#zeghet

Mijn verleden met seksueel misbruik ligt virtueel op straat, en met een duidelijke reden.

Ik geloof OOK in het zeggen! Schaamte, schuld en angst vertroebelden mijn zelfbeeld. Achteraf zie ik 1 duidelijk aanknopingspunt van de kettingreactie aan gebeurtenissen rondom seksueel misbruik in mijn leven – ook geweld hoorde erbij…

Geliefd willen zijn en naïviteit.  Als kind ging het om de onvoorwaardelijke liefde die je voor je ouders hebt. Wanneer in de vader /dochter relatie seksueel grensoverschrijdende handelingen plaatsvinden, fysiek en verbaal geweld wekelijkse kost waren, alcohol en drugs een rol speelden, en psychische stoornissen mede oorzaak waren van de vrijbrief die mijn vader meende te hebben – dan (zo zie ik achteraf) ben ik door mijn gebrek aan grenzen stellen ontwikkeling een magneet geworden voor meer seksueel misbruik zoals verkrachting, aanranding, geweld in mijn relaties en seksuele intimidatie op het werk.

Op mijn 27e  werd het mij te veel. Een gedachte waar ik veel vaker mee speelde voerde ik uit. Ik was klaar met mijn leven, de pijn en het vooruitzicht dat ik een ‘mislukkeling’ zou blijven, vooral in mijn liefdesrelaties. Ik werd op tijd gevonden en na 2 dagen intensive care mocht ik wekelijkse individuele sessies via het RIAGG volgen. Daar leerde ik in een aantal maanden zien dat ik zo gek nog niet was en zulk een traject, voor mij, geen zoden aan de dijk zette – althans niet op de manier zoals het was bedoeld.

Iets in mij was wakker geworden. Wanneer ik hen probeerde te begrijpen die mij pijn hadden gedaan, verloor ik mijn kracht. En verzande ik in onmacht. Het ging met kleine stapjes dat ik keuzes durfde te maken waarmee ik de verantwoordelijkheid van mijn eigen geluk begon te dragen. Iedere keer wanneer ik dacht dat ik kon leunen of een ander ‘nodig’ had kwam ie weer langs: mijn les om eigenwaarde, innerlijke kracht en daadkracht verder te moeten ontwikkelen.

Hoe hardnekkig bepaalde patronen in mijn systeem (mijn worsteling met goed eten: boulimia, aantrekking voelen in mijn fantasieën richting geweld, mezelf afhankelijk opstellen, anderen verantwoordelijk maken voor mijn geluk…) ik leerde steeds beter voor mezelf opkomen. Ik ontdekte dat het leed welk ik had overleeft talenten in mij hebben doen ontwikkelen. Bij het bewust inzetten van deze talenten voelde ik mij gelukkig – dat begon in de Thuiszorg en bij de Kindertelefoon – valkuilen lagen nog steeds op de loer, maar ik werd er steeds handiger mee. En, zo realiseerde ik mij achteraf: mijn schuchtere, verlegen blik veranderde in een blik van zelfvertrouwen en doortastendheid. I.p.v. opmerkingen krijgen op straat en terecht komen in ongemakkelijke situaties op het werk – leek ik voor die groep mannen onzichtbaar te worden.

Mijn grootste les en beste advies voor hen die seksueel zijn misbruikt en hier nog altijd last van ondervinden, is om je aandacht naar jezelf te keren en jezelf te gaan geven wat je van een ander graag verlangt. Elke gedachte aan wat je is gebeurd en dit te willen begrijpen trekt je terug in onmacht en pijn – daar heb je nu helemaal niets meer aan. Door opnieuw verbindingen aan te gaan en jezelf onafhankelijk te ontwikkelen wordt je steeds sterker. Ik heb mijn verleden hierdoor dusdanig verwerkt dat ik dankbaar ben voor alle lessen, om wat het in mij heeft doen ontwikkelen waardoor ik nu sta waar ik sta!

Ik kan hier uiteraard veel meer over vertellen, en dat heb ik ook gedaan in mijn boek die ik gratis ter beschikking heb gesteld als download op de homepage van deze site.

be_accepted_completely