zijn mensen die zich vrij van stress voelen door in loondienst te werken en elke maand kunnen rekenen op het gestort krijgen van salaris.

Een zelfstandig ondernemer voelt zich vrij omdat hij z’n eigen koers kan uitzetten qua werk.

Een alleenstaande kan zich gevangen voelen in de vrijheid van het alleen zijn, doordat er verbinding met een ander ontbreekt, krijgt de alleenstaande geen spiegeling. Het ontbreken van deze wisselwerking kan een benauwd gevoel oproepen waardoor de het ‘geluk’ wat in vrijheid te vinden is, geen waarde (meer) heeft.

Iemand met een partner kan zich vrij voelen omdat hij niet meer op ‘jacht’ hoeft.

Werken ansicht wordt door velen als tegenhanger van vrijheid ervaren, terwijl het hebben van geen werk kan leiden tot je verstrikt/verstikt raken in vrijheid (doelloosheid, gebrek aan middelen, etc.)

Oefening

Bedenk nu zelf eens drie situaties die voor de één als onderdrukking/gevangene/onvrij kan voelen EN hoe dezelfde situatie vanuit een ander perspectief belicht, juist een gevoel van vrijheid kan scheppen.
1.
2.
3.

Conclusie

Hieruit kunnen we dus concluderen dat vrijheid paradoxaal, duaal, tweeledig is en dat elke situatie die met (on)vrijheid gaat gemoeid iets oplevert.

Het mooie van dit principe is dat dualiteit voor elk te bedenken thema geldt. En dat ware vrijheid ligt in het ontwikkelen van een verruimd perspectief/bewustzijn, zodat je jezelf in staat stelt om alle mogelijke kanten van een situatie te belichten. Vervolgens kies je ervoor om je aandacht te richten op de kant waar je het meest blij van wordt! Deze blijdschap is de drager van de energie waarmee jouw creativiteit bloeit en waardoor je stappen kunt zetten om het beste uit deze situatie te halen.

Dit principe geldt ook voor zeer ingewikkelde situaties. Heb jij moeite om een specifieke situatie van alle kanten te belichten? Of ken je iemand die hiermee worstelt? Ik help je binnen 30 minuten om deze visie te ontwikkelen.

Elke minuut van onvrede / gevangenschap kost je 60 seconden geluk / vrijheid

Wat is jouw geluk en vrijheid je waard?????

TIJDELIJK AANBOD GELDIG TOT 31 MAART 2015: Een persoonlijke 30 minuten Skype 1:1 instructiesessie voor slechts € 25,- Klik hier voor het maken van een afspraak of voor meer informatie.

Plaats een reactie

Ontvang mijn gratis Ebook

Met praktische tips

Deirdre Bouwman, auteur

Wil je iemand in een destructieve relatie helpen?

Heb je een vriendin die terugkerend in een destructieve relatie verzeilt raakt? Download dan deze brochure en stuur hem haar toe!